Stoiximan Super League

Το σκεπτικό της απόφασης για τα επεισόδια στο Βόλος-Άρης

Διαβάστε πώς σκέφτηκε η αθλητική δικαστής της Super League και επέβαλε πρόστιμα (και όχι ποινή έδρας) σε Άρη και Βόλο για τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό.

Γνωστό έγινε την Τρίτη (16/11) το σκεπτικό της απόφασης του πειθαρχικού οργάνου της Super League, για τα επεισόδια του αγώνα Βόλος-Άρης, τα οποία επέφεραν ένα πρόστιμο ύψους 51.000 ευρώ για τους Θεσσαλονικείς και 21.000 ευρώ για τους Βολιώτες.

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό, η αθλητική δικαστής θεωρεί πως στο γήπεδο υπήρχαν οπαδοί του Άρη με εισιτήρια αλλά και χωρίς εισιτήρια.

Ωστόσο, σε εκείνους που είχαν εισιτήρια (θύρες 25 και 27) χρεώνει μόνο υβριστικά συνθήματα, ενώ τα επεισόδια τα χρεώνει σε εκείνους που μπήκαν βιαίως και χωρίς εισιτήρια (με ντου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό) και που έπειτα πήγαν στις θύρες 31 και 32.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι οπαδοί του Άρη με εισιτήριο ΔΕΝ ΣΥΝΕΝΩΘΗΚΑΝ με εκείνους που εισέβαλαν χωρίς εισιτήριο, γεγονός που από το σκεπτικό κρίνεται καθοριστικό.

Προκαλεί όμως εντύπωση, το ότι η αθλητική δικαστής δεν εξηγεί επαρκώς το σκεπτικό της για ποιο λόγο επέβαλε μόνο πρόστιμο και όχι τιμωρία έδρας 2 έως 4 αγωνιστικών, παρά το γεγονός ότι αναφέρει ρητά πως οι οπαδοί του Άρη στις θύρες 31 και 32 προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας.

Το εν λόγω άρθρο, το οποίο προβλέπει ποινή έδρας αν τα επεισόδια συνοδεύονται από φθορές ξένης ιδιοκτησίας, υπάρχει μεν η προσθήκη ότι «σε περίπτωση που τα επεισόδια έγιναν αποκλειστικά και μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, ή ήταν μικρής κλίμακας και δεν επέφεραν σωματική βλάβη σε κανένα πρόσωπο, τότε δεν θα επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές».

Δεν εξηγεί, ωστόσο, για ποιο λόγο λαμβάνει υπόψη αυτή την προσθήκη και δεν επιβάλει ποινές έδρας, παρά λέει απλώς πως έλαβε υπόψη «όλες τις περιστάσεις χρόνου και τόπου, τα μέσα, που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των πράξεων, καθώς και τη βαρύτητά τους, τη φύση και το είδος των πειθαρχικών παραβάσεων, αλλά και το είδος και το βαθμό υπαιτιότητας των πειθαρχικά ελεγχόμενων».

Τα σημαντικότερα σημεία του σκεπτικού:

«Από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων αποδεικνύεται, το μεν πρώτον, ότι στην έναρξη του αγώνα, στο 23’ λεπτό, στο ημίχρονο και στο 68’ λεπτό του αγώνα, φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας (ΠΑΕ ΑΡΗΣ), οι οποίοι διέθεταν εισιτήρια και οι οποίοι βρίσκονταν στις Θύρες 25 και 27, εκφώνησαν τα υβριστικά συνθήματα: «ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΑ…… Η Μ… ΣΟΥ», «ΜΠΕΟ ΜΠ… ΠΟΥ….. Γ..» και «ΜΠΕΟ ΣΕ ΓΑ….», ενώ, αντίθετα, τα υβριστικά συνθήματα, που εκφωνήθηκαν από τις Θύρες 31 και 32, καθώς και η χρήση λέιζερ, που έγινε από φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας, ευρισκόμενους ομοίως στις Θύρες 31 και 32, δεν μπορούν να αποδοθούν στη γηπεδούχο ομάδα, καθόσον οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι της ΠΑΕ ΑΡΗΣ στις ως άνω Θύρες (31 και 32) δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήρια.

Εξάλλου, όσον αφορά στην υπό στοιχείο 3 αποδιδόμενη στη γηπεδούχο ομάδα πειθαρχική παράβαση, αποδεικνύεται ότι το βαρελότο (γουρούνα) ερίφθη στη Θύρα VIP από φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας, οι οποίοι παρευρίσκονταν εντός του χώρου του γηπέδου, χωρίς να έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, και οι οποίοι ευθύνονται ομοίως και για τις λοιπές ρίψεις αντικειμένων προς τους παράγοντες και ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου, όπως αυτές (ρίψεις) έγιναν από τις Θύρες 31 και 32, στις οποίες, όπως αποδείχθηκε ανωτέρω, βρίσκονταν φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας χωρίς εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι ως άνω ρίψεις να μην μπορούν να αποδοθούν στη γηπεδούχο ομάδα, ενώ, αντίθετα, για τη ρίψη του ως άνω βαρελότου (γουρούνας) ευθύνεται αποκλειστικώς η φιλοξενούμενη ΠΑΕ ΑΡΗΣ, σε βάρος της οποίας άλλωστε έχει ήδη ασκηθεί σχετική πειθαρχική δίωξη.

(…) Αποδεικνύεται ότι στο 10’ λεπτό του αγώνα, περίπου 300 φίλαθλοι με διακριτικά της εγκαλουμένης ΠΑΕ ΑΡΗΣ συγκεντρώθηκαν στην πρώτη πεζογέφυρα, με σκοπό να εισέλθουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια. Αφού δε συνεπλάκησαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών, οι αυτοί ως άνω φίλαθλοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και, αφού υπερπήδησαν τα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης, εισήλθαν στη Θύρα 12. Εν συνεχεία, αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι ως άνω 300 φίλαθλοι μετακινήθηκαν προς τη Θύρα VIP, όπου και συνεπλάκησαν με τους εκεί ευρισκόμενους φιλάθλους, πριν μεταφερθούν τελικώς προς τις Θύρες 31 και 32, χωρίς ωστόσο αυτοί να συνενωθούν με τους ήδη ευρισκόμενους στις Θύρες 25 και 27 έτερους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ΠΑΕ ΑΡΗΣ, οι οποίοι διέθεταν εισιτήρια και οι οποίοι δεν συνενώθηκαν με τους προαναφερόμενους περίπου 300 φιλάθλους της φιλοξενούμενης, ούτε ενεπλάκησαν στα επεισόδια, που έλαβαν κατά τα ανωτέρω χώρα στη Θύρα VIP.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, φίλαθλοι της εγκαλουμένης ΠΑΕ ΑΡΗΣ, οι οποίοι δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήρια, κατά την αποχώρησή τους, έσπασαν τουλάχιστον τριάντα (30) καθίσματα στις Θύρες 31 και 32.

(…) Ο ισχυρισμός της φιλοξενούμενης ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ότι οι ευρισκόμενοι στο γήπεδο φίλαθλοι αυτής είχαν προμηθευτεί στο σύνολό τους εισιτήρια, δεν αποδεικνύεται βάσιμος, καθόσον, όπως επιβεβαιώνεται τόσο από την έκθεση παρατηρητή, όσο και από την έκθεση της αστυνομίας, οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι δεν διέθεταν εισιτήρια και, για το λόγο άλλωστε αυτό, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και υπερπήδησαν τα κάγκελα της εξωτερικής αυτού περίφραξης, προκειμένου να εισέλθουν στο γήπεδο. Επίσης, όπως αποδεικνύεται σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή και της αστυνομίας, οι φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ΠΑΕ ΑΡΗΣ, που ευρίσκονταν στις Θύρες 31 και 32, χωρίς να διαθέτουν εισιτήρια, προκάλεσαν φθορές ξένης ιδιοκτησίας σπάζοντας, κατά την αποχώρησή τους, περί τα τριάντα (30) τουλάχιστον καθίσματα στις αυτές ως άνω Θύρες…
».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x