Stoiximan Super League

Ο προπονητής της εξέδρας: Το 4-3-3 του Σπανού και οι… αντεπιθέσεις του ΠΑΟΚ

Τα σημεία-κλειδιά για το τελικό 1-1 στο ΠΑΟΚ-Ιωνικός.

Με τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) αποχώρησε από την Τούμπα ο Ιωνικός, υποχρεώνοντας τον ΠΑΟΚ σε απότομη προσγείωση μετά τη μεσοβδόμαδη πρόκρισή του επί της Μίντιλαντ.

Παράλληλα, οι Νικαιώτες ντούμπλαραν τα θετικά αποτελέσματα επί των Θεσσαλονικιών, αποδεικνύοντας ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το υπέρ τους 3-2 στον πρώτο γύρο.

Το 4-3-3 (4-1-4-1 σε φάση άμυνας) του Σπανού που βγήκε απόλυτα στους φιλοξενούμενους, ο παράδοξος τρόπος παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και το χαμήλωμα του ρυθμού που βοήθησε τον Ιωνικό. Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά για το τελικό 1-1 στο παιχνίδι της Τούμπας:

*To 4-3-3 του Σπανού:

ΠΑΟΚ-Ιωνικός: Ο προπονητής της εξέδρας

Ο φετινός Ιωνικός μάς έχει συνηθίσει κατά βάση είτε σε 4-2-3-1 είτε σε συστήματα με πεντάδα πίσω. Ο Δημήτρης Σπανός αναγκάστηκε να τα αφήσει στην άκρη, δεδομένων των σημαντικών απουσιών των Κάνιας και Κιάκου, επιλέγοντας το 4-3-3, το οποίο ουσιαστικά σε φάση άμυνας ήταν 4-1-4-1. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν κατέβασε… σύνθεση ανάγκης, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύνολο με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο ίσως και να αιφνιδίασε τον αντίπαλο προπονητή. Η αλήθεια είναι ότι επί της ουσίας, οι βασικές αρχές των «κυανόλευκων» παρέμειναν αναλλοίωτες. Εξάλλου, παρά την αλλαγή του συστήματος το «σκεπτικό» της μεσοεπιθετικής και μεσοαμυντικής γραμμής παρέμενε παρεμφερές.

Εν προκειμένω, λοιπόν, ο Ιωνικός δεν κινδύνευσε σε σετ παιχνίδι, έχοντας πολύ καλή οργάνωση στα μετόπισθεν, με τα ντουμπλαρίσματα να παίζουν τον ρόλο τους. Ο ΠΑΟΚ -κυρίως στο πρώτο μέρος- προσπάθησε να απειλήσει στην κόντρα, με τους «κυανόλευκους» ωστόσο να έχουν καλές επιστροφές. Ο Σπανός γενικά προσπαθεί να βρει ισορροπία στις αμυντικές μεταβάσεις της ομάδας του και στο συγκεκριμένο ματς είδε από τους παίκτες του να το πετυχαίνουν. Την ίδια στιγμή, οι φιλοξενούμενοι επιδίδονταν στο καλό άμεσο παιχνίδι που μας έχουν συνηθίσει, δημιουργώντας πολλές καταστάσεις.

*Ο παράδοξος και λανθασμένος τρόπος παιχνιδιού του ΠΑΟΚ:

ΠΑΟΚ-Ιωνικός: Ο προπονητής της εξέδρας

«Μπήκαμε πολύ νωρίς σ' ένα τέμπο και ένα είδος παιχνιδιού που δε μας βόλευε. Ένα πολύ άμεσο παιχνίδι που βόλευε περισσότερο τον Ιωνικό. Έπρεπε να ελέγξουμε καλύτερα το παιχνίδι». Ο Ρασβάν Λουτσέσκου, στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο το τι πήγε στραβά στο πρώτο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απειλήσει κυρίως με αντεπιθέσεις. Και ήταν λάθος όχι εκ του αποτελέσματος (εξάλλου, όπως σημειώθηκε, ο Ιωνικός είχε δώσει… δικαιώματα σ' αυτόν τον τομέα σε προηγούμενα παιχνίδια), αλλά επειδή στα τελευταία ματς ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε αρχίσει να αποκτά έναν μπούσουλα στο σετ παιχνίδι του, στον οποίο και θα έπρεπε να βασιστεί και κόντρα στους Νικαιώτες.

*Το χαμήλωμα του ρυθμού που βοήθησε τον Ιωνικό:

Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν το δεύτερο μέρος με διπλή αλλαγή (με τους Τουράμ και Πλατέλλα να περνούν αντί των Μάντζη και Σάντσες), χωρίς όμως να αλλάζουν σύστημα. Ο Ρομαό γύρισε στα στόπερ (ώστε να φτιάχνει παιχνίδι) δίπλα στον Τσιγκρίνσκι, με τον Ντάλσιο να γίνεται εξάρι, οι Πλατέλλας και Άοσμαν ήταν εσωτερικοί μέσοι, ενώ οι Λένις και Καμπράλ πλαισίωναν τον Τουράμ στην επίθεση. Εν ολίγοις, ο Σπανός το κυνήγησε το ματς.

Βέβαια, ύστερα από ένα πρώτο ημίχρονο με πολύ καλό ρυθμό και πολλές ευκαιρίες στο μεγαλύτερο μέρος του, το δεύτερο ήταν εντελώς διαφορετικό. Χαμηλό το τέμπο. Κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ, ώστε να «σκοτώσει» το παιχνίδι. Κι όμως, σαν να… υπνωτίστηκαν και οι παίκτες του.

Παράλληλα, ο Ιωνικός διατήρησε το πολύ καλό του ανασταλτικό πρόσωπο κι όταν βρήκε την ευκαιρία χτύπησε και σκόραρε. Μάλιστα, θα μπορούσε να είχε κάνει και την ολική ανατροπή στο 70'.

*Παρόμοιες «δικαιολογίες» και για τους δύο:

Αμφότεροι κλήθηκαν να διαχειριστούν σημαντικά αποτελέσματα. Σύμφωνοι, μια πρόκριση στους «16» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (όπως πέτυχε μεσοβδόμαδα ο ΠΑΟΚ στο Europa Conference League) δεν συγκρίνεται μ' ένα «τρίποντο» στο πρωτάθλημα. Ωστόσο και οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να έχουν παρουσιαστεί... παρασυρμένοι, ύστερα από την «τεσσάρα» στο ντέρμπι παραμονής με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Κάτι που δεν έπραξαν. Παράλληλα, οι γηπεδούχοι είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές απουσίες βασικών παικτών. Εκτός οι Άκπομ, Κούρτιτς, Αουγκούστο, Κρέσπο και Αντρίγια Ζίβκοβιτς συν τους Μουργκ και Ολιβέιρα. Βέβαια, ο Ιωνικός σ' αυτό έχει να αντιπαραθέσει τις απουσίες των φορμαρισμένων Κάνιας και Κιάκου, οι οποίες τον ανάγκασαν να αλλάξει σύστημα.

Στο προκείμενο: Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε κάλλιστα να επικαλεστεί δικαιολογίες για το αποτέλεσμα και ίσως και να μην του έλεγε και κανείς τίποτα. Ωστόσο, στην εν λόγω περίπτωση -δεδομένου και ότι ο αντίπαλός του είχε παρόμοιες «απαντήσεις»- μάλλον δεν θα ήταν και τόσο βάσιμο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x