Η ΑΕΚ επικράτησε 3-0 του Παναθηναϊκού στο αθηναϊκό ντέρμπι και πέρασε στην 3η θέση της βαθμολογίας δύο πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Ξάνθη. Μετά από ένα «άσφαιρο» ματς ως το 85ο λεπτό του, ο Λυμπερόπουλος έβαλε την «Ένωση» μπροστά στο σκορ, με τον Λουέι Τσάνκο να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του δύο λεπτά αργότερα, με εκπληκτικό «βολέ» από τα 30 μέτρα. Το θρίαμβο των «κιτρινόμαυρων» ολοκλήρωσε ο Λάκης με εξαιρετικό πλασέ στο 89ο λεπτό. Το παιχνίδι στο «μικροσκόπιο». «Δεν έχω ξαναχάσει έτσι», τόνισε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. «Η ΑΕΚ άξιζε τη νίκη. Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές μου», τα λόγια του Φερνάντο Σάντος.
Το ματς
Η ΑΕΚ ήταν αυτή που μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και πίεσε ψηλά τον Παναθηναϊκό από τα πρώτα λεπτά με στόχο το γρήγορο γκολ. Η πρώτη καλή στιγμή ωστόσο ήρθε από τον Παναθηναϊκό, όταν ο Κονσεϊσάο εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ πολλά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή για να περάσει η μπάλα από όλους και λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Σορεντίνο.
Η υπεροχή της «Ένωσης» καρποφόρησε στο 8ο λεπτό, όταν ο Ίβιτς «έστρωσε» για τον Μάλμπασα λίγα μέτρα έξω από την περιοχή, αλλά ο Γκαλίνοβιτς αντέδρασε σωστά και απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ το σουτ του Σέρβου. Οι «κιτρινόμαυροι» συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο με την πίεση στους αμυντικούς των «πρασίνων» να φέρνει συχνά αποτελέσματα με πολλά λάθη από πλευράς φιλοξενούμενων. Στο 20ο λεπτό ο Σοάρες βρέθηκε κοντά στο ανοίξει το σκορ, όταν μόνος του από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα άουτ με τους παίκτες του «τριφυλλιού» να διαμαρτύρονται για την μη εφαρμογή του φερ-πλέι τη στιγμή που ο Δάρλας ήταν πεσμένος στο έδαφος.
Ο Βραζιλιάνος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε σε πολλές φάσεις την ταχύτητά του ξεπερνώντας τον Νίλσον και παραλίγο στο 27ο λεπτό οι «κιτρινόμαυροι» να ανοίξουν σε μία τέτοια περίπτωση το σκορ, αλλά ο Σοάρες έκανε μπαλιά την οποία δεν πρόλαβε ο Λυμπερόπουλος τη στιγμή που είχε ελεύθερο οπτικό πεδίο για το σουτ.
Η κεφαλιά του Γκέκα δύο λεπτά αργότερα ανάγκασε τον Σορεντίνο να πραγματοποιήσει θεαματική επέμβαση και να κρατήσει το «μηδέν», στην τελευταία «αντίδραση» του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος. Η ταχύτητα στην επίθεση της ΑΕΚ ήταν αυτή που δημιουργούσε τα «ρήγματα» στην άμυνα του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και οι συχνές προωθήσεις των Ίβιτς και Τσάνκο που έβρισκαν κενούς χώρους. Ο Σουηδός μάλιστα θα μπορούσε να σημειώσει το γκολ στο 32ο λεπτό, αλλά το σουτ του ήταν αδύναμο και επέτρεψε στον Γκαλίνοβιτς να μπλοκάρει εύκολα. Αυτή ήταν ουσιαστικά και η τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο 45λεπτο.
Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό άλλαξε, με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι να περνάει τον Παπαδόπουλο στη θέση του Τόργκελε.
Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού άλλαξε την εικόνα του αγώνα και της ομάδας του, με τους «πράσινους» να είναι αυτοί που αναλαμβάνουν από νωρίς τα «ηνία» του αγώνα. Στο 48ο λεπτό ο Γκέκας άνοιξε το σκορ, ωστόσο ακυρώθηκε ως οφσάιντ σε μία φάση εξαιρετικά οριακή. Τρία λεπτά αργότερα, ο Γκέκας βρέθηκε και πάλι κοντά στο γκολ μετά από κεφαλιά πάσα του Παπαδόπουλου, όμως το σουτ του πρώτου πέρασε ψηλά άουτ. Ο Σάντος βλέποντας την ολιγωρία των παικτών του πέρασε τον Σαπάνη αντί του Ίβιτς, ενισχύοντας τη μεσαία του γραμμή. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι όμως η ΑΕΚ οργανώθηκε καλύτερα στον αμυντικό τομέα και δεν επέτρεπε στον Παναθηναϊκό να την απειλεί με την ίδια συχνότητα ευκαιριών.
Ο Μαλεζάνι χρησιμοποίησε όλα του τα «όπλα», με τον Ολιζαντέμπε να παίρνει τη θέση του Γκέκα. Ο Νιγηριανοπολωνός φορ λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε πρόσωπο του αγώνα, αντ’ αυτού όμως έγινε ο «μοιραίος», αφού μετά από κεφαλιά πάσα του Παπαδόπουλου, ξεπέρασε στο σπριντ τον Τσιρίλο, μπήκε στη μεγάλη περιοχή, αλλά το πλασέ του βρήκε στην εξωτερική πλευρά του αριστερού κάθετου δοκαριού του Σορεντίνο και πέρασε άουτ. Οι «πράσινοι» είχαν μία ακόμη καλή στιγμή με τον Γκονζάλες να εκμεταλλεύεται σύγχυση στην άμυνα των γηπεδούχων, αλλά το σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής.
Όλα έδειχναν ότι το 0-0 θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να απειλήσουν, όμως κάπου εκεί οι φωνές του Σάντος «ξύπνησαν» τους παίκτες του.
Σε μία αντεπίθεση στο 85’, ο Σέζαρ έδωσε για τον Γεωργέα που είχε περάσει λίγο πριν στη θέση του Μάλμπασα, εκείνος έκανε αμέσως τη σέντρα, ο Μπίσκαν δεν κατάφερε να απομακρύνει και από κοντά ο Λυμπερόπουλος δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ σημειώνοντας ένα ακόμη γκολ κόντρα στην πρώην ομάδα του. Η ΑΕΚ ανέβηκε και πίεσε, με τον Τσάνκο, μετά από σύγχυση στην «πράσινη» εστία και απομάκρυνση του Δάρλα, να… εξαπολύει το βολέ από τα 30 μέτρα και να νικάει τον Γκαλίνοβιτς που ήταν εκτός θέσης. Ο «κιτρινόμαυρος» θρίαμβος ολοκληρώθηκε τρία λεπτά αργότερα, όταν ο Σέζαρ στην αντεπίθεση βρήκε το Βασίλη Λάκη και εκείνος από το ύψος της μεγάλης περιοχής και πλάγια δεξιά πλάσαρε σωστά τον Γκαλίνοβιτς και διαμόρφωσε το τελικό 3-0.
Το φιλμ του αγώνα.
Πως αγωνίστηκαν:
Ο Φερνάντο Σάντος αν και μεσοβδόμαδα είχε κάνει κάποιες δοκιμές σε ότι αφορά το σύστημα και το σχήμα που θα παρατάξει, τελικά αποφάσισε να κρατήσει το 4-4-2 σε «ρόμβο» και στο ντέρμπι, μετά τη νίκη επί του Ιωνικού.
Ο Στέφανο Σορεντίνο ήταν κάτω από τα δοκάρια με τον Νίκολα Μάλμπασα στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Χρήστο Κόντη στο δεξί αντίστοιχα. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτέλεσαν για μία ακόμη φορά οι Μπρούνο Τσιρίλο και Γιώργος Αλεξόπουλος. Στο κάτω άκρο του «ρόμβου» και μπροστά από την αμυντική γραμμή ήταν ο Κώστας Κατσουράνης, με τους Ίβιτς και Τσάνκο να κινούνται λίγο πιο μπροστά από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Ο δεύτερος μάλιστα είχε εντολές να έχει υπό την επιτήρησή του τον Έκι Γκονζάλες. Πίσω από τους δύο επιθετικούς και σε ρόλο ελεύθερου ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος, με προωθημένους τους Σοάρες και Λάκη.
Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι απ’ την άλλη είχε πολλές εκπλήξεις σε ότι αφορά στα πρόσωπα με τα οποία παρέταξε την ομάδα του. Ο Μάριο Γκαλίνοβιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Νασίφ Μόρις και Ιγκόρ Μπίσκαν να αποτελούν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Μίκαελ Νίλσον ήταν στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Φίλιππος Δάρλας στο αριστερό. Στο κέντρο σαν αμυντικά χαφ αλλά και οργανωτές ήταν ο Φλάβιο Κονσεϊσάο με τον Εζέκιελ Γκονζάλες, με τον Νόρντιν Βόουτερ να κινείται στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και τον Άντονι Σέριτς στο αριστερό. Επιθετικό δίδυμο ήταν ο Φάνης Γκέκας με τον Σάντορ Τόργκελε.
Ο διαιτητής του αγώνα
Ο Κύρος Βασσάρας παρά τα δυσμενή σχόλια πριν το παιχνίδι απέδειξε ότι είναι από τους κορυφαίους Έλληνες διαιτητές. Ήταν κοντά στις φάσεις σε όλο το 90λεπτο και σωστός στον πειθαρχικό έλεγχο των παικτών. Ο Βασσάρας άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί χωρίς πολλά σφυρίγματα και σε γενικές γραμμές πέρασε «απαρατήρητος».
Ο MVP του αγώνα
Ο Λουέι Τσάνκο ήταν αναμφισβήτητα ο κορυφαίος του ντέρμπι. Ο Σουηδός άσος στο πρώτο μέρος κυριολεκτικά «εξαφάνισε» τον Εζέκιελ Γκονζάλες και βοήθησε την ομάδα του τόσο καλά ανασταλτικά όσο και επιθετικά. Στο δεύτερο μέρος ήταν ο μόνος που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πίεζε. Ο Σουηδός πέτυχε και το κορυφαίο γκολ του αγώνα, όταν με εξαιρετικό βολέ από τα 30 μέτρα νίκησε τον Γκαλίνοβιτς, «κλειδώνοντας» τη νίκη για την ομάδα του.
Το φιλμ του αγώνα.
Επιμέλεια: Μπάμπης Πουλούτσης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






