sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πρωτάθλημα δεν είναι μόνο το «Big-5»: Οι… μικρομεσαίοι που θα «νοστιμίσουν» τη Σούπερ Λίγκα

Το φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, πέραν της μάχης του τίτλου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού το «Βig-5» θα έρθει αντιμέτωπο με ομάδες που θα παλέψουν για τα playoffs και την παραμονή.

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για τη σέντρα στο πρωτάθλημα της φετινής σεζόν. Οι 14 ομάδες της Stoiximan Super League, μετά από τρεις μήνες προετοιμασίας, είναι πλέον έτοιμες να ριχτούν στη μάχη προκειμένου να ανταποκριθούν στις εκάστοτε απαιτήσεις, αλλά και στους στόχους που έχουν θέσει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Το σύνηθες και ίσως πιο… φυσιολογικό, ως είθισται, είναι η… πρωτοκαθεδρία του επονομαζόμενου «Big-5» η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. ΑΕΚ, Άρης, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είναι δεδομένα οι πιο λαοπρόβλητες και πολυπληθέστερες, από άποψης κόσμου, ομάδες γεγονός το οποίο μας προϊδεάζει για την… στροφή όλων των φώτων επάνω τους.

Όμως το… αλάτι στο κυρίως πιάτο, θα είναι και φέτος οι γνωστοί και ως «μικρομεσαίοι». Οι υπόλοιπες εννέα ομάδες από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και από την Κηφισιά μέχρι τις Σέρρες, έχουν τον τρόπο να κάνουν ακόμα πιο όμορφο το πρωτάθλημα τόσο με τις μεταξύ τους κόντρες όσο και στις μονομαχίες τους με τους «μεγάλους».

Το sport-fm.gr σκιαγραφεί τους «μικρούς» της Stoiximan Super League που θέλουν να… μεγαλώσουν τη φετινή σεζόν.

Oι «έμπειροι»


Το πρώτο… γκρούπ δυναμικότητας απαρτίζεται από τέσσερις ομάδες γεμάτες εμπειρία που γνωρίζουν από ειδικές συνθήκες και έχουν δώσει το «παρών» σε διαδικασίες playoffs κατά το παρελθόν.

Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ και Ατρόμητος αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια τριάδα από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταγράψει αξιοπρεπέστατες πορείες.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή, ξεκινώντας από τους Αρκάδες.

Με τον Μίλαν Ράσταβατς να επιστρέφει στην Τρίπολη, ο Αστέρας θέλει να επανέλθει στην κανονικότητα του, αποδεικνύοντας ότι η περσινή σεζόν ήταν απλώς μια κακή παρένθεση. Ο Σέρβος τεχνικός μετά από μια σεζόν στην πατρίδα του και την Βοϊβοντίνα, θέλει να δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο θα πρωταγωνιστήσει με «φόντο» την εξάδα.

Σύμμαχος για τον Μίλαν Ράσταβατς, είναι η εμπειρία του από την ελληνική αλλά πολύ περισσότερο από την… αρκαδική πραγματικότητα. Φυσικά ο Αστέρας διαθέτει μεγάλη ποιότητα, έχοντας πρσοθέσει στο δυναμικό του τον Χουάν Μιριτέλο για την κορυφή της επίθεσης ενώ σημαντικές είναι και οι προσθήκες του Διαμαντή Χουχούμη, του Βασίλη Μάντζη αλλά και η επιστροφή του Νίκου Καλτσά.

Όπως είναι φυσιολογικό, ο Αστέρας θα παλέψει για την είσοδο του στα playoffs, ως οφείλει να κάνει, όντας μια δυνατή επαρχιακή ομάδα, η οποία πάντοτε αποτελούσε πηγή κινδύνου για τους «μεγάλους».

Πρωτάθλημα Stoiximan Super League: Οι βλέψεις των «μικρών»

Κατεβαίνουμε νοτιότερα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί προφανώς συναντάμε τον πολλά υποσχόμενο ΟΦΗ, ο οποίος παρότι στην αρχή της περασμένης σεζόν παραλίγο να καταπιεί το δικό του… δηλητήριο, άντεξε, έκανε την αντεπίθεση του και εν τέλει επιβίωσε τερματίζοντας στην κορυφή των playouts.

Με τον εξαιρετικό Βάλντας Νταμπράουσκας στον πάγκο, υιοθέτησε έναν εναλλακτικό τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος δυσκόλεψε αρκετά τους αντιπάλους του και κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Ο Λιθουανός τεχνικός, μετά από μια εξαιρετική προετοιμασία της ομάδας, η οποία είχε ως επιστέγασμα την ισοπαλία στο «Αρτέμιο Φράνκι» κόντρα στη Φιορεντίνα, δείχνει ότι μπορεί να πάει τον ΟΦΗ ένα βήμα παραπάνω.

Το ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» που θα έχει ο ΟΦΗ τη φετινή σεζόν θα είναι η έδρα του αφού ένα γεμάτο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» δίνει ώθηση στην κρητική ομάδα. Επιπλέον, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια «ψωνίζει» ότι καλύτερο μπορεί από την ελληνική αγορά. Φέτος με την προσθήκη του Ριέρα από τον Αστέρα Τρίπολης, του Λερόι Αμπαντά από τη Λαμία, την επιστροφή του Γκαγιέγκος αλλά και το «μπαμ» με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο βάζει τις βάζεις για μια πορεία η οποία μπορεί να του εξασφαλίσει την είσοδο στα playoffs.



Φεύγουμε από το νησί της Κρήτης και «κλείνουμε» την πρώτη κατηγορία στην Αθήνα. Σημείο αναφοράς μας πλέον είναι ο Ατρόμητος. Η ομάδα του Περιστερίου θα έχει και πάλι στο τιμόνι της τον Κρις Κόλμαν, έναν προπονητή με εμπειρία αλλά και πλήρη επίγνωση των ειδικών καταστάσεων. Η περσινή σεζόν για τον Ατρόμητο είχε αρνητικό πρόσημο αφού ο αρχικός στόχος των playoffs δεν επετεύχθη.

Σίγουρα από το «Αστέρι» λείπει μια ευρωπαϊκή παρουσία, όμως η εκ βάθους εκκαθάριση στο ρόστερ αλλά και οι αρκετά προσεγμένες κινήσεις για την ενίσχυση του δίνουν την εντύπωση ότι φέτος τα πράγματα θα κυλήσουν διαφορετικά.

Μείζονος σημασίας είναι η επέκταση του δανεισμού του Αγκιμπού Καμαρά, η ενίσχυση στα γκολπόστ με τον Παναγιώτη Τσιντώτα, αλλά και η απόκτηση του εξαιρετικού Βέλγου, Τουρ Ντιρκς από τη Βέστερλο, κίνηση η οποία προσθέτει ακόμη περισσότερο τα «φτερά» .

Ωστόσο παρότι η εμπειρία του Ατρομήτου είναι μεγάλη, δύσκολα θα ανταγωνιστεί Αστέρα και ΟΦΗ για την είσοδο στα playoffs.


Οι... survivors


Kάθε ποδοσφαιρική σεζόν, σε όλα τα πρωταθλήματα ανά τον πλανήτη συναντάμε και τις ομάδες εκείνες που συγκαταλέγονται στα φαβορί για υποβιβασμό αλλά εν τέλει η συγκομιδή τους στο πρώτο μισό τους εξασφαλίζει μια σχετικά άνετη παραμονή.

Ωστόσο φέτος κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, αφού εκτός των τριών ομάδων στις οποίες αρχικά αναφερθήκαμε, μιλάμε για ένα από τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

Παραδείγματος χάριν, η περσινή χρονιά του Βόλου δύσκολα θα επαναληφθεί μιας και η ομάδα της Μαγνησίας έχει κινηθεί σε διαφορετική φιλοσοφία στα μεταγραφικά. Αρχικά ο Κώστας Μπράτσος θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ώστε να καταφέρει να «δέσει» την ομάδα του, μετά και τον μεγάλο αριθμό αφίξεων και αναχωρήσεων.

Τα «κυανέρυθρα» έχουν φορέσει δώδεκα νέοι ποδοσφαιριστές, με τους Αλεξί Τρουιγέ, Γιώργο Μύγα, Μάριο Σιαμπάνη και Σάμουελ Μραζ να είναι αναμφίβολα οι πιο ποιοτικοί. Παρόλα αυτά, ο Βόλος έχασε και κομβικούς παίκτες που την περασμένη σεζόν βοήθησαν στην ονειρεμένη πορεία προς τα playoffs, όπως ο Τσιρίνιος, ο Πίρινεν και ο Κλέιμαν.

Όπως όλα δείχνουν θα δούμε και φέτος μια επανάληψη από τους Βολιώτες οι οποίοι θα τα δώσουν όλα για την παραμονή στον πρώτο γύρο, αλλά δύσκολα θα καταφέρουν να φτάσουν στην πρώτη εξάδα.



Βορειότερα υπάρχει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μια ακόμη από τις εννέα ομάδες που κράτησαν στον πάγκο τον ίδιο προπονητή και που διατήρησαν τον ίδιο κορμό. Με τον Θανάση Στάικο στο «τιμόνι» οι Ηπειρώτες θα δυσκολέψουν και φέτος τους... μεγάλους όπως κάνουν την τελευταία τριετία, αφού έχουν κόψει βαθμούς από το σύνολο του «Big 5».

O 42χρονος τεχνικός γνωρίζει καλά την ιδιοσυγκρασία του συλλόγου, αλλά και τα παιδιά που ζουν μέσα σε αυτόν και με οδηγό την έδρα και το ποιοτικότερο, συγκριτικά με πέρυσι ρόστερ θα στοχεύσει αρχικά στη γρήγορη παραμονή και εν συνεχεία στην υπέρβαση που είναι η είσοδος στα playoffs.

Ένα «τρένο» το οποίο δύσκολα θα προλάβει, αλλά σίγουρα μπορεί να παλέψει, έχοντας στο ρόστερ νέους ποδοσφαιριστές όπως ο Τζίμας και ο Τσαούσης, αλλά και έμπειρους όπως ο Εραμούσπε, ο Παντελάκης και ο Λεό.

Πρωτάθλημα Stoiximan Super League: Οι βλέψεις των «μικρών»

O τελευταίος... survivor όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Παναιτωλικός. Ομάδα που πλέον έχει καθιερωθεί στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και πάντοτε αναζητούσε το βήμα παραπάνω. Ο σύλλογος του Αγρινίου δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες αλλαγές στο ρόστερ, όμως η απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου και η έλευση του Γκάμπριελ Σούρερ σίγουρα έχουν ένα ενδιαφέρον για όσα θα γίνουν φέτος.

Τα «καναρίνια» μπορεί να έχουν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο γκρουπ δυναμικότητας εξαιτίας της διατήρησης του «κορμού» στο ρόστερ αλλά και του καλού προσώπου που έδειξε στα φιλικά προετοιμασίας.

Στο έμψυχο δυναμικό του Παναιτωλικού τη φετινή σεζόν έχουν προστεθεί παίκτες με εμπειρία από τα εν Ελλάδι δρώμενα, όπως ο Στέφανος Καπίνο και ο Μάριος Οικονόμου, ενώ το χέρι δεν μπήκε βαθιά στην τσέπη, αφού από τις επτά προσθήκες, οι πέντε αφορούν ελεύθερους ποδοσφαιριστές, η μια προβιβασμό από την πρώτη ομάδα, ενώ υπάρχει και ο σημαντικός δανεισμός του Φράνκο Μπαλντασάρα από την Πλατένσε.


H μάχη της «ουράς»


Με βάση την κοινή λογική καταλαβαίνει κανείς ότι έχουν μείνει τρεις ομάδες οι οποίες θα παλέψουν για την παραμονή τους στην κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υστερούν σε πολλά σε σχέση με τις προηγούμενες, όμως Πανσερραϊκός, Κηφισιά και Λαμία αναμένεται να διεκδικήσουν τη θέση τους στην Stoiximan Super League και τη νέα σεζόν.

Ξεκινάμε από την έμπειρη σε αυτές της καταστάσεις, ομάδα της Λαμίας. Μετά την περιπετειώδη παραμονή της στην τελευταία αγωνιστική στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό, ο σύλλογος της Φθιώτιδας, θέλει να αλλάξει ρότα και να κοιτάξει ψηλότερα. Με τον Λεωνίδα Βόκολο στην τεχνική ηγεσία και την ηχηρή μεταγραφική κίνηση που ακούει στο όνομα Καρλίτος, η Λαμία δύσκολα θα απεμπλακεί από τις περιπέτειες.

Το ρόστερ της είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλαγμένο αφού στην προσπάθεια της να διαγράψει τα παλιά προχώρησε σε ριζικές αλλαγές, σπάζοντας συμβόλαια. Συνολικά 12 ποδοσφαιριστές θα φορούν τη φανέλα της τη νέα σεζόν εκ των οποίων ένας δανεικός και οι υπόλοιποι ελεύθεροι. Παρόλα αυτά εξαιτίας της μεγάλης της εμπειρίας σε τέτοιες συνθήκες ίσως τη δούμε να επιβιώνει ξανά.



Πάμε... Μακεδονία και συγκεκριμένα στις Σέρρες. Εκεί βρίσκεται ο νεοφώτιστος Πανσερραϊκός όπου επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία μετά από 13 χρόνια. Ένα σύνολο που την περασμένη σεζόν κατέκτησε τον τίτλο της Super League 2 με τον Παύλο Δερμιτζάκη στον πάγκο παίζοντας ανά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με ένα ρόστερ νέο το οποίο είναι αρκετά ποιοτικό το «λιοντάρι» θα παλέψει για να μείνει στην κατηγορία. Φυσικά αλλαγή υπήρχε και στον πάγκο με τον Πάμπλο Γκαρσία να αναλαμβάνει πλέον τα ηνία.

Στα μεταγραφικά οι «κόκκινοι» προχώρησαν σε εξαιρετικές προσθήκες, αφού ο Σουηδός, Εμίλ Μπέγκστρομ από την Γκόρνικ Ζάμπρε, ο Τόμας Χάγιεκ από τη Φίτεσε αλλά και ο Κόστα Άλεξιτς που αποχώρησε από τον Ηρακλή, προσδίδουν ποιότητα.

Ένα από τα θετικά του Πανσερραϊκού είναι και η έδρα του, αφού ο κόσμος της ομάδας είναι διψασμένος για να βλέπει την ομάδα του και σίγουρα όταν το Δημοτικό στάδιο των Σερρών γεμίζει αποτελεί

Παρόλα αυτά, όταν υπάρχει σε αυτή την κατηγορία η... Λαμία, αυτόματα η υπόθεση «παραμονή» δυσκολεύει για την ομάδα των Σερρών.



Κλείνουμε με την ομάδα-έκπληξη της περασμένης σεζόν που τη φετινή σεζόν θα είναι η «σταχτοπούτα» του πρωταθλήματος. Η Κηφισιά ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Stoiximan Super League και το σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει με την παρουσία της. Η ομάδα των βορείων προαστίων αναδείχθηκε ουσιαστικά δευτεραθλήτρια στη Super League 2 πέρυσι και εξασφάλισε μια ιστορική άνοδο.

Ωστόσο προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα και αφού «ξήλωσε» το ρόστερ της, αποδεσμεύοντας δώδεκα ποδοσφαιριστές προχώρησε σε μεγάλη ανανέωση αποκτώντας 16! Μέσα σε αυτούς οι έμπειροι, Αλμπέρτο Μποτία, Σωτήρης Νίνης, Όγκμουντουρ Κρίστινσον, Όγκνιεν Οζέγκοβιτς και Φαμπιάν Αντούνες οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα της Stoiximan Super League.

H απομάκρυνση του Γιώργου Πετράκη από την τεχνική ηγεσία και η πρόσληψη του Γιάννη Αναστασίου στην τεχνική ηγεσία, είναι σίγουρα ένα βήμα προόδου το οποίο μας προϊδεάζει για μια ομάδα η οποία θα παλεύει τα παιχνίδια.

Όμως η Κηφισιά είναι πιθανότατα το πρώτο «φαβορί» για τον υποβιβασμό, αφού οι ριζικές αλλαγές και η απειρία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν θα αγωνιστεί στη φυσική της έδρα, το «Ζηρίνειο» είναι σίγουρα αρνητικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x