sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα match-up που θα κρίνουν το ντέρμπι

Ο Κώστας Μιαούλης προσπαθεί να σκιαγραφήσει μέσω του sport-fm.gr τις μονομαχίες, που θα καθορίσουν την έκβαση του κυριακάτικου (21/11, 19:30) ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ποιες μάχες θα καθορίσουν τη μοίρα του

Η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό παρουσιάζει, σίγουρα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αναμετρήσεις των τελευταίων ετών και ειδικά συγκριτικά με την περσινή ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Με την Ένωση πολύ πιο ανταγωνιστική και καλύτερα… φορτωμένη στο οπλοστάσιό της από τη μέση και μπροστά, μοιάζει ικανή να απειλήσει ουσιαστικά τους «ερυθρόλευκους», από τους οποίους έχασε τέσσερις από τις πέντε φορές τον προηγούμενο χρόνο αν προσθέσουμε και τον τελικό του Βόλου, ενώ ένα ματς τελείωσε ισόπαλο.

Ο πρωταθλητής βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά δείχνει να μην πατάει γερά στα πόδια του, κερδίζοντας με σχετικότερη δυσκολία τις αναμετρήσεις, ενώ υπάρχουν και θέματα δυνάμεων.

Από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς την εξαιρετική παράδοση που έχει χτίσει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά και το γεγονός πως η Ένωση δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στα ντέρμπι, στοιχεία που σίγουρα έχουν τη δική τους σημασία στο πώς μπορεί να κυλήσει το ματς.

Η παρουσία του Αργύρη Γιαννίκη, προσθέτει ενδιαφέρον στην αναμέτρηση, υπό την έννοια πως σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές του έχουν εκπλήξεις, στοιχείο που σίγουρα θα ήθελε ο Έλληνας προπονητής να μετατρέψει σε δικό του όπλο.

Η μάχη του κέντρου


Ο Μαρτίνς αυτή την ώρα έχει σαν σίγουρη τη συμμετοχή του Μαντί Καμαρά.

Ο μέσος από τη Γουινέα αποτελεί το βαρόμετρο των «ερυθρολεύκων» σε κάθε παιχνίδι. Στην τρέχουσα σεζόν δεν έχει καταφέρει ως τώρα να έχει την απόδοση που θα ήθελαν στους πρωταθλητές. Την ώρα που γράφεται το κείμενο, η παρουσία των Αγκιμπού και Εμβιλά αποτελεί ένα ερωτηματικό, αλλά μοιάζουν οι πιθανότεροι να ξεκινήσουν. Γιατί αν ο Μαρτίνς πάει σε 4-2-3-1, τότε ο 20χρονος χαφ θα έχει θέση στην ενδεκάδα μπροστά από την δυάδα, που σε αυτή την περίπτωση θα συνθέσουν πιθανότατα ο Εμβιλά με τον Μαντί.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ποιες μάχες θα καθορίσουν τη μοίρα του

Για τη βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ επίσης υπάρχει ένα αίνιγμα ειδικά για τη μεσαία γραμμή. Η μόνη συμμετοχή που μπορεί να θεωρείται δεδομένη είναι του Σιμόες. Σε περίπτωση που ο Γιαννίκης επιλέξει το 4-2-3-1, τότε ο Σιμάνσκι θα είναι λογικά ο παρτενέρ του Πορτογάλου. Αν, όμως, ο Έλληνας τεχνικός επιλέξει το 4-3-3, η λογική λέει πως θα δούμε και τον Λε Ταλέκ στα χαφ. Σίγουρα το πώς θα ματσάρει η ΑΕΚ την υπεροπλία του Ολυμπιακού στο κέντρο, αν πάει με 4-2-3-1 ο Γιαννίκης απέναντι σε 4-3-3, θα αποτελέσει ένα μεγάλο ερώτημα. Αν, όμως και οι δύο ομάδες επιλέξουν το 4-3-3, τότε οι μάχες στο κέντρο θα είναι απόλυτα ματσαρισμένες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουμε λογικά από τη μία τους δύο Καμαρά με τον Εμβιλά σε ρόλο κόφτη από τη μία και την τριπλέτα Σιμόες, Λε Ταλέκ και Σιμάνσκι από την άλλη. Βέβαια, επειδή η επιθυμία και η λογική λένε πως δεν μπορεί να στερηθεί η Ένωση δύο από τα ατού της μεσοεπιθετικά, δεν θα αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να βλέπαμε σε ρόλο εσωτερικού χαφ, ακόμα και τον Τσούμπερ ή τον Πέτρο Μάνταλο. Ένα τέτοιο ματσάρισμα με έναν από τους δύο αυτούς σε ρόλο εσωτερικών χαφ, με αντίπαλο τον Μαντί Καμαρά, θα συγκέντρωνε τεράστιο ενδιαφέρον.

Τα άκρα


Εδώ τα πράγματα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα.

Από τη μία θα έχουμε Τσούμπερ- Λαλά και Λιβάι ή Άμραμπατ με Ρεάμπτσιουκ, ενώ από την άλλη ο Μισελέν ή ο Ρότα θα έχουν την αποστολή να αναχαιτίσουν τον Μασούρα, με τον Μοχαμαντί να επωμίζεται την αποστολή της εξουδετέρωσης του Γκάρι Ροντρίγκες.

Εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως ειδικά ο Μασούρας από τη μία και από την άλλη ο Τσούμπερ είναι ποδοσφαιριστές που ξέρουν πολύ καλά με διαγώνια κίνηση με ή χωρίς την μπάλα να συγκλίνουν ή να πλασάρονται σε επίκαιρη θέση στη μεγάλη περιοχή. Η αντιμετώπιση τους, λοιπόν, έχει να κάνει όχι με την καθαρά ανασταλτική έννοια να τους σταματήσεις σε κάποια κούρσα, αλλά να έχεις πάντα καλύτερη θέση, ώστε να μην τους επιτρέπεις να μπουν σε θέση βολής.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ποιες μάχες θα καθορίσουν τη μοίρα του

Ο Γκαρσία, επίσης, μπορεί αν αγωνιστεί βασικός να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, περισσότερο αν έχει την μπάλα ο ίδιος στα πόδια του. Ο Γκάρι από τη μία και ο Άμραμπατ από την άλλη αποτελούν ποδοσφαιριστές, που πάνε περισσότερο να δημιουργήσουν το ρήγμα για να μοιράσουν σε συμπαίκτες. Δίχως αυτό να τους απαγορεύει να γίνουν και εκτελεστές.

O game changer


Eίναι ένα άτυπο ματσάρισμα.

Αλλά μοιάζει πιθανό, τουλάχιστον πριν το ματς, η ΑΕΚ, λόγω της πληθώρας των επιλογών, που έχει φέτος και από τη στιγμή που ανάλογα με τον σχηματισμό, τουλάχιστον ένας ή και δύο ακόμα παίκτες που θα έπαιζαν στην αρχική ενδεκάδα της Ένωσης, να περάσουν σαν αλλαγή ή αλλαγές στο παιχνίδι, τον ρόλο αυτό λογικά θα έχει ένας από τους Γκαρσία ή Άμραμπατ.

Από την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός, που τα τελευταία χρόνια παρουσιαζόταν μονίμως με μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο, δεν φαίνεται να έχει σε καλή φόρμα αυτήν τη στιγμή κάποιον, που αναλαμβάνει τον ρόλο αυτό. Γιατί η αλήθεια είναι πως από τις αλλαγές του δεν έχει πάρει πολλά ως τώρα ο Ολυμπιακός σε πολλά παιχνίδια.

Ο Τικίνιο σίγουρα είναι ένα βαρύ χαρτί, που θα έρθει από τον πάγκο εφόσον χρειαστεί, ενώ όλοι περιμένουν και έναν αγώνα που ο Ονιεκουρού θα έρθει από τον πάγκο για να αλλάξει πραγματικά ή να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον Ολυμπιακό στη ροή του ματς.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Ποιες μάχες θα καθορίσουν τη μοίρα του

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x