Χρήστος Ρομπόλης

Γιάννης και Εθνική με μέταλλο για… μετάλλιο γκρέμισαν το τείχος του Βερολίνου

Το τσεχικό τείχος έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά η Εθνική με κρυφά χαρτιά από τον πάγκο, χαρακτήρα και τον καλύτερο παίκτη του κόσμου να «καθαρίζει» είναι στους «8».

Η Τσεχία δικαίωσε τον τίτλο του κακού μπελά της Εθνικής ομάδας και για τρία δεκάλεπτα ξεπρόβαλαν φαντάσματα από τη Σενζέν και τη Βικτώρια. Όμως, είπαμε, αυτή η βερσιόν της «επίσημης αγαπημένης» δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Με μέταλλο ομάδας… μεταλλίου, αυταπάρνηση, ψύχραιμη καθοδήγηση από τον πάγκο, κρυφούς «άσους» και τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου και το βράδυ της Τρίτης θα παλέψει να μπει στη ζώνη των μεταλλίων του Ευρωμπάσκετ.

Λαμπάδα στον Νικ, σε ματς ραμμένο για «κηδεία»


Το δύσκολο βράδυ φάνηκε από νωρίς… Το αρχικό 16-6 ήταν μάλλον συμπτωματικό, αφού οι Τσέχοι έφεραν το παιχνίδι στα δικά τους μέτρα. Φρένο, σετ παιχνίδι γι’ αυτούς και καθόλου «γκάζι» για την Εθνική, που εγκλωβίστηκε σε ένα ματς που δεν της ταιριάζει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε με αστοχία, απορρυθμίστηκε και το τείχος του Ρόνεν Γκίντσμπουργκ πέτυχε τον στόχο του. Η ελληνική ομάδα έκλεισε το πρώτο μέρος με μόλις δύο πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, με τον ηγέτη της στους 4 πόντους με μόλις 5 σουτ και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από το -4 αν δεν είχε το συμπαθητικό 6/14 στα τρίποντα και τον Νικ Καλάθη σε σπουδαία μέρα για να την κρατά στο ματς. Ξάφνου οι Τσέχοι φάνταζαν στα μάτια μας... Ιταλοί και η Ελλάδα έμοιαζε να την πατά όπως λίγο νωρίτερα οι Σέρβοι.

Εθνική μπάσκετ: Γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου

Το κοντό σχήμα, οι κρυφοί «άσοι και ο καλύτερος παίκτης του κόσμου


Όχι, το τέμπο του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο. Η Τσεχία συνέχισε να παίζει στον δικό της αργό και βασανιστικό ρυθμό και η Εθνική αδυνατούσε να γκαζώσει, με το βάρος στους ώμους να πολλαπλασιάζεται. Ο Δημήτρης Ιτούδης το πάλεψε πολύ από τον πάγκο για να βρει αντίδραση στο τσεχικό ματ, δοκίμασε διαφορετικές άμυνες και σχήματα και τελικά βρήκε την άκρη. Το χαμηλό σχήμα, με τον Γιάννη στο «5», δύο γκαρντ και δύο φόργουορντ, ανταποκρίθηκε καλύτερα από κάθε άλλο, πρωτίστως στην άμυνα. Η ελληνική ομάδα είχε καλύτερη λειτουργία στην επίθεση, αλλά με 1/11 τρίποντα επέτρεπε στον αντίπαλο που ήταν εκνευριστικά εύστοχος στον αντίποδα να έχει τα ηνία.

Παπαπέτρου και Λαρεντζάκης αποδείχτηκαν πολύτιμοι και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Παπανικολάου έβαλε το πάθος του, ο Σλούκας το μυαλό, αλλά το φάντασμα ξόρκισε ο Greek Freak. Σε ένα σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο έβαλε 23 πόντους, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει… πώς τους έβαλε. Όχι καλπάζοντας στον αιφνιδιασμό, αλλά διαβάζοντας ώριμα το παιχνίδι, δημιουργώντας για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του και φθείροντας τους αντίπαλους ψηλούς που δεν είχαν άλλο μέσο πλην του φάουλ για να τον αναχαιτίσουν. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τον πιο… ανορθόδοξο τρόπο. Ο άνθρωπος που έχει βαρεθεί να ακούει ότι δεν έχει σουτ και που είχε 0/6 ως τότε στον αγώνα, με δύο «αναίσθητα» τρίποντα αποτελείωσε τους Τσέχους και απέδειξε γιατί είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Και όχι μόνο στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά πλέον σε κάθε γήπεδο.

Εθνική μπάσκετ: Γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου

Ακόμη πιο δύσκολα με Γερμανία


Η Εθνική ομάδα νίκησε δείχνοντας χαρακτήρα ομάδας μεταλλίου, αλλά για να μπει στη ζώνη που τα διεκδικείς πρέπει να παίξει την Τρίτη απέναντι στη Γερμανία πολύ καλύτερα. Οι οικοδεσπότες έχουν περισσότερα κορμιά και πιο πολλούς ποιοτικούς παίκτες από τους Τσέχους και η Ελλάδα δύσκολα θα αντεπεξέλθει σε ένα ακόμη παιχνίδι που δεν θα επιβάλει τον δικό της νόμο. Σίγουρα στον Δημήτρη Ιτούδη άρεσε η ψυχή που κατέθεσε η ομάδα του και οι αποδείξεις πως δεν είναι μόνο άλογο κούρσας που θέλει… πεδιάδες για να καλπάσει. Όμως από την άλλη δεδομένα δεν θα τον ικανοποιεί ότι η ομάδα που στην πρώτη φάση έπαιρνε το 1/4 των πόντων της στο ανοιχτό γήπεδο έμεινε στους… 5 ή ότι υποχρεώθηκε να εκτελέσει 11 περισσότερα τρίποντα από ό,τι δίποντα (39 έναντι 28).

ΥΓ1: Ελλάδα, η μόνη αήττητη ομάδα του Ευρωμπάσκετ. Όσο σημαντικό όμως μοιάζει, τόσο ασήμαντο είναι εν όψει του προημιτελικού της Τρίτης με τη Γερμανία.

ΥΓ2: Ακατανόητο… Η Super League όρισε παιχνίδι πάνω σε ώρα που παίζει νοκ άουτ η Εθνική ομάδα. Καλά, εδώ ορίζει τα παιχνίδια της το ένα πάνω στο άλλο, οπότε… καμία απορία. Ας φροντίσουν, αν πάμε κανέναν τελικό, να βάλουν και ματς την ίδια ώρα την Κυριακή. Αυτό λέγεται ασέβεια προς τον φίλαθλο.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x