Χρήστος Ρομπόλης

Μας θυμάστε, ρε Τσέχοι;

Η Τσεχία δεν είναι ο αντίπαλος που θα… άρμοζε σε μια ομάδα που τελείωσε πρώτη και αήττητη στον όμιλο, αλλά αυτή η Εθνική έχει την ποιότητα για να πληρώσει το γραμμάτιο από το παρελθόν.

Η Εθνική έβγαλε την υποχρέωση απέναντι στην Εσθονία, οι καρδιές επέστρεψαν στις θέσεις τους αφού ο τραυματισμός του αφρενάριστου Γιάννη Αντετοκούνμπο αποδείχτηκε όχι ανησυχητικός και μετά από μια αψεγάδιαστη παρουσία στο Μιλάνο η ομάδα όλων των Ελλήνων πάει στο Βερολίνο για τα νοκ άουτ. Εκεί που πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, αλλά και που θα περιμένει η Τσεχία την Κυριακή. Στην οποία κάτι χρωστάμε.

Ο Γιάννης δεν ξέρει τι είναι το… φρένο


Το ματς με την Εσθονία δεν αντέχει σε κριτική και ανάλυση. Αν κάποιος μπορεί να σκέφτηκε πως η Εθνική ομάδα θα εμφανιστεί μπλαζέ ή άκεφη, το ξέχασε αμέσως βλέποντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να βάζει 25 με ένα χαμένο σουτ στο πρώτο ημίχρονο και να δίνει το σύνθημα και στους υπόλοιπους. Κάποιοι βλέποντας τον Greek Freak να παίζει 15:30 στο μέρος και να ξεκινά το δεύτερο στην πεντάδα πίστεψαν πως ο σούπερ σταρ των Μπακς είχε βάλει στο μάτι το ρεκόρ των 47 πόντων του Ντόντσιτς. Όμως μάλλον όχι…

Εθνική μπάσκετ: Μας θυμάστε, ρε Τσέχοι;

Αυτός ο τύπος δεν έχει μάθει να παίζει με οτιδήποτε λιγότερο κάτω από το 110%. Είναι τέτοια η νοοτροπία του, που για εκείνον δεν υπάρχουν… χαλαρές μέρες στη δουλειά. Γι’ αυτό έχει φτάσει στην κορυφή του κόσμου, γι’ αυτό και φιλοδοξεί να οδηγήσει σε αυτή της Ευρώπης την Εθνική ομάδα. Ευτυχώς δεν το πλήρωσε, αφού την ώρα που γυρνούσε ελαφρά το πόδι του και κούτσαινε στον πάγκο, μια ολόκληρη χώρα πονούσε περισσότερο στη σκέψη πως ίσως τον χάσει για τη συνέχεια. Τελικά ο συναγερμός αποδείχτηκε άκυρος και ο άνθρωπος που δεν επέτρεψε ούτε στον σοκαριστικό τραυματισμό στα playoffs με τους Χοκς το 2021 να τον αναχαιτίσει, θα είναι πανέτοιμος για τις μάχες του Βερολίνου.

Όχι το «σταύρωμα» που μας άξιζε, αλλά αυτό που… έπρεπε


Αν πριν το Ευρωμπάσκετ μάς έλεγε κανείς πως το πρώτο εμπόδιο στα νοκ άουτ για την Εθνική θα ήταν η Τσεχία, δεν θα το «αγοράζαμε». Οι περισσότεροι θα περίμεναν ένα τέτοιο σενάριο με την Ελλάδα τρίτη στο γκρουπ της και τους Τσέχους δεύτερους (πίσω από τη Σερβία) στο δικό τους, αλλά την ώρα που η «επίσημη αγαπημένη» έκανε… πασαρέλα στο Μιλάνο, οι οικοδεσπότες του γκρουπ της Πράγας προκρίθηκαν μπαίνοντας τελευταίοι στο τσάρτερ για το Βερολίνο.

Σίγουρα, βάσει ποιότητας, βάθους, συνοχής, ονομάτων και πλέον ΚΑΙ ψυχολογίας, το συναπάντημα με την Τσεχία δεν είναι αυτό που θα άξιζε μια ομάδα σαν την Εθνική που έκανε εμφατικά το 5/5 στην πρώτη φάση. Ίσως όμως να ήταν το «σταύρωμα» που έπρεπε να έρθει. Για να ξορκιστεί πρώτα το φάντασμα των δύο πιο πρόσφατων απογοητεύσεων και κατόπιν αυτό των προημιτελικών. Σύμφωνοι, η Τσεχία έχει ίδιο προπονητή εδώ και 7-8 χρόνια, διαθέτει παίκτες όπως ο (έστω και με λαβωμένο πόδι) Σατοράνσκι και ο Βέσελι, καλούς ρολίστες που δεν γεμίζουν το μάτι αλλά κάνουν τη δουλειά, έχει πάρει τον αέρα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αλλά… να η ευκαιρία να της κοπεί μαχαίρι.

Εθνική μπάσκετ: Μας θυμάστε, ρε Τσέχοι;

Και, πιστέψτε μας, η τωρινή Εθνική ομάδα δεν έχει καμία σχέση τόσο με αυτή του 2019 κέρδισε με το ανεπαρκές +7 στο Παγκόσμιο της Κίνας, όσο και με αυτή που έχασε με 25 πέρσι στον τελικό του Προολυμπιακού του Καναδά, χωρίς Γιάννη, Θανάση, Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Είναι πολύ ανώτερη σε ποιότητα, συνοχή, καθοδήγηση και αυτοπεποίθηση. Απλώς θα πρέπει να το αποδείξει στο Βερολίνο, προτού στραφεί στον προημιτελικό με τους οικοδεσπότες που λογικά έχουν χαμηλότερο εμπόδιο να υπερπηδήσουν απέναντι στο Μαυροβούνιο.

ΥΓ: Όταν βλέπεις τον άνθρωπο που έχει κατακτήσει τον κόσμο να «σκυλιάζει» σε ένα αδιάφορο ματς, όταν βλέπεις τον Παπαγιάννη να κοντεύει να βάλει τα κλάματα στον πάγκο επειδή δεν του βγήκαν 1-2 φάσεις, όταν βλέπεις τον παίκτη που επελέγη τελευταία στιγμή στη δωδεκάδα να μπαίνει με ένταση στο κόκκινο, αυτή την ομάδα μην τη «φοβάσαι». Θα κάνει το καλύτερο που μπορεί. Αν αυτό φτάνει για μετάλλιο, θα φανεί. Όμως η προσπάθεια, η αφοσίωση και το πάθος αξίζουν ήδη χρυσό.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x