sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στο Βερολίνο μόνο Άλμπα: Πρωτεύουσες χωρών με ομάδες που δεν παίζουν και... μεγάλη μπάλα!

Το sport-fm.gr καταγράφει περιπτώσεις χωρών που η καλή μπάλα παίζεται μακριά από την πρωτεύουσα...

Αναμένοντας το μεγάλο ματς της Εθνικής μας με τη Γεωργία, υπάρχει χρόνος και διάθεση για κάτι εναλλακτικό. Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν χώρες που η καλή μπάλα δεν παίζεται στην πρωτεύουσα, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά μακριά από αυτήν!

Που δεν θα βρει κανείς, δηλαδή, Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα, Σέλτικ ή έστω Ρόμα αλλά συλλόγους οι οποίοι δεν συνηθίζουν να κάνουν τη διαφορά – τουλάχιστον διαχρονικά.

Μετά από μπόλικο ψάξιμο στις άκρες της Γης, καταλήξαμε σε έξι κράτη, τρία εντός Ευρώπης και άλλα τόσα εκτός αυτής, όπου τα κλαμπ της πρωτεύουσας μάλλον κάτι κάνουν λάθος, με αποτέλεσμα να βλέπουν την πλάτη εκείνων από άλλες πόλεις...

Βερολίνο (Γερμανία)



Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της λίστας. Μόναχο, Ντόρτμουντ, Γκελζενκίρχεν, Αμβούργο Λεβερκούζεν, Βρέμη και Στουτγκάρδη είναι μόνο μερικές από τις πόλεις που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν ομάδες καλύτερες από εκείνες της πρωτεύουσας.

Ασφαλώς η Χέρτα είναι ο σημαντικότερος σύλλογος του Βερολίνου, ακόμα και αν η Ουνιόν της έχει πάρει τα ηνία τα τελευταία χρόνια. Καμία εκ των δύο βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελίτ. Από εκεί και πέρα το χάος, με μικρότερες ομάδες όπως η Ντινάμο, η Μπερλίνερ και η Τένις Μπορούσια να μην μπαίνουν καν στην κουβέντα.

Ευτυχώς τουλάχιστον που υπάρχει και η... Άλμπα στο μπάσκετ, που κατά καιρούς έχει πάρει παραμάζωμα τους τίτλους στην BBL!



Άγκυρα (Τουρκία)



Η... αγία τριάδα του τουρκικού ποδοσφαίρου εδρεύει φυσικά στην Κωνσταντινούπολη. Πόλη των Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας. Ακόμη και η Μπασακσεχίρ πήρε τίτλο, ενώ αυτός πήγε κατά καιρούς και σε Τραπεζούντα (Τράμπζονσπορ) αλλά και Προύσα (Μπούρσασπορ).

Από το 1949 (!) όταν είχε στεφθεί πρωταθλήτρια η Ανκαραγκιουτσού έχει να καταλάβει την κορυφή ομάδα της πρωτεύουσας, με την προαναφερθείσα αλλά και τις Ανκάρασπορ, Άνκαρα Ντεμίρσπορ, Χατσετέπε να αποτελούν τους κυριότερους συλλόγους της Άγκυρας.

Από επιτυχίες όμως, τίποτα...

Όσλο (Νορβηγία)



Η Βαλερένγκα αποτελεί τη σπουδαιότερη ομάδα στο Όσλο, ωστόσο μιλάμε για σύλλογο που είναι μόλις έκτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στη Νορβηγία, ενώ τελευταία φορά τα κατάφερε το 2005!

Προφανώς η Ρόζενμποργκ αποτελεί διαχρονικά τον... δυνάστη της Eliteserien, προερχόμενη από το Τρόντχαϊμ, με ομάδες όπως η Μόλντε και η Μπόντο/Γκλιμτ να έχουν πάρει τα πρωτεία τα τελευταία χρόνια.

Τι άλλο βρίσκουμε στη νορβηγική πρωτεύουσα; Την άλλοτε κραταιά Λιν, τη... Σκέιντ, την ΚΦΟΥΜ Όσλο και την Γκρόρουντ...

Μπραζίλια (Βραζιλία)



Μια χώρα που ζει για το ποδόσφαιρο. Ωστόσο ΟΛΕΣ οι μεγάλες ομάδες της εδρεύουν σε άλλες περιοχές, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σάο Πάουλο, το Μπέλο Οριζόντε και το Πόρτο Αλέγκρε.

Φυσικά αποτελεί μία από τις χώρες που άπαντες ξεχνούν ότι η πρωτεύουσα είναι η Μπραζίλια και όχι το Ρίο! Και φαίνεται πως στην πόλη των μόλις 489.000 κατοίκων έχουν ξεχάσει να ασχοληθούν με την μπάλα...

Βλέπετε, μονάχα την ομώνυμη ομάδα βρίσκει κανείς, κι αυτή αγωνίζεται σε τοπικό επίπεδο, την ώρα που Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Παλμέιρας και άλλες διεκδικούν διεθνείς τίτλους εκπροσωπώντας άλλες πόλεις.



Καμπέρα (Αυστραλία)



Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με χώρα που πιθανότατα πολλοί θεωρούν ότι πρωτεύουσα θα είναι η Μελβούρνη ή το Σίδνεϊ. Ωστόσο, αυτή είναι η Καμπέρα.

Μια πόλη μικρότερη, λιγότερο γνωστή και σίγουρα χειρότερη στο ποδόσφαιρο!

Από τις παραδοσιακά δυνατές ομάδες της A-League, ούτε μία δεν εδρεύει στην πρωτεύουσα, με συλλόγους των δύο προαναφερθεισών πόλεων να έχουν τα πρωτεία στην κατάκτηση τίτλων – με Σίδνεϊ FC, Μέλμπουρν Βίκτορι αλλά και Μπρισμπέιν Ρόουρ να είναι οι τρεις πρώτες σε πρωταθλήματα.

Η δε Καμπέρα, έχει μπόλικες ομάδες αλλά όλες είναι ερασιτεχνικές ή ημι-επαγγελματικές. Πάντως είναι πιθανό η πρωτεύουσα να αποκτήσει, επιτέλους, εκπρόσωπο στην A-League τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό στην κατηγορία των γυναικών.

Εκεί όπου η Καμπέρα Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο, αν και τις τελευταίες σεζόν δυσκολεύεται αρκετά.

Οτάβα (Καναδάς)



Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ο Καναδάς είχε μείνει για χρόνια χωρίς εθνική κατηγορία. Πολλές ομάδες έπαιζαν και παίζουν σε αμερικανικά πρωταθλήματα, με τα τρία μεγαλύτερα κλαμπ, Μόντρεαλ, Τορόντο και Βανκούβερ Γουάιτκαπς να μετέχουν ως γνωστόν στο MLS.

Οι Καναδοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους Premier League μόλις το 2019, με τις Φορτζ (Χάμιλτον), Κάβαλρι (Κάλγκαρι) και Πασίφικ (Βικτόρια) να πρωταγωνιστούν.



Τι γίνεται στην Οτάβα; Το 2020 δημιουργήθηκε η τοπική Ατλέτικο, με πρωτοβουλία της ομάδας της Μαδρίτης! Δύο χρόνια μετά μάλιστα κατέκτησε την πρωτιά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με αυτήν να είναι η μοναδική της επιτυχία ως τώρα.

Παλαιότερα υπήρχε και η Οτάβα Φιούρι, που έπαψε να υφίσταται το 2019, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν μονάχα μικρά κλαμπ που αγωνίζονται στις τοπικές κατηγορίες.

Αν είσαι στον Καναδά και θες να δεις μπάλα, μάλλον είναι καλύτερα να μας στο Τορόντο και το Μόντρεαλ. Στην Οτάβα, δεν θα βρεις και πολλά...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x