Βαλμένες να «σβήσουν» το ευρωπαϊκό όνειρο τόσο απ’ τον Ολυμπιακό όσο και από την ΑΕΚ είναι οι κυπριακές ομάδες, αφού μετά το 3-0 της Ανόρθωσης επί των Πειραιωτών, η Ομόνοια επικράτησε του «Δικέφαλου» με 1-0 στο ΟΑΚΑ κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε στο 40΄ο Καφού, ενώ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ζλόγκαρ είχε και οριζόντιο δοκάρι. Πολύ κακή ως ανύπαρκτη επιθετικά η «Ένωση» και στα δύο ημίχρονα που «χάθηκε» στην εξαιρετική άμυνα του «τριφυλλιού» απογοητεύοντας τους περίπου 17.000 φίλους της που βρέθηκαν στις εξέδρες. «Πρέπει να αλλάξουμε πολλά...», δήλωσε ο Γιώργος Δώνης.
Το ματς:
Η κακή βραδιά φάνηκε από νωρίς για την ΑΕΚ, η οποία κυρίως στα πρώτα 15 λεπτά δεν πατούσε καθόλου καλά στο γήπεδο. Οι Κύπριοι ήταν ιδανικά στημένοι και οι γραμμές τους ήταν πολύ κοντά, ενώ οι τα δύο σέντερ μπακ, Πλετς και Βέντσελ φρόντιζαν να απομονωθεί ο Μπλάνκο. Οι «κιτρινόμαυροι» που ήταν παραταγμένοι στο γήπεδο με σύστημα 4-3-3, δεν κατάφεραν να φανούν απειλητικοί, μην παίρνοντας βοήθειες ούτε απ’ τον Νάτσκο Σκόκο ο οποίος φάνηκε αγνώριστος σε σχέση με τα φιλικά ματς.
Μετά από ένα άκρως διαδικαστικό πρώτο 15λεπτο ανέβηκε κάπως ο ρυθμός με την «Ένωση» να προσπαθεί να κυκλοφορήσει τη μπάλα, ενώ το «τριφύλλι» απ’ τη μεριά του κάλυπτε μεν τα «νότα» του ώστε να ναι εξασφαλισμένο αμυντικά, ενώ προσπαθούσε με αντεπιθέσεις να κάνει τη ζημιά, όπως αυτές των 19΄ που δεν εκμεταλλεύτηκε ο Καφού, αλλά και 21΄ όπου ο Σάχα έκανε εξαιρετική επέμβαση σε ψιλοκρεμαστό σουτ του Χριστοφή. Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη στο διάστημα αυτό είχαν να επιδείξουν μία εξαιρετική συνεργασία στο 21΄ με τους Ριβάλντο, Σκόκο και Μπλάνκο να «κρύβουν» τη μπάλα, όμως ο «Ζορό» δεν κατάφερε να βρει δίχτυα.
Η καλή αμυντική λειτουργία των Κύπριων ανάγκαζε τους γηπεδούχου να προσπαθούν με σέντρες να βρουν τον Μπλάνκο, όμως οι προσπάθειες τους έπεφταν στον «καιάδα» καθώς γινόντουσαν «βορά» στις ορέξεις των δύο αντίπαλων σέντερ μπακ. Ο «δικέφαλος» έδειχνε ανήμπορος να βρει επιθετικές λύσεις και μόνο από στημένες μπάλες θα ερχόταν το όποιο τέρμα, όπως πήγε να γίνει στο 35΄ μετά από εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο και κεφαλιά του Μπλάνκο. Και ενώ η ΑΕΚ έδειχνε να συνέρχεται κάπως, χωρίς ωστόσο να βρει τις κατάλληλες λύσεις, στο 40΄ έπειτα από κόντρα που έγινε στο διαιτητή, ο Καφού εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του, πέρασε τον Μαϊστόροβιτς και με σουτ έκανε το 1-0 «παγώνοντας» το ΟΑΚΑ. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δεν μπόρεσε να αντιδράσει η ΑΕΚ και πήγε στα αποδυτήρια έχοντας σαφέστατα ένα προβληματικό πρόσωπο, αλλά και ένα «κακό» γκολ παθητικό.
Η κακή βραδιά στην οποία βρισκόντουσαν Ρίκκα και Καφές μη δίνοντας βοήθειες απ τη μεσαία γραμμή συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος. Πέραν αυτού όμως, η αριστερή μεριά των γηπεδούχων έδειχνε κενή, καθώς ο Χουανφράν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν επιχείρησε να ανέβει και να πλαγιοκοπήσει την άμυνα των Κύπριων, μη βοηθώντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ομάδας του.
Ο Γιώργος Δώνης με το ξεκίνημα του δευτέρου 45λεπτου άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2, βάζοντας τον Παυλή αντί του Ζορμπά που δεν φάνηκε και πλέον Μπλάνκο και Παυλής αποτέλεσαν το επιθετικό δίδυμο. Ο ρυθμός του αγώνα πήγαινε στο αργό τέμπο που ήθελε η Ομόνοια που παίζοντας έξυπνα και με απόλυτα συγκροτημένη άμυνα, κατάφερε εύκολα να διατηρήσει το προβάδισμα. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να βρει ρυθμό για μερικά μαζεμένα λεπτά και να απειλήσει την ομάδα του Τούτιτς ώστε να τη «νιώσει», ενώ πολλές φορές στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων χτύπαγε «καμπανάκι» κινδύνου. Μοναδική περίπτωση για να έρθει η ισοφάριση έδειχνε να είναι τα στημένα, ωστόσο ούτε από αυτά προέκυψε κάτι τρομερό πέραν μιας κεφαλιάς του Μπλάνκο στο 49΄ και πάλι από σέντρα του Ριβάλντο. Οι κινήσεις του Δώνη βλέποντας την εξέλιξη ήταν να περάσει αρχικά στη θέση του κακού Ρίκκα τον Χετεμάι, ώστε να δώσει μία άλλη φρεσκάδα και να βοηθήσει παραπάνω στην ανάπτυξη, ενώ μετά έριξε στη μάχη τον Λαγό αντί του Ριβάλντο και πλέον πίσω από τους επιθετικούς βρέθηκε ο Σκόκο.
Ο τεχνικός των «πράσινων» αποφάσισε να ρισκάρει παρά το «χρυσό» τέρμα και γι’ αυτό πέρασε στον αγώνα τους Οκκά, Αλωνεύτη και Καϊάφα, κάνοντας σαφώς πιο επιθετικό το σχήμα του, ώστε να εκμεταλλευτεί τυχόν απροσεξία των γηπεδούχων που είχαν το μυαλό τους στην ισοφάριση. Η κίνησή του αυτή παραλίγο να αποφέρει «καρπούς» στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων όπου μετά από αντεπίθεση του Αλωνεύτη, ο Ζλόγκαρ σε κενή εστία πλάσαρε, όμως ο «αδύναμος κρίκος» Χουανφράν, έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα του να έχει μια ελπίδα παραπάνω ενόψει του επαναληπτικού στο «ΓΣΠ».
* Περίπου 3.000 φίλοι της Ομόνοιας βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.
Το φιλμ του αγώνα.
Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Γιώργος Δώνης): Σάχα, Ράμος, Αλεξόπουλος, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Ρίκκα (62΄ Χετεμάι), Καφές, Ριβάλντο (78΄ Λαγός), Ζορμπάς (46΄ Παυλής), Σκόκο, Μπκάνκο
ΟΜΟΝΟΙΑ (Νεντίμ Τούτιτς): Γεωργαλίδης, Ντικουμάνα, Πλετς, Βέντσελ, Χαραλάμπους, Κασέκε, Ζλόγκαρ, Κλέιτον (81΄ Αλωνεύτης), Ντούρο (77΄ Καϊάφας), Χριστοφή (86΄ Οκκάς), Καφού
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σερζ Γκιμιενί (Βέλγιο)
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ
Παναγιώτης Τασιάς
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






