Stoiximan Super League

Ο προπονητής της εξέδρας: Η κυριαρχία της ΑΕΚ μέχρι το… 4-3-3 του Γιοβάνοβιτς

Δείτε τα σημεία-κλειδιά από το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας».

Ισόπαλοι 1-1 ήρθαν οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στη Λεωφόρο στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των Playoffs της Super League 1.

Σ' ένα ματς όπου οι γηπεδούχοι βρήκαν το γρήγορο γκολ (4' Αϊτόρ), το οποίο όμως δεν αξιοποίησαν. Έκτοτε, η «Ένωση» ήταν κυρίαρχη εντός αγωνιστικού χώρου, ισοφαρίζοντας με την εκτέλεση πέναλτι του Άμραμπατ στο 45'+2'.

Εξαιρετικό πρέσινγκ και ανασταλτική οργάνωση από τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι από τη μία εμπόδιζαν την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού κι από την άλλη δημιουργούσαν σαφώς περισσότερες και πιο αξιόλογες φάσεις. Όλα αυτά μέχρι το 59' όταν η αλλαγή σχηματισμού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς (από 4-2-3-1 σε 4-3-3) αλλά και η είσοδος τριών ξεκούραστων παικτών έφερε ισορροπία στο παιχνίδι.



Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά για το 1-1 στο ντέρμπι σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:

*H κυριαρχία της ΑΕΚ:

Πολύ καλό παιχνίδι για την «Ένωση». Συγκεκριμένα η καλύτερη φετινή της εμφάνιση σε ντέρμπι. Το σύνολο του Σωκράτη Οφρυδόπουλου κυριάρχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα της Λεωφόρου. Κάτι που βασίστηκε αφενός στην εξαιρετική πίεση ψηλά -η οποία κρατούσε «ζωντανή» την μπάλα σε καίρια σημεία και εμπόδιζε το build up των γηπεδούχων (σημαντική και η απουσία του Βέλεθ)- κι αφετέρου στην καλή ανασταλτική λειτουργία (πλην φυσικά της φάσης του 1-0).

Ο «δικέφαλος» έπαιξε με μεγαλύτερο βάθος στην άμυνα σε σχέση με το προ δύο εβδομάδων ντέρμπι στο ίδιο γήπεδο (με τα εφιαλτικά αποτελέσματα του 3-0). Εξαιρετική η οργάνωση στον άξονα (καλή η συνεργασία των Σιμόες-Χατζισαφί), με τους Άμραμπατ και Τσούμπερ να προσπαθούν να βοηθούν με τα ντουμπλαρίσματά τους. Εν ολίγοις, οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο δεν κινδύνευαν, αλλά δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις -κυρίως με κλεψίματα- για να απειλήσουν. Ωστόσο, εάν και δημιούργησαν αρκετές φάσεις, τους έλλειψε η ουσία.

Βέβαια, η αλλαγή σχηματισμού από τον Παναθηναϊκό στο 59' τους μπλόκαρε, ενώ έπειτα σ' ορισμένα σημεία φάνηκε να προτιμούν την ισοπαλία από το να ρισκάρουν. Ακόμα ένα πολύ καλό ματς από τον Άμραμπατ (εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κερδήθηκε ύστερα από εξαιρετική του μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, μεταξύ των άλλων).





*Συνεχίζουν να την πληγώνουν τα ατομικά λάθη:

Από τα βασικά μελανά σημεία όλης της σεζόν για την ΑΕΚ, ανεξαρτήτως προπονητών: Τα ατομικά λάθη! Έτσι δέχθηκε το γκολ στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (άνοιγμα του τείχους και κακός υπολογισμός από τον Τσιντώντα), έτσι ισοφαρίστηκε από τον Αστέρα την προηγούμενη Κυριακή (6/3) λόγω του λάθος παιξίματος του οφσάιντ από τον Σιμόες, έτσι έγινε και το 1-0 σήμερα. Όλα ξεκίνησαν από την παρακινδυνευμένη συρτή κάθετη μεταβίβαση του Μήτογλου, με τον Χουάνκαρ να παρεμβαίνει δυναμικά προ του Άμραμπατ και να κλέβει. Είναι κρίμα για την «Ένωση» να δέχεται γκολ λόγω έλλειψης συγκέντρωσης. Πόσω μάλλον, όταν αυτό γίνεται στο ξεκίνημα του ματς.



*H αντίδραση της ΑΕΚ μετά το 1-0:

Παραπλήσιο το σκηνικό στα δύο ντέρμπι των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στη Λεωφόρο, με τους γηπεδούχους να παίρνουν νωρίς προβάδισμα με τέρμα του Αϊτόρ. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είχε φάσεις και στο πρώτο εκ των δύο παιχνιδιών. Παρόλα αυτά, η σημερινή της αντίδραση ήταν εμφανώς πιο πειστική. Κάτι που αντικατοπτρίστηκε τόσο με τις τελικές της προσπάθειες, όσο και με το γκολ που βρήκε.

*Ο μπλοκαρισμένος -και με έλλειψη δημιουργίας- Παναθηναϊκός:

Τουλάχιστον μέτρια η σημερινή εμφάνιση των «πρασίνων» στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς. Καταρχάς, δεν αξιοποίησαν το γρήγορο γκολ που σημείωσαν. Μάλιστα, κάπου-κάπου φάνηκε να επαναπαύονται σ' αυτό, ίσως και φοβούμενοι εν μέρει να ρισκάρουν. Η ουσία όμως κρυβόταν στην έλλειψη ενέργειας και δημιουργίας. Το πρέσινγκ της ΑΕΚ έβαλε δύσκολα στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το οποίο δυσκολευόταν να κρατήσει μπάλα και να αναπτυχθεί. Τα «όπλα» του «τριφυλλιού», Παλάσιος και Αϊτόρ, ήταν κατά βάσει εκτός αγώνα, με τον Γκατσίνοβιτς να είναι επίσης αποκομμένος μέχρι να γίνει αναγκαστική στο ημίχρονο. Εκτός φυσικά από τη φάση του 1-0.

*Η καταλυτική αλλαγή σε 4-3-3 για τους «πρασίνους»:

Κομβικό σημείο στην αναμέτρηση ήταν η αλλαγή σχηματισμού για τον Παναθηναϊκό στο 59', η οποία συνδυάστηκε με τριπλή αλλαγή (οι Μαουρίσιο, Κώτσιρας και Βιγιαφάνιες πέρασαν στις θέσεις των Κουρμπέλη, Σάντσες και Καρλίτος, αντίστοιχα). Ο Γιοβάνοβιτς άφησε στην άκρη το 4-2-3-1 και συνέχισε με 4-3-3, κάτι που βγήκε για την ομάδα του, η οποία έκτοτε ισορρόπησε στον χώρο του κέντρου και κατ' επέκταση στο παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι πλέον είχαν καλύτερη οργάνωση στον άξονα, όντας περισσότερο «οχυρωμένοι» απέναντι στις επιθετικές πρωτοβουλίες της ΑΕΚ. Παράλληλα, κρατούσαν περισσότερο μπάλα, εάν και αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε τόσο και στην παραγωγή φάσεων. Ήταν εμφανής η έλλειψη ενέργειας μέχρι εκείνο το σημείο, με τους τρεις νεοεισελθόντες να βοηθούν και σ' αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x