sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η οργή του Μπουφόν και η «σφαγή» της Μπάγερν: 5 φορές που η Ρεάλ σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League!

Με αφορμή την κόκκινη κάρτα που γλίτωσε ο Βινίσιους, το sport-fm.gr θυμίζει 5 φορές που η Ρεάλ έλαβε... μικρή ή μεγάλη διαιτητική βοήθεια στην προσπάθειά της να κατακτήσει το Champions League.

Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, δυστυχώς, ισχύει πολλές φορές ότι το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Οι ισχυρότεροι σύλλογοι δηλαδή, αυτοί με τα μεγαλύτερα «πορτοφόλια», βρίσκουν πάντα τον τρόπο να επικρατήσουν των λιγότερο ισχυρών, ακόμη και αν χρειαστεί να καταπατήσουν κάποιους βασικούς κανόνες στην πορεία.

Μιλώντας για τον «βασιλιά των σπορ», είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο «ψάρι» από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» είναι πράγματι βάσει τίτλων, δημοφιλίας και ιστορίας η σπουδαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στην ιστορία του αθλήματος, ωστόσο πολλές φορές έχει χρησιμοποιήσει την παντοδυναμία της αυτή ώστε να λάβει αθέμιτη βοήθεια για να πετύχει τους στόχους της.

Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά στην πρόκριση των «μερέγχες» επί της Λειψίας. Στο 54ο λεπτό, ο Βινίσιους χτύπησε στον λαιμό τον Γουίλι Ορμπάν εκτός φάσης, όμως τη γλίτωσε με κίτρινη, με αποτέλεσμα 10 λεπτά αργότερα να σκοράρει το γκολ που αρκούσε στη Ρεάλ ώστε να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Γνωρίζει κανείς αν θα περνούσε η γερμανική ομάδα σε περίπτωση που είχε δοθεί η κόκκινη; Προφανώς και όχι. Ωστόσο, η φάση αυτή, όπως και οι πέντε που θα σας παρουσιάσει το sport-fm.gr παρακάτω, είναι ενδεικτική πως οι διαιτητές της UEFA κάνουν συχνά τα... στραβά μάτια για να προστατεύσουν τον πιο επικερδή σύλλογο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

1998: Το γκολ του Μιγιάτοβιτς


Ρεάλ Μαδρίτης: 5 φορές που σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League

Η λίστα μας ξεκινάει από το 1998, την πρώτη φορά δηλαδή που η Ρεάλ κατέκτησε το Champions League, απ' όταν η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση έλαβε την ονομασία αυτή. H «βασίλισσα» του Γιουπ Χάινκες, με υπερπαίκτες στην 11άδα της όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ραούλ, ο Ζέεντορφ, ο Καρεμπέ και ο Ιέρο, τέθηκε αντιμέτωπη με τη Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι και των Ζινεντίν Ζιντάν, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Πίπο Ιντζάγκι και Έντγκαρ Ντάβιντς, μεταξύ άλλων.

Παρά το πλήθος «υπεραστέρων» που υπήρχαν στους «μερέγχες», αυτός που έδωσε τη λύση ήταν ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, σε μία φάση που ακόμη και τώρα συζητείται από τους φίλους της Γιουβέντους ως μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχει υποστεί ο (όχι και τόσο καθαρός, από την πλευρά του) ιταλικός σύλλογος στην ιστορία του.

Στο 66ο λεπτό, ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε μια δυνατή σέντρα-σουτ από τα αριστερά της περιοχής, η μπάλα βρήκε στα σώματα και κατέληξε στον Μιγιάτοβιτς, ο οποίος πέρασε τον Άντζελο Περούτσι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Τα πλάνα, ωστόσο, χωρίς προφανώς να διαθέτουν τις εξελιγμένες γραμμές της δικής μας εποχής, δείχνουν πως ο Μαυροβούνιος στράικερ είναι αρκετά εκτεθειμένος την ώρα που η μπάλα φεύγει από το πόδι του Ρομπέρτο Κάρλος, επομένως το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει, ως οφσάιντ. Η ιστορία, όπως και να 'χει, γράφτηκε, και η Ρεάλ κατέκτησε το 7ο Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της. 20 χρόνια αργότερα, η Γιουβέντους θα είχε ακόμη πιο σοβαρό λόγο για να διαμαρτυρηθεί...

Ρεάλ Μαδρίτης: 5 φορές που σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League

2016: Το γκολ του Σέρχιο Ράμος


Ρεάλ Μαδρίτης: 5 φορές που σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League

Μεταφερόμαστε στο 2016 και το «Σαν Σίρο», όπου η Ρεάλ κλήθηκε να αντιμετωπίσει στον τελικό τη «συντοπίτισσα» Ατλέτικο, για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια. Ο ήρωας του 2014, Σέρχιο Ράμος, ήταν αυτός που βρήκε πρώτος δίχτυα στο 15ο λεπτό με προβολή από κοντά, όμως το γκολ αυτό ξεκάθαρα δεν έπρεπε να μετρήσει.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα πλάνα, μετά την εκτέλεση φάουλ του Τόνι Κρόος, ο Γκάρεθ Μπέιλ πήρε πρώτος κεφαλιά και η μπάλα έφτασε στον Ράμος, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα εξ επαφής. Την ώρα, ωστόσο, που ο Ουαλός ακουμπάει την μπάλα, ο Ισπανός στόπερ είναι πεντακάθαρα εκτεθειμένος, επομένως το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει, κάτι το οποίο παραδέχθηκε μεταγενέστερα και ο διαιτητής του αγώνα, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης προηγήθηκε 1-0 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά το γκολ ήταν ελαφρώς οφσάιντ και το καταλάβαμε στην ανάπαυλα. Ήταν ένα δύσκολο σφύριγμα και ο βοηθός μου το έχασε», είπε αναλυτικά ο Άγγλος διαιτητής όσον αφορα τη φάση. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ρεάλ ισοφαρίστηκε τελικά στο 79' από τον Γιανίκ Καράσκο, με το ματς να οδηγείται στα πέναλτι και τη «βασίλισσα» να κατακτά την 11η κούπα στην ιστορία της.


2017: Η «σφαγή» της Μπάγερν Μονάχου


Ρεάλ Μαδρίτης: 5 φορές που σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League

Αν οι δύο παραπάνω φάσεις μπορούν να ερμηνευθούν ως δύσκολες αποφάσεις που οδήγησαν σε λάθη των βοηθών, αυτό που συνέβη το 2017 σίγουρα δεν έχει ελαφρυντικά. Η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν τέθηκε αντιμέτωπη στα προημιτελικά κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου του Κάρλο Αντσελότι, με τη «βασίλισσα» να κερδίζει 2-1 στην «Allianz Arena» και τη σειρά να μεταφέρεται στο «Μπερναμπέου».

Εκεί, οι Βαυαροί απέδειξαν το «βάρος» της φανέλας τους και προηγήθηκαν στο 53ο λεπτό, ψάχνοντας ένα ακόμη γκολ ώστε να πάρουν σκορ πρόκρισης. Στο 76', ο... συνήθης ύποπτος Κριστιάνο Ρονάλντο ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε ξανά προβάδισμα στη Ρεάλ, όμως δύο λεπτά αργότερα ο Σέρχιο Ράμος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έφερε την αναμέτρηση σε σκορ παράτασης.

Κάπου εκεί, αρχίζει η «σφαγή». Στο 84', ο Αρτούρο Βιντάλ αποβάλλεται από τον Βίκτορ Κασάι με δεύτερη κίτρινη κάρτα για τάκλιν στον Ασένσιο, όμως από το ριπλέι όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχει σκληρό μαρκάρισμα, αλλά μάλιστα ο Χιλιανός χαφ πηγαίνει πεντακάθαρα στην μπάλα! Παράλληλα, ο Καζεμίρο παίζει με κίτρινη από το 40' και κάνει το ένα σκληρό φάουλ μετά το άλλο, όμως παραμένει στο παιχνίδι ατιμώρητος.

Στην παράταση, το... διαιτητικό ρεσιτάλ συνεχίζεται, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους βοηθούς. Η Ρεάλ βρίσκει γκολ πρόκρισης στο 105' με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είναι καθαρά εκτεθειμένος την ώρα που γίνεται η σέντρα από τον Σέρχιο Ράμος. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μαρσέλο περνάει όποιον βρίσκει μπροστά του και σερβίρει έτοιμο γκολ στον «CR7», που τελειώνει την πρόκριση γράφοντας το 3-2, πάλι από αντικανονική θέση!

Η αναμέτρηση, η οποία εξόργισε (δικαίως) την Μπάγερν έληξε τελικά 4-2, με τη Ρεάλ να περνάει στη συνέχεια το εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά και να σηκώνει την κούπα στο Κάρντιφ, νικώντας τη Γιουβέντους 4-1 με υπερηχητικό ποδόσφαιρο.


2018: Όταν ο Μπουφόν βγήκε από τα ρούχα του


Ρεάλ Μαδρίτης: 5 φορές που σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League

20 χρόνια μετά το οφσάιντ γκολ του Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, η Ρεάλ βρήκε στα προημιτελικά του Champions League το 2018 έναν ακόμη πιο σκληρό και άδικο τρόπο να αποκλείσει τη Γιουβέντους. Η «βασίλισσα» είχε περάσει με σκορ 0-3 από το Τορίνο, στο ματς όπου ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε το ίσως κορυφαίο ψαλιδάκι όλων των εποχών, ωστόσο στη ρεβάνς του «Μπερναμπέου» η «Γηραιά Κυρία» πήγε να κάνει το ακατόρθωτο.

Με δύο γκολ από τον Μάριο Μάντζουκιτς και ένα από τον Μπλεζ Ματουιντί, η απίθανη Γιούβε του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι κατάφερε να πάρει προβάδισμα 0-3 μέσα στην «παγωμένη» Μαδρίτη, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Κι ενώ όλα έδειχναν παράταση, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έγινε το... έλα να δεις.

Μετά από σέντρα στην περιοχή των Ιταλών, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε κεφαλιά-πάσα στον Λούκας Βάσκεθ, ο οποίος ήταν έτοιμος να σκοράρει από κοντά όμως έπεσε μετά από μια επαφή με τον Μεχντί Μπενατιά. Ο διαιτητής Μάικλ Όλιβερ έδειξε ακαριαία την άσπρη βούλα, δίνοντας την ευκαιρία στη Ρεάλ να βρει γκολ πρόκρισης από το πουθενά.

Τα όσα ακολούθησαν δεν περιγράφονται. Ολόκληρη η Γιουβέντους έπεσε πάνω στον Άγγλο ρέφερι, με τον (συνήθως ήρεμο) Τζανλουίτζι Μπουφόν να του επιτίθεται και να δέχεται απευθείας κόκκινη κάρτα, κάτι που σήμαινε πως η ιταλική ομάδα δεν θα είχε καν τον ίσως κορυφαίο πορτιέρε όλων των εποχών να υπερασπιστεί την εστία στο πέναλτι!

Φυσικά, από τα ριπλέι γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν υπάρχει κανένα πέναλτι. Προφανώς, σε μια εποχή που ακόμη δεν υπήρχε το VAR, ήταν εύκολο ένας διαιτητής να παρασυρθεί από μια πτώση, ωστόσο ο Μπενατιά έδιωξε καθαρά την μπάλα και δεν ακούμπησε με κανένα άλλο μέρος του σώματος τον Βάσκεθ, ο οποίος έπεσε μόνος του.

Τα υπόλοιπα, ήταν ιστορία. Ο Βόιτσεκ Στσέζνι μπήκε στη θέση του Μπουφόν και ανέλαβε να υπερασπιστεί την εστία, όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και χάρισε στη Ρεάλ την πρόκριση. Στα ημιτελικά, η «βασίλισσα» πέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου, ενώ στον τελικό νίκησε 3-1 τη Λίβερπουλ χάρη στον τραγικό Λορίς Κάριους και σήκωσε τη 13η κούπα.


2022: Το φάουλ στον Ντοναρούμα που... σάλπισε την ανατροπή


Ρεάλ Μαδρίτης: 5 φορές που σπρώχτηκε προς την κούπα του Champions League

Η λίστα κλείνει με την πιο πρόσφατη κούπα της Ρεάλ, αυτή του 2021-22. Η «βασίλισσα» κατάφερε με μια σειρά από ανατρεπτικές προκρίσεις κόντρα σε Παρί, Τσέλσι, Σίτι να κατακτήσει το 14ο και τελευταίο μέχρι στιγμής Champions League στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ. Όλα ξεκίνησαν, όμως, από ένα σφύριγμα που δεν ήρθε ποτέ!

Συγκεκριμένα, στη φάση των «16» της διοργάνωσης, οι Μαδριλένοι αντιμετώπισαν την Παρί Σεν Ζερμέν των Κιλιάν Εμπαπέ, Νεϊμάρ και Λιονέλ Μέσι. Οι Παριζιάνοι επικράτησαν 1-0 στο πρώτο ματς στη Γαλλία χάρη σε γκολ του Εμπαπέ στο φινάλε του αγώνα, ενώ πήραν προβάδισμα και στο «Μπερναμπέου» με τέρμα του ίδιου. Η Ρεάλ είχε ένα... βουνό τριών γκολ να ανέβει για την ανατροπή και τα κατάφερε, όμως το πρώτο εξ αυτών μάλλον δεν έπρεπε να μετρήσει.

Συγκεκριμένα, στο 61ο λεπτό, με το σκηνικό να μη δημιουργεί καμία υποψία επικείμενης ανατροπής, ο Καρίμ Μπενζεμά πίεσε αποτελεσματικά τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα και τον οδήγησε σε λάθος. Η μπάλα κατέληξε στον Βινίσιους που ξαναβρήκε τον Γάλλο στράικερ, και αυτός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το... σάλπισμα της ανατροπής.

Το πρόβλημα είναι πως το λάθος του Ντοναρούμα δεν ήταν στην πραγματικότητα λάθος, αλλά φάουλ του Μπενζεμά, ο οποίος πήρε μόνο τα πόδια του Ιταλού πορτιέρε και τον ώθησε με αυτόν τον τρόπο σε μία κακή πάσα, κάτι το οποίο παραδόξως δεν είδε ούτε ο VAR. Από εκείνο το σημείο και μετά, η Παρί κατέρρευσε, ο «Καρίμ the dream» σκόραρε άλλες δύο φορές και η Ρεάλ πήρε τη μεγάλη πρόκριση, στον δρόμο για τη 14η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» στην πλούσια αλλά και μερικές φορές... αμφιλεγόμενη ιστορία της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x