Stoiximan Super League

Έστησε πάρτι με «τεσσάρα» στον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ και πάει… τελικό!

Η ΑΕΚ αξιοποιήσε την κόκκινη του Κάργα (10') αλλά και την αγωνιστική της ανωτερότητα και χτυπώντας δις σε κάθε ημίχρονο, έστησε... πάρτι (4-0) επί ΠΑΟΚ και πάει φορτσάτη στον «τελικό» με Παναθηναϊκό!

Πάρτι της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ και τώρα... τελικός στη Λεωφόρο!

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα... κατάπιε (4-0) τους «ασπρόμαυρους» στο καμίνι της OPAP Arena, σημείωσε την 5η της σερί νίκη στα Playoffs της Stoiximan Super League (και δεύτερη επί του ΠΑΟΚ) και έπιασε εκ νέου τον Παναθηναϊκό στους ίδιους βαθμούς (75). Έτσι, πάει φορτσάτη για το παιχνίδι της Κυριακής (30/4, 20:00), εκεί όπου στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής θέλει το «διπλό» για να βρεθεί μόνη πρώτη (αφού υστερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία με τα τωρινά δεδομένα).

Οι Θεσσαλονικείς έμειναν με δέκα παίκτες στο 10' λόγω απευθείας κόκκινης στον Κάργα (που δόθηκε -ορθώς- μέσω VAR), με την ΑΕΚ να αξιοποιεί τον παίκτη παραπάνω και την αγωνιστική της ανωτερότητα, τιμωρώντας και την επιλογή των φιλοξενούμενων για build up από πίσω με κοντινή πάσα του Κοτάρσκι, φάση με την οποία άνοιξε τον δρόμο προς το «τρίποντο» (και η οποία θύμισε το 1-0 στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια).

Χτύπησε λοιπόν από δύο φορές σε κάθε ημίχρονο, καθαρίζοντας το παιχνίδι από το πρώτο (21' Τσούμπερ, 24' Μουκουντί) όπου δέχθηκε μόλις μία τελική, για να ολοκληρώσει την κυριαρχική της εμφάνιση στο δεύτερο (77' Γκαρσία, 86' Φερνάντες). MVP ο Γιόνσον, ο οποίος αφενός «κέρδισε» την κόκκινη, αφετέρου έβγαλε και τις ασίστ (τις παρθενικές του στο πρωτάθλημα) στα δύο πρώτα τέρματα. Πολύ καλή εμφάνιση από πολλούς παίκτες των «κιτρινόμαυρων», όπως ο Φερνάντες που πέρασε αλλαγή και είχε δοκάρι (76') αλλά και το... κερασάκι στη νοστιμότατη τούρτα της ομάδας του. Πάρτι κι από τον κόσμο της ΑΕΚ πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και στο φινάλε του αγώνα, όπου και κάλεσε τους παίκτες των «κιτρινόμαυρων» για να τους αποθεώσει. Έφτασε τα 63 τέρματα στη Λίγκα η ΑΕΚ, έχοντας μαζί με Ολυμπιακό τις καλύτερες επιθέσεις.

Παρέμεινε στο -3 από τον Ολυμπιακό ο 4ος ΠΑΟΚ (60β.), ο οποίος υποδέχεται τον Άρη την επόμενη αγωνιστική, ενώ έχει και τους Πειραιώτες εντός έδρας στο φινάλε. Αναγκαστική αλλαγή ο Ίνγκασον, χειροκροτήθηκε από τον κόσμο της ΑΕΚ ο Κωνσταντέλιας κατά την αλλαγή του σε μια πολύ όμορφη στιγμή στην OPAP Arena.



Στο... μυαλό των κόουτς:

Ο Ματίας Αλμέιδα διατήρησε το 4-4-1-1 για την ΑΕΚ, επιλέγοντας σε σχέση με το ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» τους Γιόνσον και Άμραμπατ στις θέσεις των Σιμάνσκι και Ελίασον, αντίστοιχα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασιάδης. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Χατζισαφί. «Εξάρι» ο Γιόνσον, «οκτάρι» ο Πινέδα, ενώ στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής ο Άμραμπατ και στο αριστερό ο Γκατσίνοβιτς. Δίπλα στον Γκαρσία κινούταν ο Τσούμπερ.

Αναμενόμενη ενδεκάδα για τον ΠΑΟΚ, με τον Ρασβάν Λουτσέσκου να επιλέγει το κλασικό του 4-2-3-1. Την εστία υπερασπιζόταν ο Κοτάρσκι. Δεξί μπακ ο Κεντζιόρα και αριστερό Ράφα Σοάρες. Δίδυμο στο κέντρο της άμυνας οι Ίνγκασον και Κάργας, ενώ το αντίστοιχο στα χαφ οι Σβαμπ και Ντάντας. Τη μεσοεπιθετική τριπλέτα συνέθεταν οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Ελ Καντουρί και Κωνσταντέλιας, με τον Μπράντον Τόμας να είναι ο μοναδικός προωθημένος.



Το ματς:

Πολύ καλός ο ρυθμός από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, κάτι στο οποίο συνέβαλε ο τρόπος παιχνιδιού και των δύο ομάδων. Επιθετικές πρωτοβουλίες από την ΑΕΚ, με τον ΠΑΟΚ να πιέζει πολύ ψηλά. Βέβαια, η πρώτη φάση άνηκε στην «Ένωση» και μάλιστα μόλις στο 3'. Ωραία ανάπτυξη με πλαγιοκόπηση, με τον Ρότα να σπάει στον Τσούμπερ, ο οποίος δεν πλάσαρε καλά εντός περιοχής.



Πολύ νωρίς διαμορφώθηκε σημαντική συνθήκη στο ματς, με τον ΠΑΟΚ να μένει με δέκα παίκτες από το 10'. Ο Κάργας μάρκαρε πολύ άτσαλα -και το κυριότερο επικίνδυνα- τον Γιόνσον από πίσω. Αρχικά, ο Στίλερ έδειξε κίτρινη, ωστόσο αφού καλέστηκε από τον Μίλερ να δει τη φάση στο βίντεο, έδειξε την κόκκινη στον Έλληνα κεντρικό αμυντικό. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου αφού άλλαξε το σύστημα σε 4-4-1 (κι έχοντας βάλει για λίγα λεπτά τον Κεντζιόρα στα στόπερ και τον Ζίβκοβιτς δεξί μπακ), πέρασε τον Νάσμπεργκ στη θέση του Μπράντον Τόμας.



Η ΑΕΚ αξιοποίησε ιδανικά τόσο την αποβολή, όσο και την επιλογή του ΠΑΟΚ να αρχίζει build up από πίσω με την μπάλα κάτω και κοντινή πρώτη πάσα του Κοτάρσκι. Κι αν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος του πορτιέρε του «δικεφάλου του Βορρά» στο 16' με το φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής προ κενής εστίας από τον Γιόνσον, η «Ένωση» -που είχε αυξήσει κατακόρυφα την πίεσή της, έχοντας ακόμα δύο σημαντικές στιγμές με Γκαρσία (17') και Τσούμπερ (20')- εντέλει βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Και μάλιστα δύο φορές μέσα σε τέσσερα λεπτά!



Αρχικά, στο 21' ο Κοτάρσκι προσπάθησε να παίξει κοντά με τον Σβαμπ, ο Γιόνσον «διάβασε» τη φάση, έκλεψε προ του Αυστριακού χαφ κι έσπασε στον Τσούμπερ, ο οποίος εκτέλεσε ανενόχλητος για το 1-0. Ενώ, στο 24' οι «κιτρινόμαυροι» αξιοποίησαν για ακόμα μία φορά τη φετινή σεζόν τις στατικές φάσεις, με τον Χατζισαφί να εκτελεί το κόρνερ από αριστερά, τον Γιόνσον να πιάνει κεφαλιά προς τα πίσω από το πρώτο δοκάρι και τον Μουκουντί να πετάγεται στο ύψος του δεύτερου για να διαμορφώσει με... εναέριο πλασέ το 2-0.







Η ΑΕΚ στα επόμενα λεπτά δεν πήρε το... πόδι από το γκάζι. Αντίθετα, συνέχισε να... τρομοκρατεί τα καρέ των φιλοξινούμενων (έχοντας ποοστό κατοχής της μπάλας κοντά στο 72%), φτιάχνοντας και σημαντική φάση με τους Άμραμπατ-Γκατσίνοβιτς στο 31'. Για να αρχίσει σιγά-σιγά να κάνει συντήρηση. Έπρεπε να φτάσει το 42' για να δημιουργήσει την πρώτη του τελική ο ΠΑΟΚ, με τον Κωνσταντέλια να βγαίνει ενώπιον του Αθανασιάδη, ύστερα από γέμισμα του Κοτάρσκι και κεφαλιές των Σβαμπ και Ελ Καντουρί, πλασάροντας όμως πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.




Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν οι δύο προπονητές στο δεύτερο ημίχρονο κι ενώ στη διάρκεια της ανάπαυλας οι οπαδοί της «Ένωσης» δεν είχαν σταματήσει να τραγουδούν.



Σχετικά πιο χαμηλό πλέον το τέμπο, όμως οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να ήταν εκείνοι που απειλούσαν, όπως στο 53' με το σουτ του Χατζισαφί και στο 56' με το τρομερό «τρίγωνο» που έστησαν οι Πινέδα-Άμραμπατ-Τσούμπερ και το τελείωμα του τελευταίου που έστειλε την μπάλα να... γλύψει το δεξί δοκάρι.



Αρκετές αλλαγές εν συνεχεία. Μεταξύ αυτών, ο Φερνάτες που πήγε να παίξει πίσω από τον Γκαρσία και ο Μπίσεσβαρ αντί του Κωνσταντέλια, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο της ΑΕΚ σε μια πολύ όμορφη σκηνή.



Οι γηπεδούχοι φλέρταραν με το 3-0 στο 76', με τον Φερνάντες να βρίσκει το δοκάρι με δυνατό πλασέ από διαγώνια θέση εντός περιοχής. Εντέλει, έφτασε σε αυτό λίγα δευτερόλεπτα αργότερα (77') με την υπέροχη μονοκόμματη εκτέλεση του Γκαρσία από το ύψος της μεγάλης περιοχής.





Ο κόσμος της ΑΕΚ βλέποντας και την αγαπημένη του ομάδα να κάνει... πάρτι, συνέχιζε να πράττει το ίδιο στις εξέδρες, ζητώντας τη νίκη στο επικείμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Εντέλει, αφού ο Κοτάρσκι είπε «όχι» στον Μάνταλο (83'), το κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 4-0 έβαλε στο 86' ο Φερνάντες με σουτ εκτός περιοχής ύστερα από υπέροχο κοντρόλ, με την μπάλα να κοντράρει και λίγο στον Σβαμπ.







Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης.

ΜVP: «Κέρδισε» την κόκκινη και έβγαλε και τις ασίστ στα δύο πρώτα γκολ της ΑΕΚ. Ο λόγος φυσικά για τον Γενς Γιόνσον. Μάλιστα, ήταν οι παρθενικές του στη σεζόν, ενώ στο πρώτο τέρμα έχει ασκήσει και εξαιρετικό πρέσινγκ έχοντας διαβάσει τη φάση. Τι άλλο να κάνει; Βέβαια, υψηλά επίπεδα απόδοσης έπιασαν κι άλλοι παίκτες των «κιτρινόμαυρων».

Η σφυρίχτρα: Έστω και με χρήση του VAR πάρθηκε η σωστή απόφαση στη φάση με το σκληρό και επικίνδυνο μαρκάρισμα του Κάργα στον Γιόνσον.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης - Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί - Άμραμπατ (70' Ελίασον), Γιόνσον, Πινέδα (59' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (70' Φερνάντες) - Γκαρσία (79' Φαν Βέερτ), Τσούμπερ (79' Γαλανόπουλος).

Στον πάγκο για τους γηπεδούχους έμειναν: Στάνκοβιτς, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Σιμάνσκι.

ΠΑΟΚ (Ρασβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι - Κεντζιόρα, Ίνγκασον (67' Σάστρε), Κάργας, Ρ. Σοάρες - Σβαμπ, Ντάντας (75' Φ. Σοάρες) - Α. Ζίβκοβιτς, Ελ Καντουρί (76' Ολιβέιρα), Κωνσταντέλιας (75' Μπίσεσβαρ) - Μπ. Τόμας (21' Νάσμπεργκ).

Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους έμειναν: Ζ. Ζίβκοβιτς, Βιεϊρίνια, Μουργκ, Τζίμας.

Διαιτητής: Στίλερ
Βοηθοί: Γκίτελμαν, Κέμπτερ
4ος διαιτητής: Τσαγκαράκης
VAR: Μίλερ, Ψαρρής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x