Μετά την απόφαση της ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία αποφάσισε να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στα θεσμικά όργανα, πλέον φαίνεται πως τον…δρόμο αυτό ακολουθεί και η Ενωση 1924 η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη επιτίθεται στους διαιτητές Βασσάρα, Μπριάκο και Ζωγράφο αλλά και σε όλους τους αρμόδιους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης 1924:
"Η περασμένη αγωνιστική του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ήταν πολύ διδακτική για όλους. Η παρουσία διάφορων διαιτητών και κυρίως του Θ. Μπριάκου στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό αποκάλυψε (για μια ακόμα φορά) ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει αλλάξει, παρά μονάχα στην αγγλική ονομασία που του δόθηκε.
Είναι πλέον σαφές, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η βούληση για ριζικές αλλαγές, ούτε από το καθεστώς της νέας διοργανώτριας του πρωταθλήματος, ούτε από την αρμόδια πολιτεία που τους ανέχεται. Σε αντίθεση βέβαια με την γειτονική Ιταλία, όπου όλοι γνωρίζουμε ότι οι παράγκες ξηλώθηκαν σε μια μέρα, με επιβολή αυστηρότατων ποινών σε παράγοντες και ομάδες, χωρίς να υπολογισθεί κανένα πολιτικό κόστος, αλλά και χωρίς να πέσει καμιά κυβέρνηση.
Η Ένωση 1924, μπορεί μεν να αποτελεί συλλογικό φορέα της ΑΕΚ και να εκφράζει τη συλλογική συνείδηση των φίλων της ομάδας, όμως μακριά από τυφλούς οπαδισμούς (οι δραστηριότητές μας με τις κοινές εξέδρες με αντιπάλους σε κρίσιμα ντέρμπυ είναι καταγεγραμμένες) θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει κάθε σκεπτόμενο έλληνα φίλαθλο, ο οποίος επιθυμεί ένα υγιές ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, χωρίς βία αλλά με αξιοπιστία και με σεβασμό στους έλληνες φιλάθλους.
Για το λόγο αυτό εκτιμάμε ότι:
1. Πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ δεν είναι ο κάθε Μπριάκος ή Βασσάρας, αλλά ο τρόπος διορισμού τους στους αγώνες, τα πρόσωπα που τους διορίζουν και η σκοπιμότητα της διατήρησής τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επομένως αν θέλουμε να καθαρίσει το τοπίο, ας ανατρέξουμε στο πελατειακό σύστημα της ΕΠΟ, αυτό που συντηρεί διοικήσεις ενώσεων, που συμπεριλαμβάνει -"έναντι" όπως είναι φυσικό- διαιτητές από τοπικές ενώσεις στους πίνακες κάθε αγωνιστικής κατηγορίας, που ανακηρύσσει διεθνείς διαιτητές και τους στηρίζει με "ειδικά" διορισμένους παρατηρητές.
2. Ακόμα και σε ατομικό επίπεδο οι διαιτητές είναι ευάλωτοι, εφόσον κάλλιστα μπορεί να έχουν προσωπικά εργασιακά προβλήματα, ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν σφυρίξουν "καλά". Επομένως η ανεξαρτησία της διαιτησίας από το σύστημα ΕΠΟ είναι ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ.
Επίσης, αναρωτιόμαστε αν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια, έλεγχος για το πόθεν έσχες των εν ενεργεία διαιτητών και των συγγενικών προσώπων, όπως προβλέπει ο αθλητικός νόμος, είτε από την αθλητική ηγεσία είτε από τους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου, ή εν πάση περιπτώσει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν υπάρχουν διαιτητές με περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το επάγγελμά τους. Σχετικά με αυτό τονίζουμε ότι στην Αγγλία, την οποία συχνά πυκνά οι διοικούντες την ελληνική σούπερ λίγκα προτείνουν ως παράδειγμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου, λειτουργεί κοινοβουλευτική επιτροπή 80 βουλευτών, η οποία ανά τρίμηνο παρουσιάζει πόρισμα στο κοινοβούλιο σχετικό με όλα αυτά τα θέματα και με την πρόοδο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Επιπλέον υπάρχει ο θεσμός του συνηγόρου του φιλάθλου, που επιλαμβάνεται σε καταγγελίες των ίδιων των φιλάθλων που θεωρούν ότι θίγονται από ενέργειες των φορέων του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς όμως εδώ είναι Ελλάδα…
Ακόμη θέτουμε τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
- Γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται το video ενός αγώνα για αποκατάσταση αδικιών, ακόμα και για επανάληψη αγώνων όπως στην Αγγλία;
- Γιατί η ελληνική σούπερ λίγκ δεν δημοσιοποιεί τα πορίσματα και τις βαθμολογίες της εταιρείας ProZone για τους έλληνες διαιτητές, την οποία πληρώνει αδρά (και με χρήματα της ΑΕΚ) ;
- Σε πια χώρα επιτέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος επιχορηγεί προνομιακά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συντηρεί ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, μέσω των εταιρειών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Κρατικό Λαχείο κλπ) καθορίζοντας και αλλοιώνοντας το πλαίσιο ανταγωνισμού των ελληνικών ομάδων;
Όπου λοιπόν βολεύει θέλουμε να μοιάζουμε στην Αγγλία (συνήθως στα έσοδα των ΠΑΕ), όπου δε δεν βολεύει (στις υποχρεώσεις) είμαστε Ελλάδα και παράγκα.
Η Ένωση 1924 δεν επιθυμεί νίκες της ΑΕΚ με κάθε τρόπο. Θέλει την ομάδα να κερδίζει καθαρά, ή ας χάνει καθαρά. Δεν θέλουμε παράγκες, ως εκ τούτου είναι έξω από τις αρχές μας κάθε λογική "προστασίας". Όλοι καταλαβαίνουν τι εννοούμε. Προπαντός επιθυμούμε να βλέπουμε καλή μπάλα, όπως και μάλλον κάθε φίλαθλος όποιας ομάδας. Δεν πρόκειται όμως να αποδεχτούμε τη μετάσταση της σαπίλας και εις βάρος της ΑΕΚ, από την παλιά ΕΠΑΕ στην νέα σούπερ λίγκα. Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι σε κανένα νέο καθεστώς που απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες λογικές.
Αυτό το καθεστώς που πέρα από το "φάκελο διαιτησία", μεταξύ άλλων, ως δια μαγείας έβγαλε από το φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας κι έβαλε το γήπεδο στο οποίο επί της ουσίας στηρίχθηκε ο σημερινός "αυτοκράτορας" των τίτλων. Αυτό το καθεστώς, που έχει επί χρόνια παγώσει την απόδοση ευθυνών - και ποινικών - σε συγκεκριμένους ανθρώπους που παραλίγο να βουλιάξουν την ΑΕΚ.
Απαιτούμε άμεσα από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ProZone και τη παρέμβασή της σε όλα τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου για την αλλαγή της φαύλης κατάστασης.
Εμείς ως Ένωση 1924, έχοντας έννομο συμφέρον,
Πρώτον, προτιθέμεθα να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά προσωπικά εις βάρος των διαιτητών Βασσάρα, Μπριάκου και Ζωγράφου, επειδή με τις ενέργειές και τις παραλήψεις τους αλλοίωσαν το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2006-07, προκαλώντας σημαντική οικονομική και ηθική ζημιά στην ΑΕΚ, παριστάμενοι παράλληλα και ως πολιτικά ενάγοντες για κάθε διαφυγόν κέρδος της εταιρείας ΠΑΕ ΑΕΚ, της οποίας είμαστε μέτοχοι.
Δεύτερον, θα τους καταγγείλουμε στην ΟΥΕΦΑ, αποστέλλοντας τα σχετικά video από τις μνημειώδεις διαιτησίες τους στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, έτσι ώστε να τους αφαιρεθεί το διεθνές σήμα. Είμαστε δε σίγουροι ότι η ΟΥΕΦΑ θα επιληφθεί του θέματος αν λάβει μερικές χιλιάδες διαμαρτυριών.
Τρίτον, καλούμε τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να παρέμβουν και να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τέταρτον, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού και οι Έλληνες Βουλευτές ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι φορείς φιλάθλων άλλων ομάδων που δεν βολεύονται με αυτό το ποδόσφαιρο και κάθε έλληνας φίλαθλος που σέβεται τον εαυτό του ας απαιτήσει εδώ και τώρα ριζικές αλλαγές στο σάπιο ελληνικό ποδόσφαιρο κι ας συμπράξει μαζί μας. Δεν πάει άλλο.
Τέλος, επειδή έχουν γνώση οι φύλακες, ας μη διανοηθεί κανείς από τους διαιτητές στο μέλλον να ευνοήσει την ΑΕΚ εις βάρος άλλης ομάδας, ώστε αυτό να αποτελέσει άλλοθι για τα πεπραγμένα τους και μιας λογικής ότι όλοι οι μεγάλοι κάποτε ευνοούνται.
Το Δ.Σ. της Ένωσης 1924".
Νίκος Τζαλίδης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






