sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ράλλυ Ακρόπολις: Πώς φτάσαμε στο να «ξαναμπεί» στο WRC!

Το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει στο καλεντάρι του WRC τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και το sport-fm.gr αναλύει όσα έγιναν για την επάνοδο του ιστορικού αγώνα!

Μετά από οκτώ χρόνια απουσίας, στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (WRC) επιστρέφει το θρυλικό Ράλλυ Ακρόπολις, ένας από τους πλέον ιστορικούς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μια μεγάλη επιτυχία, που έχει πίσω της, όμως, πολλή δουλειά.

Το sport-fm.gr, λοιπόν, αναλύει όσα έγιναν για την επάνοδο του ιστορικού ράλι!



Οι πρώτες επαφές από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού με τον WRC Promoter (εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ) ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, στην έναρξη, δηλαδή, της πανδημίας.

Εντοπίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν άλλοι διοργανωτές λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα δήλωσε την πρόθεσή μας να διοργανώσει έναν αγώνα του WRC, διευκολύνοντας κατά κάποιον τρόπο τον Promoter. Στη συνέχεια, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για τη διενέργεια στην Ελλάδα ομαδικών δοκιμών (group test) όλων των κατασκευαστών αυτοκινήτου που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα.

Το πλάνο αυτό προχώρησε, έλαβε την έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας και του Promoter, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αδυναμίας των κατασκευαστών να βρουν κοινή ημερομηνία διεξαγωγής.

Η «ατυχία» αυτή δεν πτόησε την ελληνική πλευρά, και με δεδομένο ότι είχε ήδη δείξει τη δυναμική που υπάρχει στη χώρα μας και την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, οι επαφές συνεχίστηκαν για να συμπεριληφθεί το Ράλλυ Ακρόπολις ξανά στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.



Για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών αναφορικά με την προσπάθεια επιστροφής του αγώνα στο ημερολόγιο, όπως και με τη διαχείριση της διοργάνωσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, τον Ιούνιο του 2020, προχώρησε στη σύσταση της «Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού».

Τον Σεπτέμβριο του 2020, δε, εκπρόσωπος του Promoter επισκέφθηκε τη χώρα μας και συναντήθηκε με τον κ. Αυγενάκη, ώστε να συμφωνήσουν τους όρους επιστροφής του Ράλλυ Ακρόπολις.

Η συνάντηση αυτή έβαλε τις βάσεις για την επιστροφή του αγώνα. Οι λεπτομέρειες της επιστροφής του Ράλλυ Ακρόπολις καθορίστηκαν αναλυτικά σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη από τον WRC Promoter, τον υφυπουργό Αθλητισμού και τον πρόεδρο της ΟΕΔΜΑ.



Στο μνημόνιο αυτό συμφωνήθηκε το Ράλλυ Ακρόπολις να ανακοινωθεί ως αναπληρωματικός αγώνας στο ημερολόγιο του 2021 και στην περίπτωση που δεν προέκυπτε ευκαιρία διεξαγωγής του, η θέση του θα ήταν εξασφαλισμένη για το 2022.

Έπειτα από μια σειρά εξελίξεων, όμως, ο αγώνας συμπεριλήφθηκε στο φετινό ημερολόγιο, ως ο 10ος γύρος στη σειρά του θεσμού, με ημερομηνία διεξαγωγής τις 9-12 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, είναι εξασφαλισμένη η θέση του και στο ημερολόγιο του 2022.

Το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τη μοναδική διοργάνωση επιπέδου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που λάμβανε χώρα στην Ελλάδα σταθερά εδώ και 60 χρόνια. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1952 και αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά και μακροβιότερα Ράλλυ στην παγκόσμια ιστορία αγώνων του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Συνυπολογίζοντας τη λαμπρή ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις, τη συμβολή του στην τουριστική προβολή της χώρας, καθώς και τη μεγάλη οικονομική τόνωση που προσφέρει στις περιοχές που διεξάγεται, η επιστροφή του στο ημερολόγιο του WRC είναι μια σπουδαία εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x