sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πράκτωρ «ΘΟΥ-ΒΟΥ»: Αποστολή γκολ, εξετελέσθη!

Το sport-fm.gr θυμάται τη φορά που ο Θανάσης Βέγγος επιβεβαίωσε ότι εκτός από ένας εξαιρετικός ηθοποιός, μπορεί να θεωρηθεί και ένας μεγάλος γκολτζής!

«Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης», «Θα σε κάνω Βασίλισσα», «Ο παπατρέχας», «Τρελλός, Παλαβός και Βέγγος», «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος». Αποτελούν μερικές μόνο από τις ταινίες, στις οποίες ο χαρισματικός και αεικίνητος Θανάσης Βέγγος ξεδίπλωσε το πηγαίο υποκριτικό του ταλέντο χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο στον κόσμο.

Μολονότι δεν βρίσκεται ανάμεσά μας από το 2011, παραμένει ολοζώντανος στις μνήμες των ανθρώπων μέσα από τις ατάκες του και το ήθος του. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι κατά κοινή ομολογία λογίζεται ως ένας από τους δημοφιλέστερους κωμικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Παρόλα αυτά, όπως απέδειξε ο πολυαγαπημένος «ΘΟΥ-ΒΟΥ», πέρα από την υποκριτική διέθετε σε αφθονία και… ποδοσφαιρικές αρετές.

Το ημερολόγιο γράφει 20 Μαρτίου του 1978 και το παιχνίδι το οποίο επρόκειτο να λάβει χώρα φάνταζε εξ ορισμού διαφορετικό, έξω από την πεπατημένη. Το χορτάρι της Νέας Φιλαδέλφειας δεν θα πατούσαν, ως είθισται, τα ποδοσφαιρικά ινδάλματα της Κυριακής, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Γιώργος Δεληκάρης και οι υπόλοιποι, μα σταρ άλλου είδους.

Συγκεκριμένα, ηθοποιοί του κινηματογράφου και δημοσιογράφοι. Ο αγώνας διεξαγόταν για καλό σκοπό, δηλαδή την ενίσχυση του ταμείου των καλλιτεχνών, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε απεργία. Αίτιο για αυτή τους την κίνηση αποτέλεσε η άρνηση της κρατικής τηλεόρασης να αναγνωρίσει τα πνευματικά δικαιώματα.

«Θα βάλω δύο γκολ»
Φυσικά ένας από τους άσους της ομάδας των ηθοποιών ήταν και ο Θανάσης Βέγγος. Παραμονές του αγώνα, σε δηλώσεις του στην «Αθλητική Ηχώ», έριξε… λάδι στη φωτιά. Με τη γνώριμη ευγένειά του ανέφερε χαριτολογώντας: «Θα τους σκάσω στο τρέξιμο και θα βάλω δύο γκολ».

Η συνύπαρξη τόσων πολλών διασημοτήτων προκάλεσε στο πλήθος μεγάλο ενθουσιασμό. Άπαντες επιθυμούσαν να βρίσκονται στις εξέδρες. Εντέλει 40.000 φίλαθλοι υπήρξαν οι προνομιούχοι που κατόρθωσαν να προμηθευτούν ένα «μαγικό χαρτάκι». Ενδεικτικό της ανυπομονησίας για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση συνιστά ότι δεν έλειψαν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εισιτήρια με κανονική τιμή 80 δραχμές, πήραν την ανιούσα (120 δραχμές) στη μαύρη αγορά.

Ο Θανάσης Βέγγος κατέφθασε στο γήπεδο υπό το βλέμμα της απαστράπτουσας άλλοτε συμπρωταγωνίστριάς του στο παλκοσένικο Τζένης Καρέζη, και του συναδέλφου του Κωνσταντίνου Καζάκου. Οι τελευταίοι είχαν στρογγυλοκαθίσει από ώρα στις θέσεις των επισήμων.

Τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας για… ένα απόγευμα είχαν πάρει ο πάλαι ποτέ τεχνικός των Μπάγερν Μονάχου, ΑΕΚ και Απόλλωνα Καλαμαριάς, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και ο Αλέξι Πέτροβιτς όσον αφορά στους Ηθοποιούς.

Στον αντίποδα, από πλευράς δημοσιογράφων, ο σπουδαίος Πάνος Μάρκοβιτς, δημιουργός της μεγάλης Δόξας Δράμας της δεκαετίας του ’50, πήρε το χρίσμα για να είναι στον προπονητικό θώκο.

Με παίκτες όπως τα αδέλφια Τάκη και Θανάση Λουκανίδη, τον Παύλο Γρηγοριάδη, τον Βασίλη Ιωάννου, τον Αντώνη Γρηγοριάδη, τον Πειστικό, τον Ιγνατίου, τον Καραλάζο, τον γκολκίπερ Μποϊντάρη, τον Σιμιτλιώτη και τόσους άλλους, μέσα σε δέκα χρόνια έφτασε σε τρεις τελικούς Κυπέλλου, αλλά και τις τρεις φορές έπεσε πάνω στον πανίσχυρο Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να πιει το… κώνειο της ήττας.

Οι δημοσιογράφοι κέρασαν… πίκρα τους ηθοποιούς, αν και οι τελευταίοι είχαν ενισχυθεί με ορισμένους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, αφού επιβλήθηκαν με σκορ 5-3.

Πάντως, ο «Θου-Βου» κέρδισε το καθολικό χειροκρότημα. Ο περί ου ο λόγος προωθήθηκε πριν από την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου σε σέντερ φορ και έκανε πράξη όσα είχε προαναγγείλει: φανέρωσε ότι είναι «killer», βρίσκοντας δίχτυα δύο φορές από την άσπρη βούλα.

Επίσης, από τους Δημοσιογράφους ο Δημαράς έκανε χατ-τρικ, ενώ και οι Χαραλμπίδης, Λιάνης χρίστηκαν σκόρερ. Στο έτερο «στρατόπεδο» πέρα από τον Βέγγο σημείωσε γκολ ο Κοτανίδης.



«Σκέφτομαι να κάνω καμιά μεταγραφή»
Όπως και να έχει, το στιγμιότυπο που έχει εντυπωθεί στη μνήμη δεν αφορά κάποια από τις φάσεις των γκολ: Όταν ο διαιτητής της συνάντησης Νίκος Ζλατάνος έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Βέγγο, ο κόσμος ξέσπασε σε μπαράζ αποδοκιμασιών.

Τουναντίον, ο ίδιος, γνήσιος ιππότης, έκανε μια υπόκλιση στον ρέφερι. Το ρολόι σημαδεύει το 80’ και οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο κοιτούν έκπληκτοι προς τον πάγκο και αντιλαμβάνονται ότι ετοιμάζεται να περάσει στο ματς η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, αντί του «Θου-Βου». Εκείνος αποχωρεί στέλνοντας φιλιά στα πλήθη. Η επίθεση λατρείας που δέχθηκε ανάγκασε τον διαιτητή να σφυρίξει τη λήξη.

Ο πρωταγωνιστής μετά το τέλος, γνωστός για το αστείρευτο χιούμορ του, κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια των αντιπάλων, άνοιξε την πόρτα και φώναξε: «Καλοί μου άνθρωποι συγγνώμη αν σας κούρασα». Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε με τις δηλώσεις του: «Βρίσκομαι σε τρομερή φόρμα. Σκέφτομαι φέτος να κάνω καμιά μεταγραφή. Άλλωστε, έχω προτάσεις από το εξωτερικό. Θα προτιμήσω ελληνική ομάδα, διότι εδώ έχει καλό κλίμα, ωραία θάλασσα και άλλα».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x