Stoiximan Super League

ΠΣΑΠ προς Ορφανό: 'Σώστε το ποδόσφαιρο'

Επιστολή με την οποία ζητά την παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, για την επιβίωση και εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου που καθίσταται επισφαλής λόγω της «άνευ περιορισμών διακίνηση ποδοσφαιριστών από τη μία χώρα στην άλλη», αλλά και του «διαρκώς αυξανομένου αριθμού των αγωνιζομένων ξένων ποδοσφαιριστών» απέστειλε ο ΠΣΑΠ
Google Προσθέστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Επιστολή με την οποία ζητά την παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, για την επιβίωση και εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου που καθίσταται επισφαλής λόγω της «άνευ περιορισμών διακίνηση ποδοσφαιριστών από τη μία χώρα στην άλλη», αλλά και του «διαρκώς αυξανομένου αριθμού των αγωνιζομένων ξένων ποδοσφαιριστών» απέστειλε ο ΠΣΑΠ. Παράλληλα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ζητά να μην εφαρμοστεί στο εξής το άρθρο 44 και αν συμβεί αυτό να μην επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές (βλέπε Αρης).

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ προς τον κ. Ορφανό αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Οι ραγδαίες αλλαγές στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η ριζική διαφοροποίηση των δεδομένων που πλέον ισχύουν και αφορούν στην άνευ περιορισμών διακίνηση ποδοσφαιριστών από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά και η οφθαλμοφανής και μη θετική μεταβολή της εικόνας των εθνικών πρωταθλημάτων, λόγω του διαρκώς αυξανομένου αριθμού των αγωνιζομένων ξένων ποδοσφαιριστών καθιστούν, δίχως άλλο, απολύτως αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση της ανωτέρω διαμορφωθείσης αρνητικής καταστάσεως και τούτο με τη δραστική λήψη αποφάσεων της Πολιτείας. Οι παρεμβάσεις - κυβερνητικές και μη - της Πολιτείας είναι σαφές ότι θα πρέπει να αποτελούν νομοθετήματα και αποφάσεις με τις οποίες θα δημιουργούνται οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και θα διαμορφώνονται νέες και κυρίως υγιείς συνθήκες επιβίωσης και εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, προσαρμοσμένες στην κοινωνική και την αθλητική πραγματικότητα.

Όλα τα ανωτέρω είναι αναγκαία, ώστε, αφού παρακολουθήσουμε την καταιγιστική ροή των εξελίξεων, να δημιουργήσουμε κατάλληλες και ασφαλείς προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας και της περαιτέρω υπάρξεώς του, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε ότι η «ζωή» και η «ανάσα» του ελληνικού ποδοσφαίρου στηρίζεται στα νέα ταλέντα, στην απόδοση ευκαιριών και στην ενθάρρυνση των νέων και γηγενών ποδοσφαιριστών.

Ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες είναι ήδη υπέρμετρος και οδηγεί στην περιθωριοποίηση έως και εξαφάνιση των ελλήνων ποδοσφαιριστών στην ίδια τους τη χώρα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η προσχώρηση νέων χωρών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως μάλιστα από την Ανατολική Ευρώπη, με ισχυρές «ποδοσφαιρικές αγορές», είναι δεδομένο ότι μπορεί να επιτρέψει στους υπηκόους τους να εξομοιωθούν πλήρως με τους υπηκόους των χωρών που προ πολλού ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ανωτέρω ενισχύονται και εκ του ότι για τους υπηκόους των νέων μελών προσμετράται (με καθεστώς σταδιακών προσαρμογών) το διάστημα των επτά (7) ετών που απαιτείται έως την πλήρη και οριστική απελευθέρωση των μετακινήσεών τους, ως εργαζομένων. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα και όπως εξελίσσεται η κατάσταση, δεν θα είναι παράδοξο να λογίζονται ως «κοινοτικοί» ακόμα και ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από άλλες Ηπείρους ποδοσφαιριστές.

Ορθή λύση στο ανωτέρω πρόβλημα θα είναι να τεθούν περιορισμοί, με τη μορφή ‘κριτηρίων’, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις οποίες ισχύουν μεταβατικές διατάξεις. Είναι σαφές ότι η ανωτέρω λύση είναι μονόδρομος, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, το ποδόσφαιρό μας θα «σβήσει» και όταν θα υπάρξει, κατ΄ ανάγκην, η βούληση για τη λήψη αποφάσεων θα είναι πλέον αργά.

Στα πλαίσια των ανωτέρω εκ των αναγκαίων προϋποθέσεων θα πρέπει να είναι ο αριθμός των συμμετοχών των παικτών των υπό ένταξη χωρών στις Εθνικές τους ομάδες, ώστε να πιστοποιείται ότι, αν μη τι άλλο, έχουν διαπιστωμένες ικανότητες. Στα κριτήρια αποδοχής των παικτών είναι δυνατό να συμπεριληφθεί το επίπεδο των αποδοχών τους, βάσει των συμβολαίων τους, ώστε αυτό να μην είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των απολαβών των ποδοσφαιριστών εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως αυτός αναγνωρίζεται ότι ισχύει. Καθοριστικός είναι και ο αριθμός των συμμετοχών των παικτών κατά τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, όπως και το αν είναι εν ενεργεία διεθνείς ή όχι. Τα κριτήρια που θα αποφασισθούν θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να εφαρμοσθούν για μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο (2) ετών, με προοπτική παρατάσεως του μέτρου. Όποιος εκ των ανωτέρω ποδοσφαιριστών δεν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που θα τεθούν δε θα μπορεί να απασχοληθεί νομίμως.

Η προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να προφυλαχθεί ο εθνικός χαρακτήρας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και να καταστεί δυνατό να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους γηγενείς ποδοσφαιριστές, αποκαλύπτεται και από τις θέσεις της UEFA Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει να περιορίσει τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη. Έτσι, σε πρώτη φάση υποχρεώνει τις ομάδες που θα αγωνίζονται στα Κύπελλα Ευρώπης να έχουν στο δυναμικό τους τουλάχιστον οκτώ (8) ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι γηγενείς και μάλιστα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής ομάδων της χώρας, όπου κάθε ομάδα εδρεύει.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA προέτρεψε τις Εθνικές Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των φυτωρίων για την ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών, αφού πολλές ομάδες προτιμούν τις μεταγραφές έτοιμων παικτών και έτσι τα «ντόπια ταλέντα» δεν αξιοποιούνται και δεν προωθούνται ‘γηγενείς παίκτες’.

Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε που δείξατε, ως άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο και το έχει υπηρετήσει με ζήλο, ότι είστε έτοιμος να αναλάβετε πρωτοβουλίες για περισσότερο έντονη παρουσία των γηγενών ποδοσφαιριστών στα ελληνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η σχετική αναφορά σας στο πλαίσιο της ομιλίας σας στο Διεθνές Δημοσιογραφικό Σεμινάριο Ποδοσφαίρου για την ανάγκη συμμετοχής περισσότερων γηγενών ποδοσφαιριστών στις ελληνικές ομάδες φανερώνει τις προθέσεις σας. Απομένει να προχωρήσετε στην πράξη με τη λήψη μέτρων που θα αποσκοπούν στην αύξηση των γηγενών ποδοσφαιριστών που θα πρέπει να έχει κάθε ελληνική ομάδα, αλλά και στην υποχρέωσή τους να έχουν οργανωμένα τμήματα υποδομής για όλες τις ηλικίες που προβλέπονται από την UEFA.

Έχουμε την βεβαιότητα ότι έχετε τη διάθεση να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον και την προάσπιση του ρόλου του Έλληνα ποδοσφαιριστή, θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλιώς θα βιώσουμε όλοι μας την καταστροφή του, αφού, μετά και από τη νέα ‘υπόθεση Μποσμάν’ που προέκυψε μετά από την απόφαση που εκδόθηκε υπέρ του Ρώσου ποδοσφαιριστή Σιμουτένκοφ, είναι μόνο θέμα χρόνου να κατακλυσθεί η Ελλάδα από ξένους παίκτες απ΄ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αγωνίζονται αντί των γηγενών, χωρίς περιορισμούς και τούτο γιατί δεν θα έχουν ληφθεί μέτρα για να μη διαλυθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ευελπιστούμε ότι το ενδιαφέρον και η δράση σας θα αναλωθεί και στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ‘άρθρο 44’. Η υπαγωγή σε αυτό ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά, σε πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και σε πληθώρα άλλων εργαζομένων και συναλλασσομένων με τις Π.Α.Ε. που, όλως καταχρηστικώς, απολαμβάνουν τα ευεργετήματα και την ‘ασυλία’ του άρθρου 44, αφήνοντας ανεξόφλητα «χρέη» που οι ίδιες δημιούργησαν. Είναι σαφές ότι έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο, το οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν και άλλες Π.Α.Ε. Τούτο δε, εμφαίνεται ιδιαιτέρως δελεαστικό, αφού, με το ‘εφεύρημα’ του ‘άρθρου 44’, δεν θα χρειάζεται κάποια Π.Α.Ε. να εξοφλεί τους παίκτες της, έχοντας εξασφαλίσει, με την επίκληση του ανωτέρω άρθρου, την πράγματι ιδιότυπη, αλλά, κατά κοινή ομολογία, προκλητική ‘εξυγίανση’, κυρίως όμως την ‘ασυλία’ και την επιβράβευση της ‘ασυνέπειας’.

Είναι σαφές, ότι το άρθρο 44 κακώς εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο, αφού, κατά τον νομοπαραγωγικό σκοπό του νομοθέτη, αποσκοπεί, πρωτίστως, στην αντιμετώπιση προβλημάτων μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων και στην προστασία χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι δε ζημιώθηκαν και διατήρησαν τις θέσεις τους.

Ζητούμε από εσάς να μεριμνήσετε, ώστε να αποσαφηνισθεί ότι το άρθρο 44 δεν είναι δυνατόν, επ’ ουδενί, να εφαρμοσθεί, εκ νέου, στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν δύναται να αφορά, και κατά νομική και κοινωνική εκτίμηση, στα ποδοσφαιρικά δεδομένα, στις ιδιότυπες συμβάσεις των ποδοσφαιριστών και στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, όταν μάλιστα αυτές προτάσσουν, κατά το δοκούν, άλλοτε την ποδοσφαιρική φύση και άλλοτε την νομική φύση της ανώνυμης εταιρίας, επιδιώκοντας από την Πολιτεία, αφέσεις χρεών ή και ρυθμίσεις χρεών, απολαμβάνοντας, υπό μορφή «δωρεών», απλόχερα την ‘κρατική ασυλία’. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί η πεποίθηση ότι όσοι εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους είναι «αφελείς» και όσοι επιδιώκουν να οφείλουν οι ‘επιτήδειοι και οι έξυπνοι’.

Αναμένουμε τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες σας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω γόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με δραστικό τρόπο τα προβλήματα που σας αναλύσαμε και τα οποία αποτελούν, μεμονωμένα και στο σύνολό τους, «εφιάλτη» για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και τεράστιο κίνδυνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x