Stoiximan Super League

Σπανός: Τα «γιατί» της αποχώρησης από το ελληνικό ποδόσφαιρο και η επόμενη μέρα του Ατρόμητου

Η «βόμβα» αποχώρησης του Γιώργου Σπανού από το ελληνικό ποδόσφαιρο έσκασε και το sport-fm.gr καταγράφει τις αιτίες της απόφασης και τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Σε σχέσεις χρόνων, η φθορά είναι αναπόφευκτη. Κάπως έτσι και ο Γιώργος Σπανός θεωρεί ότι ο κύκλος του ολοκληρώθηκε. Φεύγει τελικά για μία διαιτητική σφαγή; Φεύγει γιατί αποφάσισε απλά να ρίξει λευκή πετσέτα; Φεύγει γιατί έχει στο μυαλό του κάποιο άλλο ποδοσφαιρικό project; Μεταξύ πολλών άλλων, αυτά είναι μερικά ερωτήματα που τίθενται από τη στιγμή που ο Γιώργος Σπανός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα διοικητικά του Ατρόμητου.

Είναι προφανής η σύνδεση της συγκεκριμένης είδησης μετά το ρεσιτάλ ξεκάθαρων προθέσεων/ανεπάρκειας από το ντουέτο της… επιτυχίας, Τσαγκαράκη-Παπαπέτρου στο Περιστέρι, ωστόσο ο ιδιοκτήτης της ομάδας των Περιστεριωτών ήταν πάντα πολύ πεισματάρης, έως και αγύριστο κεφάλι, για να τον ωθήσουν στην αποχώρηση τέτοιου είδους τύποι. Θα μπορούσε, άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, να το είχε κάνει το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Ατρόμητος υποβιβάστηκε. Τότε, το σενάριο έλεγε ότι θα πάρει τον Ιωνικό. Παρέμεινε τελικά και υπό τη δική του θητεία οι Περιστεριώτες έχουν φτάσει σε δύο τελικούς Κυπέλλου, έχουν κατακτήσει πέντε φορές την τέταρτη θέση και μία την tρίτη, φτάνοντας μια ανάσα από τα προκριματικά του Champions League (2012/13) ενώ έχουν αγωνιστεί επτά φορές σε Κύπελλο UEFA και Europa League. Καθόλου άσχημα, όταν όλα αυτά έχουν συνδυαστεί με μπάτζετ… χαμηλών τόνων και οικονομικό νοικοκυριό.



Θα μπορούσε σε πολλές άλλες περιπτώσεις να τα «βροντήξει», που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν, καθώς της διαιτησίας το… ανάγνωσμα από ένα σημείο και μετά κουράζει. Από σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2021, αυτό που έχει ουσία είναι τα «γιατί» της απόφασής του και κατά δεύτερον τι μέλλει γενέσθαι για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει πλέον καθιερωθεί ως μία δύναμη στη Super League.



Το κυριότερο συμπέρασμα, αφού πέρασαν οι πρώτες ώρες από τη σχετικά αιφνίδια ανακοίνωσή του, είναι ότι ο Γιώργος Σπανός δεν αποχωρεί από τον Ατρόμητο, αλλά από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος αποτελεί αιτία για προβληματισμό όχι για την αποχώρηση αυτή καθ’ αυτή, αλλά για οποιονδήποτε άλλον που ήδη βάζει λεφτά ή έχει σκεφτεί να «επενδύσει.

ΤΑ ΓΙΑΤΙ:

1) Αυτό που τριγυρίζει εδώ και καιρό στο κεφάλι του 51χρονου μεγαλομετόχου (και αφού έχει περάσει η τρέλα που μπορεί να υπάρχει σε νεότερη ηλικία) είναι ότι πλέον βάζει λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Υπάρχει απογοήτευση για τη λογική που επικρατεί στην Ομοσπονδία (για όλα αποφασίζουν οι «μεγάλοι» χωρίς να υπάρχει κάποιο κανονιστικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο), για τον τρόπο που επιλέγονται οι κατά καιρούς αρχιδιαιτητές και γενικότερα από το μήνυμα που περνά το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι όλα γίνονται προκειμένου να είναι ικανοποιημένες τρεις-τέσσερις ομάδες, χωρίς να υπολογίζονται η γνώμη των υπολοίπων, που αντιμετωπίζονται ως ένα… αναγκαίο κακό για να διεξάγεται το πρωτάθλημα. Η χθεσινή αναμέτρηση ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απογοήτευσης, συναίσθημα πολύ πιο σοβαρό από τον εκνευρισμό.

2) Μεγάλο ρόλο στην απόφασή του παίζει πλέον και το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μειώθηκαν κατά ένα, κάτι που όπως φαίνεται θα ισχύσει για κάποια χρόνια ακόμα. Ποτέ ο ίδιος δεν συμβιβάστηκε με μια πορεία… άνετης παραμονής, βάζοντας ψηλά τον πήχη. Κατά πολλούς αυτό το γεγονός ήταν και το «μυστικό» της επιτυχίας, αφού κανείς δεν μπορούσε να εφησυχάσει, παρά το ότι το brand name δεν είναι ανάλογο άλλως ομάδων. Η τετράδα φαντάζει… κατειλημμένη από τη στιγμή που τα οικονομικά δεδομένα πιθανών «μνηστήρων» απέχουν κατά πολύ.



3) Η επιμονή και η επιτυχία επιστροφής του Κάναντι ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας του καλοκαιριού που πέρασε. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που κάθε άλλο παρά διάθεση παράγοντα που σκέφτεται να αποχωρήσει δείχνει. Κακά τα ψέματα, η διετία του Αυστριακού και ειδικότερα η πρώτη του χρονιά ήταν κατά τα ? πορεία πρωταθλητισμού. Εκεί ο πήχης ανέβηκε στον… Θεό. Ο Σπανός πίστευε ότι μπορεί ο Ατρόμητος να φτάσει σε ανάλογα επίπεδα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ο ίδιος έχασε αρκετό από τον ενθουσιασμό του. Για όποιον τον γνωρίζει καλά, το γεγονός ότι έχει σταματήσει να ταξιδεύει στα εκτός έδρας, σημαίνει πάρα πολλά για έναν άνθρωπο που ταξίδευε αυθημερόν μέσα Ιουλίου στο Πήλιο για να βλέπει φιλικά προετοιμασίας.

4) Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία πορεία καταστάσεων και κυρίως συναισθημάτων, με ανθρώπους που ο Γιώργος Σπανός δεν τους έχει συνεργάτες, αλλά οικογένεια. Ο ίδιος θεωρεί ότι πλέον αυτή η πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον ίδιο έχει κάνει τον κύκλο της και η κούραση έχει προκύψει στην εξίσωση των σκέψεών του. Μπορεί η ηλικία του να είναι μικρή (μόλις 51), αλλά είναι στα γήπεδα (εντός και εκτός) πάνω από 25 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ομάδες, με περισσότερο λαό, τον έχουν προσεγγίσει κατά καιρούς για να τις αναλάβει, ωστόσο εκείνος έχει… καψούρα (όπως λέει) με τον Ατρόμητο και αυτό που έφτιαξε με τους συνεργάτες του, χωρίς καν να είναι από το Περιστέρι. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, πιστεύει ότι δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω και είναι καιρός να προκύψει μια διάδοχη κατάσταση.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Και το ερώτημα που γεννάται είναι αν τελικά ο Ατρόμητος οδεύει προς… διάλυση, όπως πιστεύουν πολλοί, καθώς η ομάδα του Περιστερίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρόσωπο του Γιώργου Σπανού. Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος με αφορμή σενάρια του παρελθόντος, αλλά και τώρα στο περιβάλλον του.



1) Το ότι ο τωρινός Ατρόμητος αποτελεί δημιούργημα δικό του, είναι κάτι το οποίο το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο ίδιος. Πέρα από τα λεφτά για παίκτες κλπ. κλπ., έχει αφήσει παρακαταθήκη στην ομάδα ένα προπονητικό κέντρο το οποίο είναι «στολίδι» και πριν από μερικούς μήνες βελτίωσε ακόμα περισσότερο το έτερο προπονητικό κέντρο στον Ασπρόπυργο, με νέα γήπεδα και όχι μόνο. Για αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να αφήσει την ομάδα να… ρημάξει ή να τη ρημάξουν. Αν μη τι άλλο, σέβεται τον χρόνο, τα συναισθήματα και τα λεφτά που έχει επενδύσει σε όλο το project του Ατρόμητου, για να το δει να καταρρέει σε ένα-δύο χρόνια.

2) Από σήμερα κιόλας ο ίδιος ο Γιώργος Σπανός είναι σε διαδικασία ανεύρεσης διάδοχης κατάστασης. Από μόνος του νιώθει ως υποχρέωσή του να παραδώσει μια ΠΑΕ χωρίς χρέη και επιπλέον να βρει μια ασφαλή και ΚΥΡΙΩΣ αξιόπιστη λύση για την επόμενη μέρα. Είναι ξεκάθαρο και ο ίδιος ο Σπανός είναι η εγγύηση σε αυτό, ότι η ομάδα δεν θα παραδοθεί σε πρόσωπα αμφιβόλου ποιότητας ή… «στοιχηματζήδες», όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη δυτική όχθη.



3) Εφόσον δεν ευοδωθεί το σενάριο για έλευση νέου επιχειρηματία, τότε ο λόγος περνά στη Δημοτική Αρχή. Στο deal με τον Γιώργο Σπανό και τον Ατρόμητο στις αρχές του 2000, μεγάλο ρόλο είχε παίξει μεταξύ άλλων ο τότε Δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης. Ο ίδιος παραμένει στο αξίωμά του μέχρι και σήμερα, με ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή από εκείνα τα χρόνια. Εντός των επόμενων ημερών (ακόμα εντός εβδομάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γιώργου Σπανού με τον Ανδρέα Παχατουρίδη, ώστε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ να του εκθέσει τις σκέψεις του για το μέλλον της ομάδας. Σε καμία περίπτωση ο δήμος Περιστερίου δεν θέλει να δει τον Ατρόμητο να γίνει μια ομάδα του… κλώτσου και του μπάτσου και αναμένεται να πάρει κι εκείνος πρωτοβουλίες, ώστε οι «κυανόλευκοι» να παραμείνουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο ραντεβού θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον…

ΤΟ… ΑΛΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Σπανός θα έχει λοιπόν ως… δουλειά τους επόμενους μήνες να βρει την επόμενη μέρα, ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που θα κάνουν τη δική τους δουλειά. Αυτή θα είναι το «ψηστήρι» στον ιδιοκτήτη να παραμείνει στο πόστο του. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που λειτουργεί αυθόρμητα (αν και αυτή η απόφαση είναι απόλυτα συνειδητή) και ότι όλοι μαζί, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αποτελούν ουσιαστικά μια οικογένεια έπειτα από περίπου 16 χρόνια συνεργασίας. Θα υπάρξουν μέχρι το καλοκαίρι πολλές προσπάθειες ώστε να αλλάξουν τα μυαλά του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ, χτυπώντας στο συναίσθημα.

Επιπλέον, ρόλο αναμένεται να παίξει και ο κόσμος. Η αποδοχή προς το πρόσωπο του Σπανού είναι καθολική (σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) και οι αντιδράσεις στο επόμενο διάστημα μπορεί να παίξουν και τον ρόλο τους στο μυαλό του έμπειρου παράγοντα. Αυτή την ώρα ο ίδιος δεν δίνει πιθανότητες για κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι το καλοκαίρι μεσολαβούν αρκετοί μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

«Βόμβα» στον Ατρόμητο: Αποχωρεί ο Σπανός!

Κλάτενμπεργκ, ο Παπαπέτρου σου κρατάει... μούτρα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x