Τις εμπειρίες του από την ΑΕΚ και από το πέρασμά του από το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιράστηκε μιλώντας στην Πολωνία ο Ντάμιαν Σιμάνσκι.
Ο έμπειρος χαφ που αγωνίζεται πλέον στη Λέγκια Βαρσοβίας, θυμήθηκε περιστατικά από όταν φορούσε τα κιτρινόμαυρα, λέγοντας πως στις ήττες ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήθελε να στείλει παίκτες στη Β ομάδα, ενώ όταν κάποιος δεν έλυνε το συμβόλαιό του, τότε λέγονταν πως θα πάει να δουλέψει στις εργασίες για το νέο γήπεδο!
Σημείωσε πως θα του μείνει αξέχαστο το νταμπλ του 2023, όταν και έσπασαν την κυριαρχία του Ολυμπιακού, ενώ για το διαζύγιο με την ΑΕΚ σημείωσε πως ήταν συναινετικό.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σιμάνσκι:
Για την αποχώρησή του από την ΑΕΚ: «Η όλη ιστορία είναι πολύ ευρύτερη. Ακόμη και την προηγούμενη σεζόν είχα συζητήσει με τον πρόεδρο του συλλόγου για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της σεζόν μιλούσαμε για την πορεία μου και παραδεχόμουν ότι ίσως ερχόταν η ώρα για κάποια αλλαγή. Από τη μία το ήθελα, αλλά από την άλλη ήταν μια δύσκολη σκέψη. Σκεφτόμασταν διάφορες λύσεις, αν και όλο το θέμα βρισκόταν λίγο στη σκιά του τέλους της σεζόν.
Πριν από τον τελικό γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος είχαμε 53 βαθμούς και ήμασταν δεύτεροι στη βαθμολογία. Τελείωσε, ας είμαστε ειλικρινείς, με αποτυχία. Χάσαμε όλα τα παιχνίδια στην τελευταία φάση του πρωταθλήματος. Μετά άρχισαν οι επόμενες αλλαγές. Ο σύλλογος πουλήθηκε και απέκτησε νέο ιδιοκτήτη. Αποφασίστηκε να αποχαιρετήσουν ορισμένα άτομα από το τμήμα αθλητισμού και εμφανίστηκε επίσης ο προπονητής Νίκολιτς».
Για το αν ήταν εύκολη η απόφαση: «Μετά τη σεζόν έφυγαν κάποιοι παίκτες. Οι συζητήσεις με τον πρόεδρο κατέληξαν στο ότι σκεφτόμουν αλλαγή περιβάλλοντος. Είχαμε ουσιαστικά μια… τζέντλεμαν συμφωνία: αν εμφανιζόταν μια καλή επιλογή, ο σύλλογος δεν θα έβαζε εμπόδια. Είχα τη συγκατάθεση να φύγω και να δοκιμάσω κάτι νέο».
Για τις ιδιαίτερες αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες που έζησε στην Ελλάδα: «Το πιο δύσκολο είναι να τις θυμηθείς αμέσως. Κάποιες φορές, μετά από παιχνίδι που χάναμε, εμφανιζόταν ο πρόεδρος (σ.σ.: Δημήτρης Μελισσανίδης) και ήθελε να στείλει πέντε παίκτες στην ομάδα Β. Αυτό εμφανίζεται στο μυαλό αμέσως. Αστείο ήταν επίσης όταν λέγονταν ότι αν κάποιος δεν λύσει το συμβόλαιο, θα τον στείλουν να δουλέψει στην κατασκευή νέου σταδίου. Ήταν μισό αστείο, μισό σοβαρό. Αλλά να σας καθησυχάσω, ποτέ δεν συνέβη. Ο ελληνικός ποδοσφαιρικός κόσμος έχει σίγουρα το δικό του χαρακτηριστικό κλίμα.
Ταυτόχρονα, δεν θέλω να περιορίσω την εμπειρία μου μόνο σε αυτό. Για μένα, η μεγαλύτερη ανάμνηση είναι το νταμπλ του 2023. Πρωτάθλημα και Κύπελλο, και παράλληλα το σπάσιμο μιας τριετούς κυριαρχίας του Ολυμπιακού ήταν φανταστική εμπειρία. Επίσης, η συνεργασία με ενδιαφέροντες προπονητές και παίκτες με μεγάλη καριέρα. Στην τελευταία σεζόν παίζαμε μαζί με τους Έρικ Λαμέλα και Άντονι Μαρσιάλ. Μια απίστευτη ιστορία που θα μείνει για πάντα μαζί μου».
Για τη ζωή στην Αθήνα: «Όποιος ήταν στην Αθήνα ξέρει ότι μπορεί να είναι πολύ ωραία. Αν κάποιος δεν έχει επισκεφτεί το μέρος, το συνιστώ. Ζέστη, παραλίες – όλα όμορφα. Παράλληλα, προτεραιότητα ήταν το ποδόσφαιρο και η επαγγελματικότητα. Αν κάποιος δεν αποδείκνυε την αξία του μέσα σε 2-3 μήνες, σύντομα μπορούσε να ετοιμάσει βαλίτσες. Έμεινα σχεδόν έξι χρόνια, οπότε σίγουρα δεν έκανα μόνο διακοπές».
Για τη συνεργασία του με τον Ράντεκ Κουχάρσκι: «Η ΑΕΚ είχε μια ιδιαίτερη δομή: το τμήμα αθλητισμού αποτελούνταν από λίγα άτομα. Διευθυντής ήταν ο Μπρούνο Άλβες, πρώην διεθνής με την Πορτογαλία. Ο Ράντεκ ήταν λιγότερο ορατός μερικές φορές, αλλά συνόδευε την ομάδα σε καθημερινή βάση, στα παιχνίδια και στις προπονήσεις. Οι μεταγραφές προτείνονταν από το τμήμα, αλλά έπρεπε να εγκριθούν από τον αντιπρόεδρο και τελικά από τον πρόεδρο ή τον ιδιοκτήτη. Μετά τη σεζόν έγινε πλήρης αναδιάρθρωση».
Για το ενδιαφέρον της Λέγκια και τις άλλες επιλογές: «Όταν έφυγα από την ΑΕΚ, υπήρχε πρόταση από το MLS. Δεν θα αποκαλύψω τον σύλλογο. Επίσης υπήρχε προοπτική για ΗΑΕ. Οικονομικά ήταν πολύ καλή προσφορά. Με τον καιρό σκέφτηκα αν πραγματικά ήθελα μόνο τα χρήματα. Δεν ήμουν έτοιμος να ακολουθήσω μόνο αυτό. Ήθελα εξέλιξη και κυρίως μάχη για επιτυχίες. Ένιωσα ότι ήμουν πολύ καιρό σημαντικός σε μεγάλο σύλλογο, για να αφήσω απλά τις φιλοδοξίες μου και να ακολουθήσω χρήματα. Η καρδιά μου υπέδειξε τη Λέγκια. Εκεί μπορούσα να συνεχίσω να κυνηγώ στόχους και όνειρα».
Για το αν θέλει να αφήσει το στίγμα του στη Λέγκια: «Σίγουρα. Η κατάσταση τώρα δεν είναι ιδανική, αλλά έχω εμπειρίες από την Ελλάδα. Εκεί αρχικά έπρεπε να δουλέψουμε για να φτιάξουμε ομάδα και τελικά κατακτήσαμε τίτλους και συμμετοχή στην Ευρώπη. Στο ποδόσφαιρο οι αλλαγές γίνονται γρήγορα. Σημασία έχει η πίστη και η σωστή προσέγγιση».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






