Stoiximan Super League

Κοπιτσής στο sportfm.gr: «Δεν φανταζόμουν ότι χρόνια μετά θα έβλεπαν τα δύο γκολ με τον Παναθηναϊκό»

Τα δύο γκολ επί του Παναθηναϊκού που μνημονεύονται μέχρι και σήμερα, η ιστορία πίσω από το δεύτερο και το μικρό προβάδισμα της ΑΕΚ στο κυριακάτικο ντέρμπι. Ο Χάρης Κοπιτσής στο sport-fm.gr.

Κι αν έχουν αναδείξει «ήρωες» τα ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός. Η απαρίθμηση σίγουρα θα αδικήσει πολλούς παίκτες. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην γίνει ειδική μνεία στον Χάρη Κοπιτσή.

Ένας ποδοσφαιριστής που μέσω των -επαναστατικών για την εποχή- σχεδίων του Ντούσαν Μπάγεβιτς μετατράπηκε σε δεξί μπακ-χαφ με άμεση συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη των «κιτρινόμαυρων». Απόρροια αυτού και τα γκολ. Δύο εξ αυτών σημειώθηκαν κόντρα στους «πράσινους» και μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Κι όπως εξομολογείται στο sport-fm.gr εν όψει του αθηναϊκού ντέρμπι (5/12, 19:30) ο επί 8μισι χρόνια άσος της «Ένωσης» (χειμώνας του 1993 με καλοκαίρι του 2001), δεν περνούσε από το μυαλό του ότι θα συνέβαινε αυτό.

Αμφότερα τα τέρματα τα πέτυχε στα εντός έδρας νικηφόρα ντέρμπι της ΑΕΚ (3-1 και 2-0, αντίστοιχα) στις δύο τελευταίες εκ των τριών σερί πρωταθληματικών της σεζόν (1992-93 και 1993-94). Κι αν το δεύτερο είναι σπάνιας ομορφιάς, εκείνο που ξεχωρίζει ο Χάρης Κοπιτσής είναι το -επίσης πολύ ωραίο- πρώτο, καθώς με το «τρίποντο» η ομάδα του προσπέρασε στη βαθμολογία τον Παναθηναϊκό, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε και την πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του «τριφυλλιού», ύστερα από δέκα χρόνια. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι αυτά τα δύο γκολ τον έβαλαν για πάντα στην καρδιά και στα χείλη των φίλων του «δικεφάλου», οι οποίοι τον έκαναν και σύνθημα.



(το πρώτο γκολ στο 5:52)



(και το δεύτερο)

Η ιστορία πίσω από το δεύτερο γκολ, η «ομάδα που δύσκολα ξαναφτιάχνεται», το πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα στην ΑΕΚ εν όψει και του ντέρμπι και το μικρό προβάδισμα της «Ένωσης» απέναντι στον Παναθηναϊκό: Ο Χάρης Κοπιτσής στο sport-fm.gr.

Αναλυτικά, ο Χάρης Κοπιτσής μίλησε στο sport-fm.gr και στον Μανώλη Μουσουράκη για:

-το εάν φανταζόταν τον καιρό που σημείωνε εκείνα τα δύο γκολ το ότι ακόμα και τόσα χρόνια μετά θα επαναφέρονταν τόσο συχνά στην κουβέντα:

«Δεν πήγαινε εκεί το μυαλό μου. Ζούσα τη στιγμή. Ήμουν ευτυχισμένος με τα γκολ που είχα πετύχει, ήταν υπέροχες εποχές. Η καθημερινότητα αφορούσε την προπόνηση, τα παιχνίδια. Δεν πήγαινε το μυαλό μου στο ότι μετά από πολλά χρόνια ο κόσμος θα έβλεπε και θα αγαπούσε αυτά τα γκολ. Παρόλα αυτά και τα δύο κομμάτια με ευχαριστούν. Νιώθω χαρά που πέτυχα αυτά τα γκολ και που δώσαμε βαθμούς και νίκες στην ομάδα. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα με γεμίζει χαρά».

-το εάν έχει ξεχωρίσει κάποιο από τα δύο:

«Η χαρά και η ευτυχία που έδωσε σε μένα και σ' όλη την ομάδα το πρώτο γκολ έμεινε στο μυαλό μου περισσότερο, εάν και όλα τα γκολ είναι σημαντικά. Μετά από μια μακρά περίοδο κερδίσαμε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και η νίκη μας έδωσε κι ένα σημαντικό προβάδισμα για το πρωτάθλημα».

-το εάν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από κάποιο από τα δύο γκολ:

«Κι όμως ναι, υπάρχει μια ιστορία πίσω από το δεύτερο γκολ, η οποία έχει παίξει τον ρόλο της. Ήμουν τραυματίας και ήθελα να αγωνιστώ πάρα πολύ καιρό. Θυμάμαι ότι έμενα κι εκτός αποστολής για πολλά παιχνίδια, αλλά το πείσμα και η αφοσίωση με είχαν αναγκάσει να μην τα παρατάω και να κάνω τριπλές προπονήσεις από μόνος μου, εκτός από την προπόνηση της ομάδας. Ένα πολύ μεγάλο διάστημα, όχι μικρό, για πάνω από 1,5-2 μήνες. Και ξαφνικά μου δόθηκε η ευκαιρία σ' εκείνο το παιχνίδι κι ευτυχώς παρουσιάστηκα έτοιμος. Όμως, είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά. Το θυμάμαι σαν τώρα, είχα θυσιάσει πολλά πράγματα κι όταν μου δόθηκε η ευκαιρία δεν φάνηκε η αποχή στον αγωνιστικό χώρο. Ίσα-ίσα το αντίθετο, μπόρεσα κι έβαλα ένα γκολ. Για δύο μήνες παιδευόμουν απίστευτα. Ήταν κάτι που με είχε στεναχωρήσει, το να μην μπορώ να συμμετέχω. Δεν τα παράτησα και ανταμειφθήκαμε και η ομάδα και εγώ».

-το ποια από τις δύο θέσεις που αγωνίστηκε κατά βάση στην ΑΕΚ (δεξί μπακ και δεξί χαφ) προτιμούσε:

«Παραδόξως, ενώ έπαιζα μεσοεπιθετικός (σ.σ. πριν πάει στην «Ένωση»), στην ΑΕΚ έπαιξα δεξί μπακ. Όμως, η ΑΕΚ έπαιζε και αντιλαμβανόταν έτσι το ποδόσφαιρο, που από τότε είχαμε καταφέρει να κάνουμε τον δεξιό οπισθοφύλακα να παίζει σαν δεξί εξτρέμ, να έχει δηλαδή τα στοιχεία ενός δεξιού εξτρέμ. Οπότε, η δυνατότητα να μπορώ να κάνω ντρίπλα και σέντρες και η ταχύτητα μού έδωσαν πολλά ''συν'' και γι' αυτό παρόλο που έπαιζα δεξί μπακ, αυτό δεν φαινόταν στη διάρκεια του παιχνιδιού, γιατί έβγαινα πάρα πολλές φορές μπροστά.

Η ομάδα με βοήθησε πάρα πολύ και δευτερευόντως ο εαυτός μου, επειδή έπαιζε πολύ επιθετικά. Είχε καταπληκτικούς ποδοσφαιριστές κι αυτό που απλά έπρεπε να κάνω εγώ ήταν να προσπαθώ μέσα από το σύνολο
».

Κοπιτσής: Συνέντευξη στο sport-fm.gr

-το εάν θα ήθελε να αγωνιζόταν στη σημερινή ΑΕΚ κι -αν ναι- σε ποια εκ των δύο παραπάνω θέσεων θα προτιμούσε να παίζει:

«Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές εποχές. Νομίζω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος και δεν θα το άλλαζα με τίποτα ούτε κι αν μου έλεγαν να γίνω τώρα ποδοσφαιριστής. Δεν θα με ενδιάφερε, από τη στιγμή που έπαιξα σ' εκείνη την ΑΕΚ. Εκείνες τις εποχές δεν τις αλλάζω, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και δεν περνά από το μυαλό μου κάποια σύγκριση. Έπαιξα τότε που ήθελα. Ζήσαμε μια απίστευτη εμπειρία με τους συμπαίκτες, προπονητές και οπαδούς, που αποδεικνύεται μέσα από τα χρόνια που περνούν ότι τέτοια ομάδα που είχε φτιαχτεί, δεν φτιάχνεται πάλι εύκολα. Ευτυχώς που το ζήσαμε. Οπότε, μου φτάνει και μου περισσεύει».

-το ποιος από το σημερινό ρόστερ, δεξί μπακ ή δεξί χαφ, θα μπορούσε να σημειώσει το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο ίδιος με τον Παναθηναϊκό:

«Η σημερινή ΑΕΚ έχει πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να πετύχουν καταπληκτικά γκολ, όπως ο Γκαρσία, ο Άμραμπατ, ο Τσούμπερ, ο Αραούχο. Έχουν τη δυνατότητα και το έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν καταπληκτικής ομορφιάς γκολ. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε να γίνει και στο ντέρμπι. Σε ό, τι αφορά τους πιο αμυντικογενείς παίκτες, στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Ούτε εγώ ήξερα ότι θα βάλω γκολ. Δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η στιγμή. Άμα είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά και σωματικά μπορείς να βάλεις ένα πάρα πολύ όμορφο γκολ. Πλέον, έτσι όπως είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα μπακ δεν βάζουν εύκολα γκολ. Πιο εύκολα βάζουν οι μεσοεπιθετικοί».

-το πώς κρίνει το επίπεδο των δεξιών μπακ της τωρινής ομάδας της ΑΕΚ ως παίκτης που έχει αγωνιστεί και στη συγκεκριμένη θέση:

«Έχει ποδοσφαιριστές η ΑΕΚ. Δεν θέλω να αναφερθώ ατομικά στα παιδιά, γιατί ο καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά δεν βγαίνουν μόνο ατομικά, πρέπει να βγουν και μέσα από το σύνολο. Δεν είναι μόνο τι χαρακτηριστικά έχει ένας παίκτης. Εάν μια ομάδα δουλεύει ''ρολόι'', ένας παίκτης με μέτρια χαρακτηριστικά θα παίξει καλά, εάν μια ομάδα δεν είναι καλή, ένας με καλά χαρακτηριστικά μπορεί να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Γι' αυτό δεν μπορώ να κρίνω. Απλά, από τη στιγμή που είναι στην ΑΕΚ, νομίζω ότι έχουν όλη τη δυνατότητα και την ικανότητα να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ο κάθε ένας έχει διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, είτε είναι ο Μισελέν, είτε ο Μπακάκης που έπαιζε πάρα πολλά χρόνια και ήταν και αρχηγός στην ομάδα, είτε ο Ρότα».

Κοπιτσής: Συνέντευξη στο sport-fm.gr

-το εάν το ότι η ΑΕΚ βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο πολύ νωρίς στα τελευταία της ματς (ο Ολυμπιακός σκόραρε στο 1' και ο ΠΑΣ κέρδισε πέναλτι στο ίδιο λεπτό) -σε σύγκριση και με τα τρία εντός έδρας ντέρμπι της σεζόν 1992-93 (με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ) όπου προηγήθηκε σ' όλα στο 1'- έχει να κάνει μόνο με την απουσία ενός γηπέδου σαν της Νέας Φιλαδέλφειας ή είναι απλώς θέμα συγκέντρωσης:

«Το θέμα του γηπέδου είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι στην ομάδα και όλα αυτά τα χρόνια που δεν έχει, την έχει επηρεάσει. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε. Εμείς ήμασταν τυχεροί και παίζαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η σύγχρονη ΑΕΚ έχει την ατυχία να παίζει σ' ένα γήπεδο που δεν είναι έδρα σαν τη Νέα Φιλαδέλφεια κι αυτό επηρεάζει και παραμέτρους σε κομμάτια του παιχνιδιού (όπως της συγκέντρωσης). Σίγουρα όταν το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο, η δυναμική και η βοήθεια που θα αποκτήσει η ομάδα θα είναι τεράστια. Από εκεί και πέρα, όταν παίζεις ένα αθηναϊκό ντέρμπι, οπουδήποτε και να παίζεις, πρέπει να ξεκινάς πάρα πολύ συγκεντρωμένος και να μη σε αιφνιδιάσει ο αντίπαλος. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μάθημα αυτό που έγινε στα προηγούμενα παιχνίδια, ώστε να μη συμβεί με τον Παναθηναϊκό».

Κοπιτσής: Συνέντευξη στο sport-fm.gr

-το πού θα κριθεί το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός:

«Η εμπειρία μου μου έδειξε ότι δεν μπορείς να κάνεις εύκολα πρόβλεψη σ' ένα αθηναϊκό ντέρμπι, υπό την έννοια του ότι οι δύο ομάδες μπαίνουν σε λευκό χαρτί, ασχέτως της κατάστασης που είναι η κάθε μία. Τα ντέρμπι είναι παιχνίδια ψυχολογίας, πρωταγωνιστής μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε νιώθει δυνατός και υπάρχει και το απρόβλεπτο της τύχης. Γι' αυτό δεν μου είναι εύκολο να δώσω κάποιο ξεκάθαρο αβαντάζ. Η ΑΕΚ όμως δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων και μιας προσωπικότητας που υπάρχει στους ποδοσφαιριστές της να έχει ένα μικρό προβάδισμα σε σχέση με τον Παναθηναϊκό».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x