Stoiximan Super League

Έτσι θα υπάρχει παράβαση για χέρι με τους νέους κανονισμούς

Αρκετή κουβέντα σήκωσε η φάση με το χέρι του Γκιγιέρμε στο ματς με την Κράσνονταρ και το αν αποτελεί παράβαση ή όχι. Διαβάστε στο sportfm.gr τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για αυτές τις περιπτώσεις

Οι νέοι κανονισμοί που μπήκαν στο ποδόσφαιρο από τη νέα σεζόν, έχουν μπερδέψει αρκετά τους οπαδούς που ακόμα δεν έχουν εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα όσον αφορά τις παραβάσεις.

Το χέρι του Γκιγιέρμε στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο ματς του Ολυμπιακού με την Κράσνονταρ, σήκωσε αρκετή κουβέντα για το αν έπρεπε να δοθεί παράβαση εις βάρος των «ερυθρολεύκων».

Αρχικά είδαμε να γίνεται για πρώτη φορά χρήση βίντεο στο γήπεδο του Φαλήρου. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, μετά την επικοινωνία που είχε με τον VAR, επέλεξε να τον εμπιστευθεί και να μην κάνει χρήση του δικαιώματος για on field review, να τσεκάρει δλδ το μόνιτορ στην άκρη του αγωνιστικού χώρου.



Τι μπορεί όμως να είδε ο VAR και ο διαιτητής Ντε Θέρο;

Αυτό που προφανώς θεώρησαν, είναι ότι το χέρι αποτελεί συνέχεια του σώματος και όχι προέκταση του, κάτι που είναι νόμιμο με το νέο κανονισμό ή (δεν είναι ξεκάθαρο στο τηλεοπτικό ριπλέι) μπορεί να είδαν ότι η μπάλα πρώτα βρίσκει στο σώμα του παίκτη του Ολυμπιακού και από εκεί στο χέρι του, κάτι που επίσης δεν συνιστά παράβαση.

Πάμε να δούμε όμως τι ισχύει για το χέρι και τις περιπτώσεις που υπάρχει παράβαση με τους νέους κανονισμούς, όπως αυτοί αναλύονται από την IFAB.

Εσκεμμένο χέρι είναι φάουλ

Οι υπόλοιπες καταστάσεις, ακόμα και ακούσιες, θα είναι φάουλ:

• Η μπάλα να έχει πορεία προς το τέρμα

• Εάν ο παίκτης που κάνει το χέρι αποκτά κατοχή της μπάλας ή την ακουμπάει και στην συνέχεια σκοράρει

• Εάν η μπάλα βρει στο χέρι όταν αυτό κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο

• Εάν η μπάλα βρίσκει στο χέρι όταν αυτό είναι πάνω από τον ώμο (εκτός εάν πρώτα ο παίκτης έχει παίξει την μπάλα και στη συνέχεια την βρίσκει με το χέρι άθελά του)

Οι υπολοιπες καταστάσεις που δεν είναι φάουλ:

•Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι μετά από δική τους επαφή με το κεφάλι/σώμα/πόδι ή από το κεφάλι/σώμα/πόδι από άλλον παίκτη που είναι κοντά του.

•Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι το οποίο είναι κοντά στο σώμα και δεν είναι σε αφύσικη θέση.

•Εάν ένας παίκτης πέφτει και η μπάλα ακουμπήσει το χέρι του που είναι ανάμεσα στο σώμα και το χορτάρι (αλλά όχι εάν είναι εκτεταμένο και κάνει αφύσικα μεγαλύτερο το σώμα).

Εξήγηση:

Χρειαζόταν μια πιο ξεκάθαρη διατύπωση για το χέρι ειδικά στα χέρια που ήταν «ακούσια».

• Το ποδόσφαιρο δεν δέχεται ένα γκολ που προέρχεται από χέρι (ακόμα και ακούσια)

• Ενας παίκτης θα τιμωρείται όταν κερδίζει κατοχή μετά από χέρι

• Είναι φυσικό για ένα παίκτη να βάζει το χέρι του μεταξύ του σώματός του και του γηπέδου για να στηριχτεί όταν πέφτει.

• Οταν το χέρι είναι πάνω από τον ώμο σπάνια είναι σε φυσική θέση και ο παίκτης παίρνει το ρίσκο έχοντας το χέρι του σε αυτή τη θέση ακόμα και όταν γλιστράει (για τάκλιν πχ)

• Εάν η μπάλα έρχεται από το σώμα του ή από άλλον παίκτη που είναι κοντά είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις την επαφή την μπάλα με το χέρι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x