Stoiximan Super League

«Ένας Γκονζάλες ίσον δύο Ριβάλντο»!

Η ατάκα, «ο Γκονζάλες κάνει για δύο Ριβάλντο», που βγήκε κάποια στιγμή από τα χείλη του Αργύρη Μήτσου (με την ιδιότητα του προέδρου του Παναθηναϊκού) έχει περάσει στην ιστορία. Η έλευση του Έκι Γκονζάλες τον Ιανουάριο του 2004 στην Ελλάδα για λογαριασμό των «πρασίνων», αποτελεί την κορυφαία χειμερινή μεταγραφή της δεκαετίας που σε λίγες μέρες μας «αποχαιρετά». Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές από το 2000 και μετά, ανά σεζόν.

Η ατάκα, «ο Γκονζάλες κάνει για δύο Ριβάλντο», που βγήκε κάποια στιγμή από τα χείλη του Αργύρη Μήτσου (με την ιδιότητα του προέδρου του Παναθηναϊκού) έχει περάσει στην ιστορία. Παραβλέποντας την υπερβολική κρίση του τελευταίου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η έλευση του Έκι Γκονζάλες τον Ιανουάριο του 2004 στην Ελλάδα για λογαριασμό των «πρασίνων», αποτελεί την κορυφαία χειμερινή μεταγραφή της δεκαετίας που σε λίγες μέρες μας «αποχαιρετά». Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές από το 2000 και μετά, ανά σεζόν.

Του Παναγιώτη Σγαρδέλη

2008/09 - Ματ Ντάρμπισαϊρ (Ολυμπιακός)



Το όνομά του κρατείτο μέχρι και την τελευταία στιγμή ως επτασφράγιστο μυστικό. Όταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον εξάμηνο δανεισμό του από τη Μπλάκμπερν (το καλοκαίρι αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή) ξάφνιασε τους φίλους της ομάδας, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν εκ των προτέρων τον Άγγλο στράικερ. Η επιφυλακτική στάση των πρώτων ημερών, μετατράπηκε σταδιακά σε εκτίμηση των ικανοτήτων του και εν συνεχεία σε πάθος προς το πρόσωπό του. Παρότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε τις περισσότερες φορές τον χρησιμοποιούσε σαν αλλαγή, εκείνος σκόραρε κατά βούληση και η συνδρομή του στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος, και ακόμα πιο πολύ του Κυπέλλου ήταν καταλυτική. Στον τελικό με την ΑΕΚ, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ των «ερυθρολεύκων», ισοφάρισε σε 3-3 στην κανονική διάρκεια με άπιαστη κεφαλιά στέλνοντας το ματς στην παράταση.

2007/08 - Φερνάντο Μπελούτσι (Ολυμπιακός)



Με την βοήθεια του πασίγνωστου εκπροσώπου παικτών, Πίνι Ζάχαβι, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Φερνάντο Μπελούτσι από τη Ρίβερ Πλέιτ. Οι Πειραιώτες χρειάστηκε να δαπανήσουν το εξωφρενικό για τα ελληνικά δεδομένα ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για να περάσει στην κατοχή τους το 50% των δικαιωμάτων του Αργεντινού μέσου. Ο «Ράστα» δεν δικαιολόγησε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για χάρη του, αλλά συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της σεζόν.

2006/07 - Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός)



Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στο δυναμικό του έναν από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο πρόεδρος της Skoda Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος -που έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή- συναίνεσε στη μετακίνηση του Βασίλη Τοροσίδη στον Πειραιά, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα 1,2 εκατομμύρια ευρώ και τον Θανάση Κωστούλα. Ο 21χρονος τότε μπακ κέρδισε άμεσα θέση βασικού, επωφελούμενος από την τάχιστη προσαρμογή του και από την ικανότητά του να αγωνίζεται σε πολλές θέσεις πλην αυτής του δεξιού οπισθοφύλακα. Παράλληλα κλήθηκε για πρώτη φορά από τον Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική ομάδα.

2005/06 - Έμερσον (ΑΕΚ)



Ο πρόεδρος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος έκανε το καλοκαίρι την έκπληξη πείθοντας τον Έμερσον -που νωρίτερα είχε μείνει ελεύθερος από τη Βάσκο ντα Γκάμα- να συνεχίσει την καριέρα του στους Ακρίτες. Το κεφάλαιο Skoda κράτησε μόλις έξι μήνες για τον σπουδαίο Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο. Η ΑΕΚ έβαλε τον 34χρονο Έμερσον στο «στόχαστρό» της στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και με συνοπτικές διαδικασίες τον έκανε δικό της. Η «Ένωση» τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος, σε απόσταση τριών πόντων από τον Ολυμπιακό.

2004/05 - Φάνης Γκέκας (Παναθηναϊκός)



Ο Φάνης Γκέκας ξεκίνησε τη σεζόν στην Καλλιθέα. Τα δέκα γκολ που πέτυχε στον πρώτο γύρο αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για να περάσει τις πύλες του Παναθηναϊκού. Το ντεμπούτο του με την «πράσινη» φανέλα συνδυάστηκε με την ήττα-αποκλεισμό στο Κύπελλο από την ΑΕΚ, στο γήπεδο της «Λεωφόρου». Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν απλώς μια κακή παρένθεση, καθώς ο ίδιος βγήκε πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής με 18 τέρματα, ενώ η ομάδα του διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο του πρωταθλητή, το οποίο έχασε για μόλις ένα βαθμό από τον Ολυμπιακό.

2003/04 - Έκι Γκονζάλες (Παναθηναϊκός)



Ο Παναθηναϊκός «χτύπησε διάνα» με την απόκτηση του Εζεκιήλ Γκονζάλες. Το «τριφύλλι» εκμεταλλεύθηκε έναν όρο στο συμβόλαιο του 23χρονου Αργεντινού μέσου με την Ροζάριο Σεντράλ, που του επέτρεπε να αφεθεί ελεύθερος σε περίπτωση που θελήσει να αγωνιστεί στο εξωτερικό και τον ενέταξε στο δυναμικό του χωρίς να πληρώσει ευρώ! Στις συστατικές επιστολές που τον ακολουθούσαν αναφερόταν ρητά ότι πρόκειται για ηγέτη. Εκείνος φρόντισε να το αποδείξει και εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο «Έκι», όπως λάτρευε να τον αποκαλεί η «πράσινη» εξέδρα οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Στους πρώτους τίτλους της ομάδας μετά από οκτώ χρόνια!

2002/03 - Ξενοφώντας Γήττας (Παναθηναϊκός)



Ο Ξενοφώντας Γήττας ήταν μικρός το δέμας, αλλά γνώριζε πολλά «καντάρια μπάλα». Με τις εμφανίσεις του στον ΠΑΣ Γιάννινα τράβηξε τα βλέμματα των ιθυνόντων του Παναθηναϊκού, ο οποίος τον απέκτησε. Ο Γήττας δεν κατάφερε να μονιμοποιηθεί, ενώ με το «ζόρι» χώραγε στην αποστολή των «πρασίνων». Στη σύντομη καριέρα του στην ομάδα (ένα χρόνο έκατσε), πρόλαβε να αγωνιστεί σε τέσσερα επίσημα παιχνίδια.

2001/02 - Αντόνιο Φόλια (ΑΕΚ)



Η μεταγραφή του μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί «φόλα». Ο Αντόνιο Φόλια ήταν μία από τις κινήσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της «Ένωσης», Μάκης Ψωμιάδης, τη συγκεκριμένη σεζόν στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός πέρασε απαρατήρητος στους έξι μήνες που αγωνίστηκε στην Ελλάδα ως δανεικός από την Πόρτο. Παρόλα αυτά δεν έφυγε με άδεια τα χέρια, μιας και η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας (2-1) στον τελικό του θεσμού τον Ολυμπιακό.

2000/01 - Γιώργος Αλεξόπουλος (Ηρακλής)



Σε μια περίοδο που έγιναν ελάχιστες μεταγραφές, ξεχώρισε η μετακίνηση του Γιώργου Αλεξόπουλου από τον Παναθηναϊκό στον Ηρακλή. Ο δυναμικός στόπερ (της ΑΕΚ σήμερα) αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του καθώς έβλεπε ότι δύσκολα θα ερχόταν η καθιέρωση στην ενδεκάδα των «πρασίνων» και ο «Γηραιός» που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά αποτέλεσε τη νέα του ποδοσφαιρική «στέγη».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x