Stoiximan Super League

Θέλει να επικυρώσει! Όμως, μπορεί;

Όπως αναμενόταν, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας την προσεχή Δευτέρα, υπάρχει –μεταξύ άλλων- και θέμα επικύρωσης της βαθμολογίας. Για να γίνει αυτό, η διοίκηση της διοργανώτριας επικαλείται διάφορους λόγους, αλλά το ζήτημα είναι αν μπορεί και κυρίως αν πρέπει να το πετύχει. Ποια τα σενάρια και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Γκρίνια στη λίγκα για τη μείωση που αποφάσισε η NOVA.

Όπως αναμενόταν, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας την προσεχή Δευτέρα, υπάρχει –μεταξύ άλλων- και θέμα επικύρωσης της βαθμολογίας. Για να γίνει αυτό, η διοίκηση της διοργανώτριας επικαλείται διάφορους λόγους, αλλά το ζήτημα είναι αν μπορεί και κυρίως αν πρέπει να το πετύχει. Ποια τα σενάρια και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Γκρίνια στη λίγκα για τη μείωση που αποφάσισε η NOVA.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σούπερ Λίγκα το βράδυ της Τρίτης, με την οποία διευκρίνιζε πως το CAS ουδέποτε έλαβε απόφαση περί μη επικύρωσης της βαθμολογίας μέχρι τις 15/7, ερμηνεύτηκε ως πρόθεση της διοίκησης να επικυρώσει τη βαθμολογία στο Δ.Σ. της προσεχούς Δευτέρας. Στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το θέμα αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί η επικύρωση να «περάσει»…

Οι υποστηρικτές της άποψης ότι τη Δευτέρα πρέπει να μπει ένα τέλος στο θέμα αυτό, θεωρούν πως αφ’ ενός η εκκρεμοδικία που υπάρχει λόγω της προσφυγής του Ηρακλή στο CAS, δεν είναι δυνατόν να σταθεί εμπόδιο καθώς ενδέχεται να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, αφ’ ετέρου ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ δεν έχει ασκήσει ακόμη διώξεις για την υπόθεση των στημένων αγώνων, συνεπώς δεν υφίσταται εκκρεμοδικία.

Παράλληλα, από τη λίγκα λέγεται πως ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία, είναι γιατί αποτελεί προϋπόθεση που περιλαμβάνεται στη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός. Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να ενεργοποιήσει ποινικές ρήτρες σε βάρος του συνεταιρισμού.

Είναι σαφές, επίσης, ότι η επικύρωση της βαθμολογίας συνεπάγεται δύο ακόμη πράγματα: η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός παύουν να ελπίζουν σε σωτηρία σε περίπτωση υποβιβασμών λόγω των στημένων αγώνων. Παράλληλα, αν υπάρξουν άλλου τύπου ποινές για το σκάνδαλο του αιώνα στο ποδόσφαιρο (π.χ. αφαίρεση βαθμών) θα ισχύσουν για το επόμενο πρωτάθλημα και όχι για αυτό του 2010-2011!

Η άλλη πλευρά, δηλαδή εκείνη που θα αντιταχθεί στο ενδεχόμενο να επικυρωθεί η βαθμολογία, θέτει το ζήτημα της εκκρεμοδικίας του Ηρακλή στο CAS και των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο με τα στημένα (ακόμη και αν δεν υπάρχουν ακόμη πειθαρχικές διώξεις, θα υπάρξουν από μέρα σε μέρα). Υφίσταται φυσικά και θέμα ηθικής τάξης: Δεν είναι δυνατόν να έχουν δημοσιοποιηθεί τόσα πράγματα (που σε πολλές περιπτώσεις ελέγχονται ως ποινικά αδικήματα) για το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν, και το πρωτάθλημα αυτό να «κλειδώσει» μια για πάντα...

Αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνουν προβλέψεις, με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται δύσκολο να υπερψηφιστεί η επικύρωση της βαθμολογίας, ενώ παράγοντες υποστηρίζουν πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση πριν το τέλος Ιουλίου. Τα πάντα, ωστόσο, είναι θέμα συσχετισμών, οι οποίοι όμως παρουσιάζονται πλέον αλλοιωμένοι, καθώς σε αυτή τη συγκυρία η κάθε ομάδα κοιτάζει κυρίως το μικρο-συμφέρον της και όχι το «άρμα» στο οποίο ήταν «ανεβασμένη» μέχρι τώρα.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τη Σούπερ Λίγκα, είναι η πρόθεση της NOVA να περικόψει τα χρήματα της κεντρικής διαχείρισης κατά 25% τουλάχιστον, λόγω της (κατά τ’ άλλα δεδομένης) υποβάθμισης του προϊόντος που προκαλεί το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Ο συνεταιρισμός δεν θέλει ούτε να διανοηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η γκρίνια είναι πλέον έντονη.

Τις προσεχείς ημέρες (και πιθανότατα από αύριο), θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών της Σούπερ Λίγκας με το συνδρομητικό κανάλι, ώστε να βρεθεί μια λύση (ή καλύτερα να περιορίσει η διοργανώτρια τη ζημιά). Δεν θα είναι πάντως και τόσο εύκολο, αν και κάποιοι στη λίγκα εκτιμούν ότι θα υπάρχει σίγουρα μείωση, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το 25% που ανακοινώθηκε.

Η σημερινή ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκας:

«Ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 11/07/2011 στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί Τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφεία της Super League.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης έχουν ως ακολούθως:

Α) Επιστολή Τηλεοπτικού Σταθμού NOVA.
Β) Eπικύρωση Βαθμολογίας Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ.
Γ) Ορισμός Εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο.
Δ) Σύγκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Ε) Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (πρόταση ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ).
Στ) Επιτροπή Περιορισμού Εξόδων (πρόταση ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ).
Ζ) Διάφορα
».

Άρης Ασβεστάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x