Stoiximan Super League

Στάικος: «Χτίζουμε έναν νέο κορμό που θα καταλαβαίνει τι σημαίνει ΠΑΣ Γιάννινα»

Ο Θανάσης Στάικος παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, στα τοπικά ΜΜΕ όπου έκανε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ αναφέρθηκε και στις σκέψεις του για τη συνέχεια.

Για τη μέχρι τώρα εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα, μίλησε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο προπονητής της ομάδας, Θανάσης Στάικος, στα ΜΜΕ των Ιωαννίνων.

Ο τεχνικός των Ηπειρωτών, αναφέρθηκε στο κομμάτι των μεταγραφικών κινήσεων, στο ροτέισον και αν αυτό θα συνεχιστεί, για την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό, ενώ τόνισε πως το σκεπτικό της ομάδας, είναι να χτιστεί ένας νέος κορμός που θα νιώθει τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου:

Κάνοντας μία αποτίμηση των 5 πρώτων αγωνιστικών ανέφερε: «Έχοντας 3 παιχνίδια με τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες και δύο εντός με ανταγωνιστικές ομάδες, θα έλεγα ότι σε μεγάλο ποσοστό είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι. Ασφαλώς θα θέλαμε περισσότερους βαθμούς. Γνωρίζαμε ότι θα είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα. Είναι μια νέα ομάδα η φετινή. Από την αρχή της προετοιμασίας προσπαθούμε να χτίσουμε ένα ομοιογενές σύνολο. Ήταν πολλές οι αλλαγές, οι αποχωρήσεις, ήρθαν πολλά νέα παιδιά. Το νεαρό της ηλικίας παίζει ρόλο κι αυτό. Κατά διαστήματα θα θέλαμε να έχουμε και καλύτερη εικόνα, εκτός από περισσότερους βαθμούς, όμως είχαμε και διαστήματα που παρουσιάσαμε ποδόσφαιρο επιθετικό και ελκυστικό και τηρουμένων των αναλογιών προσπαθήσαμε να είμαστε συμπαγείς και να έχουμε συνοχή, παρότι υπήρχε μεγάλος βαθμός δυσκολίας στα εκτός έδρας παιχνίδια. Θέλαμε να πάρουμε κάποιους βαθμούς, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια και αυτό που απομένει είναι να δουλέψουμε σκληρά».

Για τα σκαμπανεβάσματα της δυσκολίας των αντιπάλων που αντιμετώπισε ο ΠΑΣ κι αν αυτό επηρέασε και την εικόνα της ομάδας: «Ναι ασφαλώς. Όταν πρέπει να αγωνιστείς με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας, αυτά τα παιχνίδια τα προσεγγίζεις λίγο διαφορετικά, χωρίς να αλλοιώσεις τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς να έχει η ομάδα σου. Η προσέγγιση δεν μπορούσε να είναι η ίδια. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς και συμπαγείς και να μπορούμε να διεκδικήσουμε με αυτή τη στρατηγική. Ενδιάμεσα είχαμε τα παιχνίδια με Λαμία και Λεβαδειακό που είναι παιχνίδια που όταν μπαίνει το ‘πρέπει’ σε αγχώνει, αλλά όταν παίζεις στην έδρα σου θέλεις να τα κερδίσεις. Δεν σημαίνει ότι θα τα κερδίσεις, αλλά οπωσδήποτε θες βαθμούς. Αυτή η εναλλαγή μας δημιούργησε και μία εναλλαγή στον τρόπο που προετοιμάζουμε την ομάδα και ίσως να επηρέασε την εικόνα. Το νεαρό της ηλικίας κι αυτό παίζει ρόλο στην αυξομείωση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών, οπότε αυτά τα δύο μαζί έφεραν διακυμάνσεις. Και όταν έχουμε να κάνουμε και με μια νέα ομάδα, δεν έχουμε από την αρχή τη ροή που επιθυμούμε. Εμείς όμως με τις αναλύσεις που κάνουμε στα παιχνίδια βλέπουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, φυσικά χρειαζόμαστε και κάποια αποτελέσματα γιατί έτσι θα αναδειχτεί και η δουλειά μας και η αυτοπεποίθηση θα είναι καλύτερη για όλους μας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια».

Για την εικόνα των ομάδων στο πρωτάθλημα γενικότερα: «Είναι νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις. Συνήθως στην αρχή οι ομάδες που μένουν χαμηλά ή αυτές που ξεκινάνε δυνατά συνεχίζουν μετά στον ίδιο ρυθμό, λόγω της ψυχολογίας. Μπορώ να πω όμως ότι βλέπουμε ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα. Δεν είμαι σίγουρος και δεν νομίζω ότι θα ξεχωρίσουν ομάδες που θα είναι για χαμηλά. Θα είναι πολλές οι ομάδες και για αρκετό καιρό που θα προσπαθούν να αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις».

Για το αν θα γίνει άλλη μεταγραφή: «Πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι. Προσπαθήσαμε με τη διοίκηση για μία κίνηση της τελευταίας στιγμής, δεν πραγματοποιήθηκε και δύσκολα θα επανέλθουμε. Μέχρι τη διακοπή για το Μουντιάλ θα πορευτούμε όπως είμαστε. Έχουμε εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μας. Αν αλλάξουμε κάτι θα γίνει τον Ιανουάριο. Αν αποκτούσαμε παίκτη θα ήταν ένας μέσος».

Για τους 20 παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν ως τώρα και αν είναι στη φιλοσοφία του το ροτέισον ή αν προτιμά μια πιο συμπαγή ενδεκάδα: «Το δικό μου σκεπτικό δεν είναι υπέρ του ροτέισον. Μου αρέσει να υπάρχει ένας κορμός και να αλλάζουν λίγες θέσεις. Κάποια τυχαία περιστατικά με τραυματισμούς ή το πρόγραμμα που μας ανάγκαζε να αλλάζουμε ανά εβδομάδα τη στρατηγική μας, μάς οδήγησε να επιλέξουμε κάθε φορά διαφορετική ενδεκάδα. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να είναι όλα τα παιδιά έτοιμα και να νιώθουν σημαντικά και χρήσιμα, αλλά από εκεί και πέρα εβδομάδα με την εβδομάδα η ομάδα θα δείξει ποιος είναι ο βασικός κορμός. Να ξέρετε όμως ότι όλοι θα είναι χρήσιμοι. Ναι μεν κάποιοι θα έχουν το προβάδισμα και περισσότερα λεπτά συμμετοχής, όπως γίνεται σε όλες τις ομάδες, αλλά όλα τα παιδιά έδειξαν ότι είναι χρήσιμα».


Για την πίεση της κατάκτησης βαθμών, αλλά και την πίεση του κόσμου: «Πίεση για βαθμούς υπάρχει πάντα. Έτσι όπως ήρθαν τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερη, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όσοι ασχολούμαστε με αυτό είμαστε συνηθισμένοι σε αυτήν την πίεση, γι’ αυτό δουλεύουμε καθημερινά και για μας είναι ωφέλιμη, μας κάνει να σκεφτόμαστε, να γινόμαστε πιο δημιουργικοί και να βρίσκουμε λύσεις. Όσον αφορά τον κόσμο, όντως σε ομάδες όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μεγάλη η πίεση, αλλά για την ομάδα μας αυτό είναι το ατού. Εμείς ποντάρουμε στον κόσμο. Η βοήθεια που παίρνουμε από το κοινό μας στα παιχνίδια και στην καθημερινότητα είναι η πηγή της δύναμής μας, η ενέργειά μας. Και αυτό το νιώθει όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Και μάλιστα αρχής γενομένης με τον Παναιτωλικό ο κόσμος θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο να φτάσουμε στη νίκη και γενικώς και στα επόμενα παιχνίδια στα αποτελέσματα που θέλουμε».


Για την αλλαγή συστήματος με τον Παναθηναϊκό: «Καταρχάς να ξέρετε ότι το σύστημα το οποίο εμένα με εκφράζει είναι το 4-3-3. Κι αν θα αλλάζει συνήθως θα γίνεται 3-4-3. Αυτό για να ξέρετε πως λειτουργώ. Από εκεί και πέρα με τον Παναθηναϊκό ήταν ένα παιχνίδια ιδιαίτερων συνθηκών. Ο Παναθηναϊκός ποντάρει πολύ στα άκρα του και έχει προσθέσει και κάποιες κινήσεις από τον άξονα που έχει έναν επιθετικό όπως ο Σπόραρ και δημιουργεί και από εκεί κινδύνους. Οπότε έπρεπε να έχουμε ταυτόχρονα συμπαγή άξονα και στα άκρα να ντουμπλάρουμε τον Παλάσιος και τον Γκάνεα. Παρά το σκορ, αν δει κάποιος το ματς θα δει ότι επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό αυτό που θέλαμε, αλλά η ατομική ποιότητα κάποιων παικτών του Παναθηναϊκού, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.
Τα υπόλοιπα παιχνίδια, αν τα αξιολογήσουμε σωστά, δούμε στοιχεία και δούμε την εικόνα και όχι τα στατιστικά, η ομάδα μας δεν εμφάνισε τόσο μεγάλες αμυντικές αδυναμίες. Δεν δεχτήκαμε καταιγισμό ευκαιριών από τους αντιπάλους, με εξαίρεση 1-2 δεκάλεπτα στο «Καραϊσκάκης» στην αρχή του ματς και με την ΑΕΚ από το 32’ ως το 42’. Οπότε δεν με οδήγησαν αυτά στην αλλαγή συστήματος. Το 4-3-3 με εκφράζει και από εκεί και πέρα υπήρχαν οι ιδιαιτερότητες με τον Παναθηναϊκό. Επίσης έχουμε και τρεις πολύ καλούς αμυντικούς, οπότε μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε σε αυτό το παιχνίδι».


Για το αν έχει η ομάδα παίκτες με τα χαρακτηριστικά να παίξουν 4-3-3 ή θα βοηθούσε ένας πιο συμπαγής σχηματισμός: «Επίσης είναι μια ερώτηση που ως ποδοσφαιριστής ακόμα παρακολουθούσα. Θα σας πω τη δική μου άποψη επ’ αυτού που δεν σημαίνει ότι είναι σωστή ή ότι εγώ είμαι παντογνώστης. Άλλωστε είμαι και νέος και έχω χρόνια μπροστά μου. Τα συστήματα, λοιπόν, είναι αριθμοί. Είναι η αρχική διάταξη. Μετά οι παίκτες κινούνται και αυτά αλλάζουν. Επίσης, είθισται να λέμε ότι ανάλογα τα χαρακτηριστικά των παικτών δημιουργούμε ή επιλέγουμε έναν σχηματισμό. Δεν είναι πάντα έτσι. Κατά την ταπεινή μου άποψη μπορείς να έχεις τον ίδιο σχηματισμό, αλλάζοντας τις τακτικές κινήσεις των ποδοσφαιριστών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Οπότε δεν χρειάζεται να αλλάζουμε σύστημα, ώστε να το προσαρμόζουμε στους παίκτες, αλλάζουμε τις κινήσεις τους και το τι ζητάμε από έναν ποδοσφαιριστή και από τις υποομάδες ποδοσφαιριστών, οπότε καί διατηρούμε το σύστημά μας δίνοντας ταυτότητα στην ομάδα και εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τους παίκτες που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτή είναι η εν γένει φιλοσοφία».


Για το τι κρατάει και τι πετάει ως τώρα στις πρώτες 5 αγωνιστικές: «Όλα είναι χρήσιμα, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Έχουμε εμφανίσει μία σοβαρή ομάδα, συμπαγή, νεανική με περιθώρια εξέλιξης. Σίγουρα τα αποτελέσματα θα μας πιέζουν. Όπως είπα περιμένω αμφίρροπο πρωτάθλημα και θα είμαστε σε αγωνία ως το τέλος. Κρατάω λοιπόν, αυτή τη συνοχή που είχαμε σε μεγάλα διαστήματα και επίσης κάποια μικρά δείγματα της επιθετικής μας λειτουργίας από τον άξονα και τα άκρα σε εντός έδρας κυρίως ματς, αλλά και σε κάποια διαστήματα με την ΑΕΚ. Αυτά κρατάμε, αυτά θα βελτιώσουμε κι άλλο και φυσικά θα δούμε και κάποια προβλήματα να τα διορθώσουμε μέρα με τη μέρα».


Για το πολύ νεανικό σύνολο και πόσο χρόνο πιστεύει ότι θα πάρει η εξέλιξη της ομάδας μέχρι να φτάσει σ’ ένα καλό επίπεδο: «Όντως είμαστε το πιο νεανικό σύνολο της Super League. Αυτό είναι μία πολιτική και μία φιλοσοφία του συλλόγου. Θέλουμε να υπάρχει το νεαρό στοιχείο, θέλουμε παίκτες να εξελιχθούν, οι οποίοι θα γίνουν και ΠΑΣ Γιάννινα, παρά το γεγονός ότι είμαστε στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού. Όταν κάποιος είναι νέος και βιώνει την ομάδα, θα γίνει και ΠΑΣ Γιάννινα, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Το θέλουμε, θα το υποστηρίξουμε και θα επιμείνουμε σε αυτό. Από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος. Προσωπικά, όμως, δεν ψάχνω δικαιολογίες ούτε θα ζητήσω πίστωση χρόνου. Χρόνος θα χρειαστεί, αλλά παράλληλα εμείς θα επιδιώκουμε και να βελτιωνόμαστε και να παρουσιάζουμε καλή εικόνα και να συγκεντρώνουμε βαθμούς που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο άνετα να λειτουργούμε σωστά.

Δεν αποτελεί μόνο επιλογή του συλλόγου το να έχουμε νεαρούς παίκτες. Η διοίκηση το δείχνει και εμπράκτως. Ο Λιάσος ανανέωσε πρόσφατα, οι Ν. Λώλης και Τσίρης έγιναν πρόσφατα επαγγελματίες και έρχονται κι άλλοι από πίσω. Ήμουν πέρυσι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την Κ19, αλλά και φέτος παρακολουθώ και έχω ενημέρωση για τα παιδιά. Είναι προϊόν των Ακαδημιών μας και σε συνεργασία με τους προπονητές μας στις υποδομές οι ομάδες μας σιγά-σιγά θα αγωνίζονται με τον ίδιο σχηματισμό προσεχώς και θα έχουν ασκησιολόγιο από την πρώτη ομάδα. Οπότε θα είμαστε όλοι πιο κοντά και θα δημιουργήσουμε μια φιλοσοφία του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτά είναι πιο μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά έτσι θα λειτουργήσουμε».



Για τους Μπαλάν και Μπακαδήμα και πόσο έτοιμοι είναι: «Ήταν παιδιά που ήταν σε ομάδες. Ο Μπακαδήμας έχει έρθει σε καλή κατάσταση. Ο Μπαλάν αγωνιζόταν ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αλλαγή χώρας ίσως να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά είναι πολύ κοντά στο να θεωρηθεί κι αυτός έτοιμος. Οπότε νομίζω ότι και ο Κλαούντιο θα μπορέσει να δώσει περισσότερα και ήδη οι δύο τελευταίες προπονήσεις δείχνουν ότι είναι πιο καλά».

Για το ματς με τον Παναιτωλικό: «Είναι ένα ντέρμπι. Ο Παναιτωλικός έχει μπει πολύ καλά στο πρωτάθλημα, είναι από τις ομάδες που έχουν ομοιογένεια, έχει κάνει καλά αποτελέσματα ως τώρα. Μία ομάδα που ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο, παίζει με συγκεκριμένο τρόπο και σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα σταθεί όμως με ποιον παίζουμε και που. Θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τις αρχές μας, να είμαστε πιεστικοί στον αντίπαλο, να κερδίσουμε και να χαροποιήσουμε τον κόσμο μας.

Η ομάδα μας έχει μάθει να ζει με τις απουσίες. Ο Ριένστρα με τον Μπιλμπάο είναι εκτός. Επέστρεψαν κάποια παιδιά και θα τα δούμε μέσα στην εβδομάδα πως θα είναι. Δείχνουν καλά, αλλά πρέπει να περάσουν κάποιες προπονήσεις. Να δούμε ποιοι θα είναι ετοιμοπόλεμοι. Θέλουμε παίκτες που θα είναι 100%. Είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσω κάποιον αν δεν είναι στο 100%».


Για την παραίτηση Σούιτσα και αν ήταν ενήμερος: «Καταρχάς ο κ. Σούιτσα ήταν επαγγελματίας στη δουλειά του, έχει χρόνια πορείας, ήταν δική του επιλογή. Συζητήσαμε κι εγώ και η διοίκηση να παραμείνει στον σύλλογο. Είχε προσωπικούς λόγους. Μας είχε ειδοποιήσει έγκαιρα κι εμένα και τη διοίκηση. Απλά η διοίκηση κι εγώ αναζητούσαμε τον καλύτερο αντικαταστάτη. Νομίζω ότι έγινε μια πολύ καλή συμφωνία με τον κ. Πλαβούκο.

Δεν θα θέλαμε να αλλάζουμε ούτε τεχνικό επιτελείο και κάποιες φορές ούτε παίκτες, αλλά η δουλειά μας αυτή είναι. Είμαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και το γνωρίζω. Οπότε δεν έχουμε να σκεφτούμε και πολλά».


Στο τέλος ο τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε την επέκταση των συμβολαίων των Καραχάλιου και Εραμούσπε: «Ένας σύλλογος που έχει φιλοσοφία και πολιτική να ξέρετε ότι μέρος αυτής της φιλοσοφίας δεν είναι μόνο τα ‘δικά μας παιδιά’, αλλά να πλαισιώνονται και από έμπειρους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι να μένουν κι αυτοί αρκετά χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα. Θέλουμε να υπάρχει κορμός. Είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Η περσινή χρονιά ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη του χτισίματος που είχε γίνει. Τη φετινή χρονιά χτίζουμε ξανά έναν καινούργιο κορμό και στο πλαίσιο αυτό ο Ζήσης Καραχάλιος και ο Ροντρίγκο Εραμούσπε ανανέωσαν ως το 2025 τα συμβόλαιά τους. Είναι παιδιά που θα αποτελούν τον κορμό του ΠΑΣ Γιάννινα και θα βοηθήσουν και τους νεότερους να αισθανθούν τι σημαίνει ΠΑΣ Γιάννινα και όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα καλό σύνολο που θα σταθεροποιήσει την ομάδα μας στην κατηγορία».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x