Stoiximan Super League

Ο προπονητής της εξέδρας: Οι αλλαγές του Μαρτίνς και οι… τέσσερις σωματοφύλακες

Τα σημεία κλειδιά της νίκης του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, η οποία σφράγισε τον τίτλο, με τα μάτια του προπονητή της εξέδρας του sport-fm.gr.

Ο Ολυμπιακός έφερε… τούμπα τον ΠΑΟΚ και πανηγύρισε το 47ο πρωτάθλημά του, με τον Μαρτίνς να εξαργυρώνει τις αλλαγές του και το βάθος στον πάγκο του, με το 2-1 στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά τα σημεία κλειδιά μέσω του προπονητή της εξέδρας
* Νίκη του Ολυμπιακού, νίκη και του Μαρτίνς: Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις συνθήκες με τις οποίες πήγαν οι δύο αντίπαλοι σε αυτήν τη «μάχη», σε ό,τι αφορά τις απουσίες τους. Είναι κάτι το οποίο θα αναλυθεί και παρακάτω. Σε ό,τι αφορά τους παρόντες, οι Πειραιώτες γύρισαν το… χαρτί στο δεύτερο μέρος, στο οποίο αναγκαστικά έπρεπε να κυνηγήσουν, αφού πήγαν στην ανάπαυλα με το εις βάρος τους 1-0. Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές με την επιστροφή των «ερυθρόλευκων» από τα αποδυτήρια, παρότι συνολικά στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορεί να πει κάποιος ότι υστέρησε κατά πολύ έναντι των γηπεδούχων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μετράει και έπρεπε να ρισκάρει, το έκανε και δικαιώθηκε για τις επιλογές του.

Διαβάζοντας σωστά τις ανάγκες τις οποίες είχε η ομάδα του. Ο Ολυμπιακός μετά το 1-0 αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στα χαφ, με τον Εμβιλά να είναι ο μοναδικός, ο οποίος στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Πορτογάλος τεχνικός θέλησε να τονώσει το κέντρο, βάζοντας τον Αγκιμπού αντί του Μπουχαλάκη, ενώ ο Γκάρι πέρασε αντί του μέτριου Μασούρα και ο Ελ Αραμπί στη θέση του Τικίνιο. Με αυτές τις κινήσεις κυριάρχησε στο κέντρο στο πρώτο 20λεπτο, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενούμενων αγωνιστικά σε πρώτη φάση, αλλά και σε επίπεδο ουσίας πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό.

* Το καρέ της επιτυχίας: Οι αλλαγές του Μαρτίνς έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, αλλά το διπλό-τίτλος του Ολυμπιακού στην Τούμπα φέρει την υπογραφή τριών παικτών των Πειραιωτών, οι οποίοι ήταν βασικοί στο σημερινό παιχνίδι, συν ενός που ήρθε από τον πάγκο. Ο Εμβιλά ήταν πιθανότατα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των πρωταθλητών στην Τούμπα, πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης σε ολόκληρη την αναμέτρηση, ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός δεν πατούσε καλά στον αγωνιστικό χώρο. Από το 1-0 του ΠΑΟΚ στο 10’ μέχρι το 30ο λεπτό περίπου, όταν και ισορρόπησαν οι Πειραιώτες και ενώ δεν ήταν καλά τακτοποιημένη η ομάδα του στα χαφ. Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε ο Παπασταθόπουλος, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά γενικότερα παίρνει καλό βαθμό. Ύψωσε τείχος και στο διάστημα, στο οποίο προσπάθησε να πιέσει ο «δικέφαλος του Βορρά» ώστε να ανατρέψει τα δεδομένα.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Ο προπονητής της εξέδρας

Φυσικά, η νίκη του Ολυμπιακού οφείλεται σε δύο εξτρέμ του. Στον Λόπες, ο οποίος είναι καθοριστικός σε δεύτερο σερί παιχνίδι (είχε προηγηθεί το νικητήριο γκολ με τον ΠΑΣ), έχοντας καλή εικόνα ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ήταν μπροστάρης και στο καλό 20λεπτο των Πειραιωτών στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ενώ, μάλιστα, ισοφαρίζει στο 51’. Ο Λόπες δεν έχει δώσει στον Ολυμπιακό όσα περίμεναν και οι δύο πλευρές, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχει παίξει και όσο θα έπρεπε. Καθοριστική στην αλλαγή της εικόνας του αγώνα ήταν η είσοδος του Γκάρι Ροντρίγκες, καθώς δημιούργησε ρήγματα στον ΠΑΟΚ και από τη δική του πλαγιοκόπηση έγινε το 1-1, το οποίο σέρβιρε στον Πορτογάλο. Ασφαλώς, πολύ σημαντική ήταν και η απόδοση του Ελ Αραμπί, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοια παιχνίδια όταν αγωνίζεται, με την άμυνα του ΠΑΟΚ να τον νιώθει πολύ παραπάνω από τον Τικίνιο.

* Προβάδισμα μεν, αλλά… Ο ΠΑΟΚ ήταν αφεντικό του πρώτου μέρους, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το υπέρ του 1-0. Το γκολ του Μουργκ στο 10’ του έδωσε το πάνω χέρι και προσπάθησε να χτίσει πάνω σε αυτό, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε όπως θα ήθελε την υπεροχή του. Από εκείνο το σημείο μέχρι να αρχίσει να ισορροπεί ο Ολυμπιακός κοντά στο μισάωρο. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος σκόραρε στην πρώτη του επικίνδυνη φάση, προηγούταν μεν στο πρώτο, αλλά φαινόταν ότι ήθελε κάτι παραπάνω για να φτάσει στον στόχο του, καθώς οι φιλοξενούμενοι είχαν αρχίσει να αντιδρούν και να πατάνε καλά στα πόδια τους. Δεν ήταν αψεγάδιαστη η εικόνα του, δεν λειτουργούσαν όλα ρολόι παρά το γεγονός ότι είχε κάνει ένα βήμα για τη νίκη, η οποία πιο πολύ γοήτρου θα ήταν.

* Έλλειψη λύσεων για τον ΠΑΟΚ: Για να καταφέρει να έχει έξτρα επιλογές στο β’ ημίχρονο ο Λουτσέσκου χρειάστηκε να κάνει… εκπτώσεις στην αρχική ενδεκάδα και άφησε στον πάγκο τον ποιοτικότερο παίκτη του (μαζί με τον Κούρτιτς), τον Α. Ζίβκοβιτς, τον οποίο έβαλε στο 60ο λεπτό. Με τους Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί και Ζαμπά να έχουν τεθεί νοκ άουτ, ήταν δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να πορευτεί με κλειστή την… στρόφιγγα. Τόσο κόντρα στον Ολυμπιακό, όσο και στην τελική ευθεία της σεζόν και αυτή η αδυναμία-ατυχία φάνηκε και κόστισε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι Πειραιώτες έφεραν από τον πάγκο Ελ Αραμπί, Γκάρι Ροντρίγκες και Αγκιμπού με το… καλημέρα του β’ μέρους, ενώ πιθανόν ο Λουτσέσκου να φάνηκε πιο φειδωλός στις κινήσεις του, γνωρίζοντας ότι δεν κρύβεται τόση ποιότητα στον πάγκο του. Τέτοιες πολυτέλειες και τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν πολλές φορές τη διαφορά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x