Stoiximan Super League

«Από τις πιο συνεπείς η διοίκηση Αδαμίδη»!

Εν μέρει ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της διοίκησης Αδαμίδη στην ΑΕΚ παρουσιάστηκε ο Χάρης Κοσμάτος. Σε συνέντευξή του στο sday.gr, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ περιέγραψε ως «αξιοπρεπή» τη θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. Κι αφού δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει «από τα συνεπέστερα σε ό,τι αφορά στις πληρωμές προς το Δημόσιο» και να συμπεριλάβει στις επιτυχίες του τη δημιουργία των Supporters, υπέδειξε ως κύριο λόγο που δεν τα πήγε καλύτερα το ότι «στέρεψε η χρηματοδότηση από τους μετόχους».

Εν μέρει ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της διοίκησης Αδαμίδη στην ΑΕΚ παρουσιάστηκε ο Χάρης Κοσμάτος.

Σε συνέντευξή του στο sday.gr, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ περιέγραψε ως «αξιοπρεπή», βάσει συνθηκών, τη θητεία του απερχόμενου Δ.Σ.

Κι αφού δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει «από τα συνεπέστερα σε ό,τι αφορά στις πληρωμές προς το Δημόσιο» και να συμπεριλάβει στις επιτυχίες του τη δημιουργία των Supporters, υπέδειξε ως κύριο λόγο που δεν τα πήγε καλύτερα το ότι «στέρεψε η χρηματοδότηση από τους μετόχους».

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Χάρη Κοσμάτου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο sday.gr

- Το τελευταίο διάστημα προέκυψαν νέα χρέη προς το Δημόσιο και ο κόσμος αναρωτιέται γιατί τα αφήσατε απλήρωτα. Πώς είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να αφεθεί απλήρωτη η δόση για το άρθρο 44;

«Νομίζω πως ήμασταν από τις πιο συνεπείς διοικήσεις σε ό,τι αφορά τις πληρωμές προς το Δημόσιο. Αυτό μπορεί εύκολα να εξακριβωθεί. Γενικά όμως δεν θυμάμαι την ΑΕΚ στη σύγχρονη ιστορία της να μην έχει τέτοιες οφειλές, όπως βέβαια και πολλές άλλες ΠΑΕ ανά τον "μαγικό" κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν προτεραιότητά μας τέτοιου είδους πληρωμές, ιδίως σε μια εποχή που τέτοιες ανειλημμένες οφειλές και ιδίως σχετικά με το άρθρο 44 σήμαιναν μη αδειοδότηση και υποβιβασμό, αλλά και οικονομικό αφανισμό όχι μόνο της ΠΑΕ, αλλά και φυσικών προσώπων.

Ο Σταύρος Αδαμίδης, ο Μάκης Κασνακίδης, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, όπως και ο Βασίλης Πουλάκος είχαν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιτύχουν όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονους διακανονισμούς για την ΠΑΕ, έτσι ώστε να αποσοβήσουν κάποια βαριά τιμωρία. Πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν, αλλά όταν… στέρεψε η πηγή, τότε δυστυχώς διάφορες πληρωμές, σε πολλά επίπεδα, έμειναν πίσω.

Το είδατε άλλωστε και με την τωρινή διοίκηση του κ. Δημητρέλου, που και αυτή προσπαθεί να βρει τρόπους και πηγές εσόδων, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τέτοιου είδους πληρωμές, αφού ούτε οι μέτοχοι αλλά ούτε και ο κόσμος δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση. Να υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, θα καταλάβαινα και την κριτική που μας ασκείται, αλλά με άδεια ταμεία νομίζω ότι είναι υποβολιμαία».


- Ζήσατε τα πράγματα από μέσα ως άμεσος συνεργάτης του Σταύρου Αδαμίδη σε μια κρίσιμη περίοδο για την ΑΕΚ. Τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά και η ΠΑΕ βρέθηκε τόσο κοντά στη χρεοκοπία;

«Το πρόβλημα, όπως προέκυψε επί των ημερών μας, ήταν ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη ρευστότητα για να καλυφθούν υποχρεώσεις που σε μεγάλο βαθμό κληρονομήσαμε και όχι ότι φορτώσαμε την ομάδα με νέα χρέη, δάνεια κ.λπ. που αδυνατούσαμε να ικανοποιήσουμε.

Δυστυχώς, οι οικονομικές συγκυρίες "έσπρωξαν" προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον μειώθηκαν πολύ τα έσοδα από τα εισιτήρια, τις χορηγίες, οι εναπομείναντες μέτοχοι αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν στον βαθμό που το έκαναν στο παρελθόν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, κυρίως με τα επεισόδια του τελικού, ήταν εξοντωτικά.

Επίσης, όλα τα προαναφερθέντα συνέβησαν σε μία εποχή που υπήρξε και κατακόρυφη αύξηση της κρατικής φορολογίας. Οπως είχε αναφέρει επανειλημμένως ο κ. Αδαμίδης, το πρόβλημα ήταν και είναι πρωτίστως ταμειακό. Μεγάλο μεν για τα δεδομένα της εποχής, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα για να αποθαρρύνει επίδοξους επενδυτές σε σχέση με το μέγεθος και την προοπτική της ομάδας»
.

- Γιατί, λοιπόν, δεν κοιτάξατε να ανεβάσετε τα έσοδα με μια στοχευμένη και ελεγχόμενη πώληση παικτών που θα μετρίαζε το πρόβλημα; Κατηγορηθήκατε ότι αφήσατε παίκτες ελεύθερους χωρίς να εισπράξετε αντίτιμο, όπως συνέβη με τον Τζεμπούρ. Μόνο από τον Σκόκο έλαβε η ΠΑΕ κάποια χρήματα.

«Έπρεπε σε πολλές περιπτώσεις να κινηθούμε άμεσα, εφόσον πολλά συμβόλαια που κληρονομήσαμε "έτρεχαν" χωρίς να υπάρχουν οι δυνατότητες να τα καλύψουμε επαρκώς. Στους περισσότερους παίκτες που έφυγαν είχαμε εξετάσει σε βάθος την πιθανή πώλησή τους, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε πρόταση που να ήταν πιο προσοδοφόρα από την άμεση λύση των συμβολαίων τους. Η ομάδα δεν άντεχε τόσους παίκτες στο ρόστερ της μέχρι να βρεθεί κάποιος να τους αγοράσει.

Στο θέμα του Τζεμπούρ, που έχουμε κατηγορηθεί πολλάκις και είδαμε τους εαυτούς μας να συμμετέχουν σε σενάρια συνωμοσίας επιπέδου ελληνικής ταινίας του '60, είχαμε άλλες ιδιαιτερότητες, τις οποίες έχει αναφέρει ο κ. Αδαμίδης στο παρελθόν.

Εύχομαι κάποτε να επιβεβαιώσουν κάποιοι παρόντες των γεγονότων τι πραγματικά συνέβη, διότι ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η διάθεση. Η απόφαση απομάκρυνσης του παίκτη ήταν συλλογική και πάρθηκε με γνώμονα την ιδιοσυγκρασία του. Κι αυτή ήταν που οδήγησε σε παραίτηση τον μάνατζέρ του, στο άκουσμα της άμεσης μεταγραφής του στον Ολυμπιακό, χωρίς να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων»
.

- Νιώθετε, δηλαδή, δικαιωμένοι με το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόσατε;

«Όταν αναλάβαμε τον Μάρτιο του 2010, και ως οφείλαμε, ενημερώσαμε τον κόσμο για μια αναγκαία πολιτική λιτότητας, όσο δυσάρεστη κι αν ήταν αυτή. Θα θυμάστε βέβαια τα διάφορα συλλαλητήρια, τις φασαρίες και τους πύρινους λόγους διαφόρων που δεν είχαν συνειδητοποιήσει το "τσουνάμι" που ερχόταν.

Κοιτάξτε γύρω σας παγκοσμίως και δείτε πόσοι Κολοσσοί έχουν καταρρεύσει, είτε διότι έπαιρναν τεράστια ρίσκα, είτε διότι δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος της κρίσης και δεν είχαν διαμορφώσει επαρκώς τις άμυνές τους. Νόμιζαν ότι θα υφίσταντο για πάντα, ανεξαρτήτως συγκυριών. Εκεί εστιάζεται το λάθος. Πολλοί πιστεύουν ότι η ΑΕΚ έχει το δικαίωμα να υφίσταται. Εγώ πιστεύω ότι η ΑΕΚ έχει την υποχρέωση να υφίσταται και γι' αυτό έπρεπε να τη θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού για να αντισταθεί όσο πιο πολύ γινόταν στις δυνάμεις της αγοράς.

Αναγκαστήκαμε δυστυχώς να προβούμε σε μειώσεις συμβολαίων, σε αποχωρήσεις παικτών, κυρίως αυτών με δυσβάσταχτα συμβόλαια, και παράλληλα να εφαρμόσουμε μια πολιτική ελληνοποίησης, είτε από τις ακαδημίες είτε από αλλού, έτσι ώστε να μπουν οι ρίζες μιας μελλοντικής αναγέννησης. Αυτό που αναγκάζονται να κάνουν αρκετές ομάδες σήμερα ήταν ανάθεμα όταν το εφαρμόσαμε εμείς πρώτοι».


- Επί των ημερών σας σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παικτών. Γιατί συνέβη αυτό;

«Σίγουρα δεν φανήκαμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας όχι μόνο προς τους παίκτες, αλλά και στο προσωπικό της ΠΑΕ. Αυτό συνέβη λόγω καταστάσεων και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως συγγνώμη από όλους. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι που τρέφονται από τα τραύματα της ΑΕΚ διόγκωναν καθημερινώς το πρόβλημα, ένα πρόβλημα υπαρκτό στις περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας, αλλά για αυτές σκοπίμως το αποσιωπούσαν.

Αυτή η στάση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρρωστημένο κλίμα, με τα γνωστά αποτελέσματα αποσταθεροποίησης και έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης στον αγωνιστικό τομέα. Οι παίκτες γνώριζαν και αποδεικνύαμε εμπράκτως ότι είχαν προτεραιότητα σε όσα χρήματα μπορούσαν να διατεθούν. Εάν αμφισβητείται αυτό, είναι μη έντιμο και άδικο. Μόνο να σας θυμίσω ότι το τελευταίο τρίμηνο πριν από την αποχώρησή μας είχαν μοιραστεί στους παίκτες πάνω από 1 εκατ. ευρώ, που λίγοι γνωρίζουν, διότι δεν "παίχτηκε" τόσο πολύ από τα Μέσα, ίσως διότι χαλούσε τη λεζάντα "απλήρωτοι παίκτες". Το λυπηρό είναι πως πολλοί τότε προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους παίκτες αρνητικά εναντίον της διοίκησης και στην τελική έκαναν κακό όχι σε εμάς, αλλά στην ομάδα γενικότερα»
.

- Στην τελευταία δήλωσή του ο Σταύρος Αδαμίδης δέχτηκε ότι έκανε λάθη χωρίς σκοπιμότητα. Ποια λάθη εσείς αναγνωρίζετε;

«Όταν είσαι οικονομικά εξαρτημένος, εξαντλημένος και μετέωρος και καλείσαι να πάρεις αποφάσεις με γνώμονα όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα της ομάδας, με το σύμπαν να… διαλύεται γύρω σου, τότε μοιραία κάποιες κινήσεις σου θα αποβούν λανθασμένες. Οποιες αποφάσεις, πάντως, πάρθηκαν, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο πάρθηκαν με γνώμονα τη βιωσιμότητα της ΑΕΚ, όσο κι αν θεωρήθηκαν "αντιλαϊκές".

Προτεραιότητά μας ήταν η επιβίωση της ομάδας με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί ίσως να μπορούσαμε να είχαμε ένα διαφορετικό, ίσως και καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά κατόπιν εορτής εύκολα κρίνεις. Σε προσωπικό επίπεδο, όμως, πιστεύω ότι ο πρόεδρος - λόγω ίσως και μη εμπειρίας- έκανε λάθος δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη σε κάποιους που προσκολλήθηκαν δίπλα του και τη στιγμή που… μύρισαν αίμα και οι μέρες του στην ομάδα έδειχναν μετρημένες, εν μία νυκτί γύρισαν να τον κατασπαράξουν»
.

- Tι καλό θεωρείτε ότι έγινε κατά τη θητεία σας;

«Οριοθετήσαμε τις οικονομικές αντοχές της ομάδας, μέχρι βέβαια τη στιγμή που μείναμε από "καύσιμα". Μπήκε ένα τέλος στη σπατάλη και στην ασυδοσία, η ομάδα απέκτησε φωνή στα κέντρα αποφάσεων, έπαψε να είναι έρμαιο διαφόρων τυχάρπαστων.

Αγωνιστικά, δώσαμε την ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους παίζοντας για την ΑΕΚ. Mέχρι πρόσφατα η ΑΕΚ έπαιζε με έναν-δυο Ελληνες στη βασική ενδεκάδα, ενώ τώρα τη βλέπουμε να απαρτίζεται βασικά από Ελληνες παίκτες. Αυτή η "μικρή" ομάδα, βέβαια, ήταν που σήκωσε το Κύπελλο πέρυσι, προς μεγάλη μάλλον απογοήτευση διαφόρων αυτοπροσδιοριζόμενων "Ηρακλειδών του στέμματος", πολέμιων της διοίκησής μας.

Επίσης, νομίζω πως πρέπει να θεωρείται επιτυχία η επανεκκίνηση του θέματος του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, που όπως φαίνεται μπαίνει σιγά-σιγά σε τροχιά, όπως και η αρωγή μας και του κ. Αδαμίδη προσωπικά στις επίπονες προσπάθειες του νυν αντιπροέδρου κ. Οικονομόπουλου που με μεγάλο κόστος, προσωπικό και όχι μόνο, δείχνει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης Ψωμιάδη.

Επίσης, θεωρώ επιτυχία τη συνεισφορά μας στο άνοιγμα των Supporters στο ευρύ κοινό και στην δημιουργία του πρώτου ουσιώδους οχήματος λαϊκής βάσης στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας»
.

- Πώς θα κρίνατε εσείς τη θητεία σας, σε ένα σύντομο απολογισμό;

«Με τα μέσα που διαθέταμε, στη συγκυρία που αναλάβαμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς από εμάς δεν είχε ασχοληθεί "επαγγελματικά-παραγοντικά" με το ποδόσφαιρο και το ότι η ομάδα κατάφερε ενάντια στο κατεστημένο να πάρει πανάξια ένα Κύπελλο, πιστεύω πως πρέπει να θεωρείται αξιοπρεπής.

Κοιτάζοντας πίσω, σίγουρα θα θέλαμε να κάνουμε διαφορετικά κάποια πράγματα, αλλά γενικά κάναμε ό,τι καλύτερο περνούσε από το χέρι μας. Μακάρι να υπήρχε κάποιος που να έβγαινε μπροστά και να πήγαινε την ομάδα σε άλλο επίπεδο, αλλά δυστυχώς, τουλάχιστον επί των ημερών μας, κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Κανείς από εμάς δεν είχε φιλοδοξίες παραγοντισμού και γ' αυτό συνεχίσαμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Στην ΑΕΚ "εργαζόμασταν" αμισθί, πλην του προέδρου που εισέπραττε μισθό από την ΠΑΕ περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως».

- Νιώσατε ότι δεν είχατε την απαραίτητη οικονομική στήριξη από τους μετόχους που σας όρισαν στη διοίκηση; Νιώσατε πικρία;

«Η όποια πικρία εστιάζεται στο ότι αυτή η ελλειμματική και ενίοτε αποσπασματική στήριξη σε ένα κομβικό σταυροδρόμι για την ομάδα δεν παρείχε την απαραίτητη ασφάλεια, έτσι ώστε η ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική, εντός και εκτός γηπέδων.

Είμαι πεπεισμένος πως αν υπήρχε μια σταθερή ροή κεφαλαίων, έστω και περιορισμένων, θα μας επέτρεπε να εφαρμόσουμε ίσως ένα πιο ολοκληρωμένο πλάνο, και οι παίκτες θα ήταν περισσότερο συγκεντρωμένοι στα αμιγώς ποδοσφαιρικά τους καθήκοντα. Από τα τελευταία γεγονότα, όπως τα βίωσε και η διοίκηση του κ. Δημητρέλου, πάντως, δεν εισέπραξα μια αλλαγή κλίματος στη διάθεση των πρώην και νυν μετόχων για περαιτέρω οικονομική στήριξη.

Εν μέρει είναι κατανοητό, αφού οι περισσότεροι μπήκαν στη μετοχική σύνθεση της ομάδας με σκοπό να συνεισφέρουν μερικώς και κατέληξαν να έχουν… δωρίσει πολλαπλάσια των αρχικών τους προβλέψεων. Το ιδανικότερο για μένα θα ήταν -και το είχα αναφέρει πολλές φορές στον κ. Νοτιά- να γινόταν μια τελευταία υπέρβαση, όσο επίπονη κι αν ήταν, ώστε να επιδιώξει η ομάδα με αξιώσεις την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ -μιας και ο Παναθηναϊκός έδειχνε σημάδια κορεσμού από την αρχή της σεζόν- με αντίτιμο τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα εισέπραττε με μια πιθανή είσοδο στους ομίλους. Ήταν ένα ρίσκο που εάν πετύχαινε, θα έδινε άλλη πνοή στην οικονομική πραγματικότητα της ομάδας και ίσως επέτρεπε και κάποια μορφή μερίσματος στους όποιους χρηματοδότες».


- Ο επίλογος δικός σας…

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με τον καλό τους λόγο ή ακόμα και με την εποικοδομητική τους κριτική βοήθησαν όχι μόνο εμένα, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. επί προεδρίας Αδαμίδη, στο να γίνουμε καλύτεροι σε ένα δύσκολο έργο που μας ζητήθηκε να αναλάβουμε, χωρίς βέβαια να το γνωρίζουμε. Δεν ξέρω εάν το πετύχαμε και κατά πόσο θα μπορούσαμε να ήμασταν καλύτεροι, αλλά σίγουρα προσπαθήσαμε».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x