Stoiximan Super League

Καραγκούνης: «Πώς να πάρουμε πρωτάθλημα;»

Την άποψη ότι πιο εύκολα μπορεί ο Παναθηναϊκός να διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το ελληνικό πρωτάθλημα, εξέφρασε ο Γιώργος Καραγκούνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Εξέδρα». «Πώς να μάθουν στον πρωταθλητισμό όταν τόσα χρόνια και που προσπαθείς να πάρεις ένα πρωτάθλημα δεν σε αφήνουν;», ανέφερε σχετικά ο αρχηγός του «τριφυλλιού» και τόνισε πως «οι μέτοχοι θέλουν πάλι να επενδύσουν. Πρέπει να πάμε στο Champions League για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλους παίκτες». Ο 31χρονος άσος δήλωσε πως «Νιώθω ευλογημένος στο Παναθηναϊκό, αλλά δεν είναι έδρα το ΟΑΚΑ, μας κοστίζει που δεν έχουμε γήπεδο».

Την άποψη ότι πιο εύκολα μπορεί ο Παναθηναϊκός να διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το ελληνικό πρωτάθλημα, εξέφρασε ο Γιώργος Καραγκούνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Εξέδρα». «Πώς να μάθουν στον πρωταθλητισμό όταν τόσα χρόνια και που προσπαθείς να πάρεις ένα πρωτάθλημα δεν σε αφήνουν;», ανέφερε σχετικά ο αρχηγός του «τριφυλλιού» και τόνισε πως «οι μέτοχοι θέλουν πάλι να επενδύσουν. Πρέπει να πάμε στο Champions League για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλους παίκτες». Ο 31χρονος άσος δήλωσε πως «Νιώθω ευλογημένος στο Παναθηναϊκό, αλλά δεν είναι έδρα το ΟΑΚΑ, μας κοστίζει που δεν έχουμε γήπεδο».

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Καραγκούνης:

Η Εθνική πήρε το Euro. Μια ελληνική ομάδα μπορεί να πάρει το Champions League ή το UEFA;

«Είναι πιο δύσκολο γιατί το Euro διαρκούσε ένα μήνα. Τώρα εμείς ξεκινήσαμε στις 28 Ιουλίου και το Champions League τελειώνει τέλος Μαΐου. Αυτό κάνει τη διαφορά προς το… δυσκολότερο. Πρέπει να είσαι σε φόρμα, 100% έτοιμος από όλες τις απόψεις. Ας πούμε, με τη Βιγιαρέαλ είδαμε ότι είχαμε κάποια προβλήματα. Πρέπει να κρατήσεις τη φόρμα σου όλη αυτή την περίοδο. Μια μεγαλύτερη ομάδα σαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή την Μπαρτσελόνα και σε φόρμα να μην είναι, έχει την ποιότητα να τον αντισταθμίσει. Εσύ πρέπει να είσαι σε καλή κατάσταση όλο το διάστημα».

Είχε πει παλαιότερα ότι είναι προτιμότερη μια πορεία στην Ευρώπη από έναν τίτλο στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι και δικαιολογία που ο Παναθηναϊκός μένει εκτός τίτλων;

«Δεν είναι δικαιολογία. Μια ομάδα σαν το Παναθηναϊκό πρέπει να παίζει και για τους τρεις στόχους. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωπαϊκό. Αν γίνεται να διαλέξεις, που και πάλι στον Παναθηναϊκό δεν πρέπει να διαλέξεις, η κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου είναι πολύ καλύτερη από τίτλο στην Ελλάδα. Γιατί πρωτάθλημα στην Ελλάδα έχεις πάρει και θα πάρεις ξανά. Είναι πιο εφικτός στόχος. Βέβαια, εμείς πρέπει να διεκδικούμε και τους τρεις στόχους και να μη διαλέγουμε».

Είναι τυχαίο που επέστρεψες και ο Παναθηναϊκός πήγε ξανά καλά στην Ευρώπη;

«(Σ.σ.: γέλια) Ίσως να είναι και η συγκυρία. Καμιά φορά αν θέλεις κάτι τόσο πολύ, το πετυχαίνεις. Φέτος ενισχύθηκε η ομάδα σε πολλούς τομείς, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που έχω ζήσει με τον Παναθηναϊκό αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη. Νιώθω λίγο τυχερός με τόσο μεγάλες στιγμές που έχω βιώσει».

Για αυτό μετά το γκολ σου με την Ανόρθωση φίλησες το σήμα του Champions League;

«Όχι, είναι μεγάλη χαρά να παίζεις στο Champions League. Όταν με αυτό το γκολ προκρίνεσαι στους “16”, είναι ό,τι καλύτερο. Ξεφεύγεις από την ελληνική μιζέρια, υπάρχει μεγάλη προσμονή για το επόμενο ματς και ειδικά μια ελληνική ομάδα που το πρωτάθλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση στο επίπεδο του Champions League. Αν παίζεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία, είναι κάθε Κυριακή σαν είσαι στο Champions League. Αν όχι η δυναμικότητα, όλο το σκηνικό. Εμείς όμως όταν δεν έχουμε την ευχέρεια να τα ζήσουμε εκτός από δύο-τρία παιχνίδια, το χαιρόμαστε πιο πολύ».

Πέρσι ήσουν από τους λίγους που βγήκαν μπροστά όταν η ομάδα ήταν απογοητευμένη από το χαμένο πρωτάθλημα και είπες ότι οπ Παναθηναϊκός πρέπει να βγει δεύτερος για να παίξει στο Champions League. Τώρα τι μήνυμα στέλνεις;

«Πέρσι ήμασταν πολύ απογοητευμένοι γιατί ενώ ήμασταν φαβορί για το πρωτάθλημα, ξαφνικά είδαμε τον Ολυμπιακό να το παίρνει, την ΑΕΚ ηθική πρωταθλήτρια, και καλά κάνει να το πιστεύει, και εμάς τρίτους. Ήταν μεγάλη απογοήτευση γιατί στην ουσία αυτό που έγινε με το CAS εμάς επηρέασε πιο πολύ. Μετά το ματς με τον Ατρόμητο είχαμε τέσσερις βαθμούς διαφορά και δέκα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα μας είπαν ότι ήμασταν ένα βαθμό μπροστά. Θα ήταν τελείως διαφορετικά να πηγαίναμε στην Ξάνθη με +4. Δεν μας άξιζε η τρίτη θέση. Μετά έπρεπε να κυνηγήσουμε τη δεύτερη θέση για το Champions League.

Αυτό που κάναμε φέτος προήλθε από πέρσι. Ήταν σημαντικό και για τον εγωισμό μας να κάνουμε κάτι καλό στα πλέι οφ. Μπορεί να έλεγαν ότι η ΑΕΚ το άφησε, αλλά εγώ είδα ότι η ΑΕΚ στο πρώτο ματς έβαλε πέντε γκολ στον Πανιώνιο. Δεν βάζει πέντε γκολ και μετά, όταν δέχεσαι τέσσερα, λες “τα παράτησα”. Ήταν πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό γιατί πέρα από το οικονομικό κερδίζει πολλά σε πρεστίζ και ο σύλλογος. Και τώρα δεν υπάρχει άλλος στόχος. Πρέπει να τα δώσουμε όλα. Θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Μετά την απώλεια του τίτλου και του Κυπέλλου δεν είναι καλό το κλίμα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να παλέψουμε. Να γυρίσουμε το κλίμα, να βρούμε καλή ψυχολογία και να δείξουμε ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Φέτος θα είναι πολύ δύσκολο να περάσεις στο Champions League με τις κληρώσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι εκεί σαν Παναθηναϊκός. Θα είναι μεγάλη χαρά. Φανταστείτε πόσο θα σε υπολογίζουν αν είσαι πάλι εκεί με συνεχή παρουσία. Οι μέτοχοι θέλουν πάλι να επενδύσουν, να βάλουν χρήματα. Πρέπει εμείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουμε την ευκαιρία στη διοίκηση να φέρει καλούς παίκτες. Ο μεγάλος παίκτης για να έρθει στην Ελλάδα πρέπει να συμμετέχεις στο Champions League. Αλλιώς είναι πολύ δύσκολο. Αλλά και στο Champions League να συμμετέχεις, πάλι είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να είναι εξαίρεση στον κανόνα για έρθει ένας μεγάλος παίκτης. Ο Ζιλμπέρτο, ο Ριβάλντο είναι εξαιρέσεις. Είναι πολύ δύσκολο να θέλει να έρθει μεγάλος παίκτης και να είναι φιλόδοξος. Γιατί να έρθει; Και τα διπλάσια και τα τριπλάσια να δώσεις, δεν έρχονται. Κακά τα ψέματα, έτσι είναι
».

Εσένα αν σε ρωτούσε ένας γνωστός σου ποδοσφαιριστής για να έρθει στον Παναθηναϊκός, τι θα του έλεγες;

«Ακριβώς την αλήθεια. Πώς είναι τα πράγματα. Θα του έλεγα ότι μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τους “8” και τους “4” του Champions League (σ.σ.: γέλια). Έχουμε πολύ κόσμο, όπου και να παίζουμε στην Ευρώπη θα έρχονται 5.000-6.000 φίλαθλοι… Θα ήταν ένα μεγάλο κίνητρο αυτό. Τώρα τα υπόλοιπα…».

Εσένα και όλοι οι πρώην και νυν παίκτες του Παναθηναϊκό που έχετε πάρει το Euro ταλαιπωρείστε τόσα χρόνια για να πάρετε πρωτάθλημα στην Ελλάδα… Τελικά είναι πιο δύσκολο να παίζει στον Παναθηναϊκό και να προσπαθείς να κατακτήσεις τίτλο στην Ελλάδα;

«Έτσι είναι. Αυτό έχουν δείξει τα πράγματα. Ότι είναι πιο δύσκολο να πάρει εδώ πρωτάθλημα. Είναι πολύ δύσκολο. Λέγεται ότι δεν έχουμε παίκτες μαθημένους στον πρωταθλητισμό. Ε, πώς να μάθουν στον πρωταθλητισμό όταν τόσα χρόνια και που προσπαθείς να πάρεις ένα πρωτάθλημα δεν σε αφήνουν; Θυμάμαι μια χρονιά ο Ολυμπιακός άλλαξε τρεις προπονητές και πήρε πρωτάθλημα. Αυτό μόνο στην Ελλάδα γίνεται. Πρέπει να γίνεις πιο δυνατός, να δουλεύεις πιο πολύ για να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες που μπορεί να σου προκύψουν στο πρωτάθλημα. Αυτό μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον εμείς από τη μεριά μας».

Τη νίκη με την Ίντερ θα τη χαρακτήριζες τη μεγαλύτερη στην καριέρα σου σε συλλογικό επίπεδο;

«Πιστεύω ναι. Αυτή την Ίντερ. Με όλους τους παίκτες που έχει, τον προπονητή, πρωταθλήτρια τελευταίων χρόνων, μέσα στο Μιλάνο και σε σημαντικό παιχνίδι… Μέτρηση πολύ για να βγούμε πρώτοι αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα για την ιστορία της ομάδας, το πρεστίζ της και το πώς σε αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη».

Τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα, με τη ρίψη αντικειμένων και όλα αυτά πως αντιμετωπίζονται από τους ποδοσφαιριστές; Σας βάζει σε σκέψη να φύγετε για το εξωτερικό ή ότι πρέπει να αντιδράσετε και ενδεχομένως να φύγετε από το γήπεδο;

«Είναι ένας σοβαρός λόγος για να φύγουμε από το γήπεδο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό. Όποτε καταλήγεις στη σκέψη να φύγεις από την Ελλάδα για να παίξεις ποδόσφαιρο σε κανονικές συνθήκες».

Η δική σου επιστροφή στον Παναθηναϊκό μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τους άλλους; Ακούγεται για τον Σεϊταρίδη…

«Καθένας λειτουργεί ξεχωριστά. Αν κάποιος θέλει και έχει την επιθυμία να γυρίσει, μπορεί να το κάνει. Έχω πει γιατί γύρισα. Ένας σοβαρός λόγος για την επιστροφή μου ήταν η υπόσχεσή μου στη συνομιλία με τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη ότι σε ενάμισι-δύο χρόνια από τότε θα είχαμε το δικό μας γήπεδο. Δυστυχώς έπειτα από ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα. Το ποιος φταίει είναι το ίδιο και το αυτό, γιατί το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε γήπεδο. Πραγματικά είναι ωραία η προσμονή να πιστεύεις ότι θα παίξεις σε ενάμιση χρόνο, το πολύ σε δύο, στο καινούργιο σου γήπεδο. Είναι πολύ όμορφο να παίζεις τα μισά παιχνίδι σε ανθρώπινες συνθήκες, να αγωνίζεσαι στην Ευρώπη στο γήπεδό σου, να παίρνεις τίτλους.

Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιστροφή μου. Δεν νομίζω να προλάβω να παίξω. Είναι πολύ άσχημο αυτό. Να πω ένα παράδειγμα. Αν έχει δικό σου γήπεδο, οι πιθανότητες να προκριθείς επί της Βιγιαρεάλ με 1-1 εκτός έδρας, είναι πολύ περισσότερες. Μπορεί να χάναμε 0-3. Αλλά θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης. Δυστυχώς το ΟΑΚΑ δεν είναι έδρα. Δεν νιώθει ο αντίπαλος την κόλαση που δημιουργούν οι οπαδοί μας Θυμόμαστε τι έγινε στη Λεωφόρο και τι μεγάλες προκρίσεις πήραμε εκεί. Μετράει πάρα πολύ η έδρα. Πέρα από το ελληνικό πρωτάθλημα. Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό να παίζει στο Καραϊσκάκη
».

Έχετε μπροστά σας δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια με το Ισραήλ. Ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής εκεί;

«Σίγουρα είναι πολύ δύσκολα παιχνίδια. Είναι μεγάλη πρόκληση να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν συγκεντρώσουμε τέσσερις βαθμούς στα δύο παιχνίδια, θα είναι πάρα πολύ καλά. Ασφαλώς αν πάρουμε έξει θα είναι ό,τι καλύτερο, αλλα και με τέσσερις θα είμαστε με το ένα πόδι στο Μουντιάλ. Έχουμε καλή ομα΄δα και έχουμε πίστη στις ικανότητες μας, αν και είμαστε σε μια περίοδο όχι και τόσο καλή. Βλέπουμε πολλά παιδιά που δεν είναι σε καλό αγωνιστικό ρυθμό. Μπορούμε να το ξεπεράσουμε με συνολική δουλειά, συγκέντρωση και με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει».

Ήταν μόδα που πέρασε η Εθνική;

«Αυτό που έγινε στην Πορτογαλία ήταν η μεγαλύτερη νίκη και η μεγαλύτερη έκπληξη παγκοσμίως σε όλα τα αθλήματα. Όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα. Λογικό είναι ό,τι συνέβαινε για 3-4 χρόνια στην Ελλάδα. Μετά η ομάδα δεν πήγε τόσο καλά και επανήλθαμε στα παλιά επίπεδα ή για την ακρίβεια λίγο καλύτερα».

Θεωρεί ότι μπορεί να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο;

«Πρέπει οι συνθήκες να είναι κατάλληλες για να επαναληφθεί. Αν γίνει όπως τότε που ήμασταν όλοι σε καλή κατάσταση, συγκεντρωμένοι, με αγωνιστικότητα, και βρεθεί ένα γκρουπ δυνατό που να βοηθάει την ομάδα, όλα μπορεί να συμβούν».

Πώς θα το περιέγραφες ύστερα από 15 χρόνια στα παιδιά σου;

«Ζούμε εδώ στην ελληνική πραγματικότητα και δύσκολα μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Με όλα τα κακά που έχουμε εδώ στην Ελλάδα… Ήταν ένα κατόρθωμα που θα μείνει στην ιστορία και θα είναι ωραίες αναμνήσεις για όλους».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x