sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Βγήκαν πρώτοι σκόρερ και υποβιβάστηκαν: Το «κατόρθωμα» που θέλει να αποφύγει ο Γιακουμάκης

Η Φένλο απειλείται άμεσα με υποβιβασμό, την ώρα που ο Γιώργος Γιακουμάκης είναι στην κορυφή των σκόρερ της Eredivisie. Έχει ξαναγίνει...

Παρότι έχει να σκοράρει από τις 14 Μαρτίου, ο Γιώργος Γιακουμάκης παραμένει πρώτος στη λίστα των σκόρερ της Eredivisie, έχοντας 24 τέρματα έναντι 17 του δεύτερου, Μπέργκχαους.

Με τρεις αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Έλληνας επιθετικός δείχνει πως δύσκολα θα χάσει την κορυφή, την ίδια ώρα όμως η ομάδα του, Φένλο, έχει φτάσει να μετρά δέκα συνεχόμενες ήττες (!) στο πρωτάθλημα!

Η VVV έχει βρεθεί μοιραία στο -2 από τα playouts και κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό, έχοντας παράλληλα μακράν τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας (81 γκολ παθητικό σε 31 ματς).

Είναι λοιπόν πιθανό ο Έλληνας φορ να βγει όντως πρώτος σκόρερ αλλά να δει την ομάδα του να υποβιβάζεται. Κάτι ασφαλώς παράξενο, που όμως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, ακόμα και στα λεγόμενα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από τη Serie A μέχρι τη Conference

Το 1974, η Σαουθάμπτον είχε υποβιβαστεί από την First Division, κάτι που όμως δεν είχε εμποδίσει τον Μάικλ Τσάνον να αναδειχτεί αρχισκόρερ με 21 τέρματα.

Πρώτοι σκόρερ που υποβιβάστηκαν: Ο κίνδυνος για Γιακουμάκη

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ενρίκε Κάστρο Γκονθάλεθ ή Κίνι, είχε σκοράρει επίσης 21 φορές στην Primera Division, όμως δεν είχε καταφέρει να γλιτώσει την Σπόρτινγκ Χιχόν από την κάθοδο για τη Segunda.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Ιταλία και τη Serie A το 1996, με τον Ιγκόρ Πρότι να μοιράζεται (με 24 γκολ) την κορυφή των κανονιέρηδων μαζί με τον Τζουζέπε Σινιόρι (Λάτσιο) και την Μπάρι να υποβιβάζεται στη Β’ κατηγορία.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Νίκλας Σκογκ είχε ξεχωρίσει στο φτωχό ρόστερ της Βέστρα Φρελούντα, καταλήγοντας να βγει πρώτος σκόρερ με 17 γκολ, παρότι η ομάδα του τερμάτισε τελευταία!

Πρώτοι σκόρερ που υποβιβάστηκαν: Ο κίνδυνος για Γιακουμάκη

Ξεψαχνίζοντας τη δεκαετία του ’90, βρίσκει κανείς και την περίπτωση του Άντζελο Φάιερ, που σκόραρε 18 φορές για λογαριασμό της Ροτ Βάις Έσεν στη Β’ Γερμανίας, με την ομάδα του να υποβιβάζεται και τον ίδιο να αποχωρεί για την Γκέτερσλοχ. Η τελευταία βγήκε 5η την επόμενη σεζόν... και ο Γερμανός ξανά πρώτος σκόρερ, ξανά με 18... τεμάχια!

Όσον για τον Ντέιβ Λιγουόρθι; Τη σεζόν 1992/93, πέτυχε 32 τέρματα με τη φανέλα της Φάρνμπορο, ξεπερνώντας κατά εννέα τον δεύτερο της λίστας... όμως η ομάδα του κατόρθωσε να βγει 21η στις 22 ομάδες της Conference, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί και τον Άγγλο φορ να αποχωρεί για την Ντόβερ.

Και στην Κύπρο, και στον... Άρη

Ρίχνοντας μια ματιά προς τα μέρη μας, θα βρούμε τον Λένο Κίττο, που τη σεζόν 1983/84 πέτυχε 14 από τα 23 του Ερμή Αραδίππου (που υποβιβάστηκε ως ουραγός) και μοιράστηκε την κορυφή των σκόρερ με τον Άγγλο Σιλβέστερ Βέρνον.

Πρώτοι σκόρερ που υποβιβάστηκαν: Ο κίνδυνος για Γιακουμάκη

Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί, ωστόσο το είχε καταφέρει ένας παίκτης με πέρασμα, αργότερα, από τη χώρα μας. Ο Χαβιέρ Κάμπορα φόρεσε τη φανέλα του Άρη το 2009, έχοντας το παράσημο του πρώτου σκόρερ στο Apertura της Αργεντινής τη σεζόν 2005/06. Είχε σκοράρει 13 φορές, με την Τίρο Φεντεράλ παρ’ όλα αυτά να υποβιβάζεται.

Για το κλείσιμο, η πιο πρόσφατη περίπτωση, που εντοπίζεται στη Δανία και τη Superliga. Τη σεζόν 2013/14, o Τόμας Ντάλγκααρντ σκόραρε 18 φορές και κατέκτησε το εγχώριο Χρυσό Παπούτσι, όμως η Βίμποργκ τερμάτισε τελευταία και στο -10 από τη σωτηρία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x