Stoiximan Super League

Αναστασίου: «Η πορεία μου στον Παναθηναϊκό πήγε καλά - Στην Ελλάδα η υπομονή εξαντλείται σύντομα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ολλανδία, ο Γιάννης Αναστασίου αναφέρθηκε στην προπονητική του πορεία, τα όσα έμαθε από τον Γκουαρδιόλα αλλά και στην κατάσταση των προπονητών στην Ελλάδα.

Για τη γενναιά απόφαση να αναλάβει τον Παναθηναϊκό, την σταδιοδρομία του στην προπονητική, αλλά και τα όσα έζησε δίπλα στον Πεπ Γκουαρδιόλα, μίλησε ο Γιάννης Αναστασίου.

Ο Έλληνας προπονητής παραχώρησε συνέντευξη στην ολλανδική ιστοσελίδα «soccernews» κατά την διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, αφού έχει χτίσει ένα ιδιαίτερα καλό όνομα στην Ολλανδία καθώς βρέθηκε εκεί τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής.

Αρχικά, μιλώντας για την εκπαιδευτική του εμπειρία στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, δίπλα στον Πεπ Γκουαρδιόλα είπε: «Ως προπονητής, νομίζω ότι είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δομή, να είμαστε αιχμηροί στις συμφωνίες και να ακολουθούμε μία γραμμή. Φυσικά, πρέπει να επιλέξετε τις στιγμές σας για να είστε ευέλικτοι, αλλά πρέπει να επιβάλλετε τους κανόνες και να αντιμετωπίζετε κάθε παίκτη ισότιμα. Νεαροί, μεγαλύτεροι, Έλληνες ή ξένοι.

Το έμαθα από τον Πεπ Γκουαρόλα κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στην Μπαρτσελόνα το 2010. Ήταν η δεύτερη χρονιά του ως προπονητής και μπόρεσα να περάσω μια εβδομάδα με τον Μάξγουελ, τον καλό μου φίλο που γνώρισα στον Άγιαξ. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι ο Γκουαρντιόλα ήταν εξαιρετικά ξεκάθαρος και πάνω από τους παίκτες του. Δεν έκανε καμία διαφορά ανάμεσα στον Μέσι, τον Τσάβι, τον Ινιέστα ή ένα νεαρό παίκτη. Είχαν μόλις κερδίσει το Champions League, αλλά παρέμειναν πεινασμένοι για να πετύχουν περισσότερα. Γιατί λοιπόν ένας παίκτης της ομάδας μου να μην πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες;
»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πορεία του στον Παναθηναϊκό και τα όσα έζησε στο «τριφύλλι»: «Στη ζωή θα πρέπει να αρπάζει τις ευκαιρίες που θα σου έρθουν. Ήμουν γενναίος και έκανα το μεγάλο βήμα να γίνω προπονητής του Παναθηναϊκού. Ήταν η πρώτη δουλειά μου ως πρώτος προπονητής και νομίζω πήγε καλά.

Στην πρώτη μου χρονιά κατακτήσαμε το Κύπελλο και προκριθήκαμε στο Champions League. Τερματίσαμε δεύτεροι στο πρωτάθλημα δύο φορές, μολονότι είχαμε μικρότερο μπάτζετ. Στην τρίτη μου σεζόν στην ομάδα αποκλειστήκαμε γρήγορα από την Ευρώπη και δημιουργήθηκε αρνητική ατμόσφαιρα.

Ο πρόεδρος ήθελε να αλλάξει κάτι και αποφασίσαμε να αποχωρήσω. Ήταν μια επίπονη στιγμή, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές δουλεύει, κάποιες άλλες όχι. Πίστευα στο πλάνο μου, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις διαφορετικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Ο προπονητής δεν είναι μάγος
».

Ο Έλληνας προπονητής μίλησε και για τους παίκτες που έφερε στους «πράσινους» παρά το περιορισμένο μπάτζετ που έπρεπε να διαχειριστεί: «Κοιτάζοντας πίσω στην εποχή που βρισκόμουν στον Παναθηναϊκό, οι νέοι παίκτες εξελίχθηκαν καλά και ενίσχυσα την ομάδα με ποδοσφαιριστές που είχαν παίξει στην Ολλανδία, όπως ήταν οι Μάρκους Μπέργκ, Πράνιτς, Μέντες ντα Σίλβα και Μπαϊράμι.

Είχα καλή εικόνα για το πως παίζουν και τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ομάδα μου. Φυσικά οι επιλογές που κάνεις εξαρτώνται και από το μπάτζετ και πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις. Αυτά τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Έμεινα για 2.5 χρόνια στον Παναθηναϊκό που είναι ένα μεγάλο διάστημα για έναν προπονητή σε κορυφαίο ελληνικό σύλλογο
».

Για την κατάσταση που επικρατεί με τους προπονητές στην Ελλάδα τόνισε: «Οι προπονητές απολύονται γρηγορότερα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία. Η πίεση είναι μεγάλη και η υπομονή εξαντλείται σύντομα. Εξαρτάσαι από τα αποτελέσματα. Εάν είναι θετικά θα πάρεις ανάσα. Εάν δεν είναι καλά, γρήγορα θα βρεθείς υπ' ατμόν. Μπορεί να παίζεις καλό ποδόσφαιρο, αλλά εάν δεν νικάς, κάποια στιγμής θα φύγεις».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πορεία του στον Ατρόμητο που δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή για εκείνον: «Έπειτα από παρουσία σε τρεις ομάδες σε διαφορετικές χώρες, επέστρεψα στην Ελλάδα, αλλά όπως αποδείχθηκε ο Ατρόμητος δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή. Δεν είχα χρόνο για να αναπτύξω τα πλάνα μου. Είχαμε μια σειρά από φτωχά αποτελέσματα και στην Ελλάδα κρίνεσαι αυστηρά γι' αυτό» ήταν τα λόγια του 50χρονου τεχνικού.

Επιμέλεια: Χρήστος Λόης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x