Ελλάδα

Συλαϊδόπουλος στον bwinΣΠΟΡ FM: «Θέλουμε να χτίσουμε δυναστεία - Από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Ελλάδας»

Ο... πρωτομάστορας της χρυσής φουρνιάς του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, μίλησε για το σπουδαίο επίτευγμα της Κ19 των ερυθρολεύκων στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM.

Ο Ολυμπιακός έγραψε προ ημερών ιστορία στη Νιόν, αφού η θαυματουργή Κ19 έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην Ελλάδα στον χώρο του ποδοσφαίρου, νικώντας με 3-0 τη Μίλαν.

Ο πρωτομάστορας αυτής της επιτυχίας, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, φιλοξενήθηκε στον bwinΣΠΟΡ FM και μίλησε για την μαγική πορεία των «ερυθρόλευκων» από το πρώτο ματς με τη Λέτσε ως και τον νικηφόρο τελικό με τους «ροσονέρι».

Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος πλέον ανήκει στο επιτελείο της πρώτης ομάδας και βρίσκεται στο πλάι του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, τόνισε πως είχε πει στην αρχή της σεζόν στα «παιδιά του» ότι στόχος είναι να χτιστεί μια δυναστεία. Σημείωσε πως μετά το εκτός έδρας ματς με τη Λέτσε άρχισε να πιστεύει ότι αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει μακριά στο Youth League, με το… μικρόβιο του τίτλου να μπαίνει μετά την πρόκριση επί της Ίντερ και την ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος εξήρε επίσης τον οργανισμό του Ολυμπιακού για τον τρόπο δουλειάς, λέγοντας πως κινείται στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων στο θέμα των ακαδημιών, ενώ έδωσε στην Κ19 τον τίτλο της κορυφαίας ελληνικής ομάδας που έχει υπάρξει στα χρονικά.



Αναλυτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου στους Μπάμπη Χριστόγλου και Σταύρο Χονδροθύμιο:

Για το Διηπειρωτικό που έρχεται: «Είναι μακριά ακόμα, στις 24 Αυγούστου, όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα το δούμε. Έχουμε ακόμη πέντε ματς στο πρωτάθλημα, θέλουμε να το κερδίσουμε για δεύτερη σερί χρονιά. Είναι κάτι που είπαμε από την αρχή της χρονιάς, ότι θέλουμε να χτίσουμε μια δυναστεία».

Πώς θα τους επαναφέρει στη… γη μετά την κατάκτηση του Youth League: «Θεωρώ ότι έχουμε βγάλει μια πολύ δυνατή συμπεριφορά, όσον αφορά την ωριμότητα και τη διαχείριση των συναισθημάτων. Τα παιδιά, ο Δημήτρης ο Μαυρογεννίδης, οι προπονητές και όλο το σταφ κάνουν εξαιρετική δουλειά και σε αυτόν τον τομέα. Είμαι σίγουρος στο κομμάτι της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς, οι βάσεις είναι πολύ ισχυρές. Η πρώτη κουβέντα στο Ρέντη μετά την κατάκτηση είναι ότι πλέον πρέπει να επικεντρωθούμε σε όσα έχουμε μπροστά μας. Όταν εκπροσωπείς έναν τόσο μεγάλο σύλλογο πρέπει να το συνηθίσεις αυτό και να αποδεικνύεις κάθε ημέρα ότι αξίζει να φοράς αυτή τη φανέλα».

Από ποιο σημείο και μετά πίστεψε ότι μπορεί η ομάδα του να πάρει τον ευρωπαϊκό τίτλο: «Όλη αυτή η εμπειρία και η διαδικασία των αγώνων, ήταν διαδικασία εξέλιξης και βελτίωσης. Αξιολόγηση δουλειάς και των παιδιών. Εγώ πίστεψα πάρα πολύ πριν από το εκτός έδρας με τη Λέτσε, τους είπα αν περάσουμε μπορούμε να φτάσουμε πολύ ψηλά. Η Ίντερ μας δυσκόλεψε πάρα πολύ από τις ιταλικές ομάδες, αλλά αν δείτε τη Μίλαν στον ημιτελικό και στα προηγούμενα ματς, νομίζω πως εμείς κάναμε τη Μίλαν να φανεί πως ήταν ένα εύκολο ματς. Μετά την Ίντερ και με την ομιλία του Μαρινάκη που τους τόνισε πρώτος ότι μπορούν να το κατακτήσουν, μπήκε το μικρόβιο και η σκέψη στο μυαλό όλων».

Τι διαφορές έχουν τα ευρωπαϊκά από τα εγχώρια παιχνίδια: «Αυτή η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστείς και να ανταγωνιστείς σε υψηλό επίπεδο με διαφορετικές κουλτούρες και σχολές. Εμείς είμαστε μια αμιγώς ελληνική ομάδα σε σχέση με τους αντιπάλους που είχαν ξένους παίκτες. Ο ρυθμός και η ένταση είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τα ματς στην Ελλάδα. Αυτό που τονίσαμε στα παιδιά ήταν ότι έχουμε κάποιες βασικές αρχές που θέλαμε να παίζουμε, τις οποίες κρατήσαμε σταθερές, αυτό έκανε και τη διαφορά στο τέλος. Ξέραμε τι θέλουμε μέσα στο γήπεδο, είμαστε μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος και δικαιωθήκαμε με αυτό»

Για το αν πρέπει να είναι και παιδαγωγός εκτός από προπονητής: «Ακολουθήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο αυτά τα χρόνια, αυτό που τονίζω στα παιδιά είναι πως οποιαδήποτε επιτυχία χτίζεται μέσα από την καθημερινότητά σου. Όλα είναι συνδεδεμένα. Πρέπει να είμαστε παιδαγωγοί επίσης και θα πρέπει να τους δείξουμε πράγματα, να καταλάβουν ότι το επόμενο βήμα δεν είναι τόσο εύκολο»

Για το επόμενο βήμα των παιδιών της Κ19: «Στόχος των αναπτυξιακών ηλικιών είναι να παίξουν παιδιά στην πρώτη ομάδα, το είχα πει και πριν την επιτυχία μας. Ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει πολλά από αυτά τα παιδιά. Από τις ομάδες που συμμετείχαν στο Youth League και ιδιαίτερα στα ημιτελικά, στατιστικά από τρεις παίκτες θα παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Χωρίς να θέλω να κόψω τα φτερά στα παιδιά. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να έχει 3-4 παιδιά από αυτά στην πρώτη ομάδα, τότε θα είναι ένα μεγάλο κέρδος. Η Μπενφίκα για παράδειγμα στοχεύει κάθε χρόνο να ανεβάζει τουλάχιστον ένα παιδί στην πρώτη ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει πάνω από 40 παίκτες αυτή τη στιγμή σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας, που έχουν παίξει ή βγει από την ακαδημία του Ολυμπιακού».

Για το αν η κατάκτηση του τροπαίου, κάνει ακόμη πιο επιβεβλημένη την παρουσία των παικτών της Κ19 στην πρώτη ομάδα: «Το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της επιτυχίας είναι να αλλάξουμε λίγο τη νοοτροπία και τη λογική. Αποδείξαμε και στους εαυτούς μας αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ότι υπάρχει μπόλικο ταλέντο στους Έλληνες ποδοσφαιριστές, ένας οργανισμός που δουλεύει σωστά. Αναφέρθηκε και στον τελικό ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Youth League, έχει ομάδα στα ημιτελικά του Κόνφερενς και είναι τεράστιο μπουστ για τον σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατάφερε να στρέψει ο Ολυμπιακός τα φώτα όλης της Ευρώπης πάνω στον οργανισμό»

Για τις διαφορές στον τρόπο δουλειάς σε νέους και άνδρες: «Σίγουρα οι επαγγελματίες έχουν τεράστιες παραστάσεις, η διαχείριση είναι διαφορετική. Οι αρχές δεν αλλάζουν όμως. Όταν είσαι παίκτης υψηλού επιπέδου, μπορείς να αντιληφθείς διάφορα πράγματα πολύ πιο γρήγορα από τα παιδιά. Τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν ελάχιστες διαφορές σε αντίθεση με ανδρική ομάδα, είναι πολύ υψηλού επιπέδου».

Για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Κ19 με υψηλό πρέσινγκ και όλα αυτά τα στοιχεία που βγάζει στο γήπεδο, πέραν του ατομικού ταλέντου: «Οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τίτλους, τα σημαντικότερα στοιχεία που είχαν ήταν… αόρατα. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει ολιστική προσέγγιση, πρέπει να ξέρεις να αμυνθείς, να επιτεθείς, να έχεις σωστό τρανζίσιον. Θέλαμε να παρουσιαστούμε ως η καλύτερη Κ19 στην ιστορία του συλλόγου, ίσως είμαστε η καλύτερη που έχει υπάρξει στην Ελλάδα. Εγώ βάζω την ομάδας μας σε μία από τις καλύτερες ομάδας που έχουν υπάρξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο με βάση την εικόνα που έβγαζε».

Για τις διαφορές με τα ευρωπαϊκά κλαμπ σε θέμα ακαδημιών σε λειτουργία και εγκαταστάσεις: «Ο Ολυμπιακός είναι ευρωπαϊκός σύλλογος, οι παροχές του, το προπονητικό του κέντρο, όλα αυτά τα συναντάς μόνο σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Φάνηκε σε όλα τα ματς ότι τα παιδιά έπαιζαν απέναντι σε ένα κλαμπ όπως η Μίλαν για παράδειγμα και ένιωθαν ισάξιοι, δεν υπήρξε καμία αίσθηση κατωτερότητας και αποδείχτηκε το ίδιο κόντρα και σε Ίντερ και σε Μπάγερν Μονάχου. Δεν έχει ο Ολυμπιακός να ζηλέψει κάτι, είναι ένα τεράστιο ευρωπαϊκό μέγεθος. Το είπα και στα παιδιά πριν τον τελικό, δεν σημαίνει ότι οι αντίπαλοι επειδή είναι στη Μίλαν είναι καλύτεροι από εμάς».

Για αυτούς που ακολουθούν μετά τη «χρυσή φουρνιά» της Κ19: «Ακόμα και σε αυτή την ομάδα υπάρχουν παιδιά που έχουν παίξει λιγότερο, αλλά μπορούν να γίνουν πρωτοκλασσάτοι. Υπάρχει μεγάλο ταλέντο και σε αυτή την ομάδα που δεν έχουμε δει ακόμα, όπως και στην Κ17 και την Κ16. Μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά. Εύχομαι να πάμε και με την πρώτη ομάδα στον τελικό γιατί θα είναι κάτι πολύ δυνατό για τον σύλλογο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x