Χρήστος Ρομπόλης

Η πραγματική υπερδύναμη του Γιάννη, ο άνθρωπος που έκρυβε τον ήλιο και μια ομάδα που αντιδρά

Ο Γιάννης άντεξε και έδωσε πόνο, ο Παπαγιάννης προκάλεσε έκλειψη ηλίου, η Εθνική έδειξε χαρακτήρα και πάει ως πρώτη (αλλά αρχίζοντας από το μηδέν) στο Βερολίνο.

Πρώτοι, λοιπόν… Όχι ότι σημαίνει κάτι στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ, αφού όλες οι ομάδες θα μπουν στα νοκ άουτ του Βερολίνου αφήνοντας στο… Βέγκας ό,τι έγινε στην πρώτη φάση και ήδη η γούνα μας έχει «καεί» σε διοργανώσεις που άρχισαν ονειρεμένα αλλά τελείωσαν εφιαλτικά (με πιο πρόσφατα παραδείγματα το 2014 και το 2015).

Η Εθνική ομάδα κέρδισε πολλά περισσότερα από το 4/4 που τη φέρνει επικεφαλής ενός όχι εύκολου γκρουπ στο Μιλάνο. Κερδίζει παίκτες καθημερινά, κερδίζει σε ομοιογένεια και κερδίζει σε αυτοπεποίθηση. Ο τρόπος που ήρθε η νίκη επί της Ουκρανίας, από το -7 του ημιχρόνου στο +22 λίγο πριν το τέλος, ενισχύει τον χαρακτήρα ενός συνόλου που σφυρηλατείται από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας μέσα από τις δυσκολίες. Κι ως τώρα όχι απλώς αντέχει ή επιβιώνει, αλλά διαπρέπει.

Εθνική ομάδα: Η πραγματική υπερδύναμη του Γιάννη

Ο άνθρωπος που άντεχε στον πόνο και έδινε πόνο


Το πλάνο της Ουκρανίας είναι σαφές. «Απαγορεύεται να περάσει ο Γιάννης και η μπάλα μαζί». Επιστράτευσαν κάθε μέσο, θεμιτό και μη, έπαιξαν αρκετά πέρα από το όριο του φάουλ και με την ανοχή των διαιτητών έφεραν εκνευρισμό σε όλους. Όλους; Όχι δα! Ο μόνος που έμοιαζε να μην χάνει την αυτοκυριαρχία και τη συγκέντρωσή του από τις «τσεκουριές» που έτρωγε σε χέρια, κορμό και πρόσωπο, ήταν ο ίδιος ο Greek Freak. Τελικά περισσότερο ακόμη και από τα εξωγήινα σωματικά του προσόντα ή την εργασιομανία και την ταπεινότητά του, ίσως αυτή να είναι και η υπερδύναμή του, ότι ο τύπος αυτός είναι τόσο locked-in που λένε και στις ΗΠΑ, που δεν αφήνει τίποτα να τον επηρεάσει. Ούτε αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, ούτε στραβά μάτια, ούτε κανένας. Στο κακό πρώτο ημίχρονο της Εθνικής ήταν αυτός που με 18 πόντους αποσόβησε τα χειρότερα και πιστοποίησε γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Όχι πλέον μόνο στο ΝΒΑ, αλλά και στις διοργανώσεις FIBA.

Μέγγενη με μπροστάρη Παπαγιάννη


Ήταν, πάντως, σαφές πως η Εθνική ομάδα θα κινδύνευε να χάσει το ματς, ακόμη και 50 να έβαζε ο Γιάννης, αν δεν βελτίωνε την εικόνα της στην άμυνα. Αντί πανικού, στα αποδυτήρια υπήρχε αποφασιστικότητα και με τις προσαρμογές που έγιναν τακτικά στο αμυντικό κομμάτι άλλαξε όλη η εικόνα του αγώνα. Το ψηλό σχήμα, Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννη και Παπαγιάννη, έκρυψε τον ήλιο στους Ουκρανούς. Κλειδί ο σέντερ του Παναθηναϊκού, που αποδεικνύοντας πως βρίσκει γρήγορα τον εαυτό του, ήταν καταπληκτικός παίζοντας άμυνα από τα γοργοπόδαρα γκαρντ μέχρι και τους ψηλούς. Και παρότι η στατιστική κατέγραψε μόλις μία τάπα, η πραγματική συνεισφορά του ήταν πολύ σπουδαιότερη.

Εθνική ομάδα: Η πραγματική υπερδύναμη του Γιάννη

Φυσικά δεν ήταν μόνο ο Big Papa. Ο Ντόρσεϊ άφησε πίσω του το κακό… ενάμιση ματς που έκανε, πρόσφερε σημαντικά στην άμυνα και έδωσε λύσεις στην επίθεση, ο Καλάθης «μπουμπούνισε» δύο πολύτιμα τρίποντα, ενώ ο Παπανικολάου ήταν και πάλι παντού. Η Εθνική κράτησε τους Ουκρανούς στους 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο με 4/11 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 5 λάθη. Ταυτόχρονα βρήκε σκορ στο ανοιχτό γήπεδο, όπου από τους μόλις 2 πόντους στο πρώτο μέρος έφτασε στους 16 στο δεύτερο. Κι όταν η άμυνα είχε επιστρέψει, ο Γιάννης έπαιρνε την μπάλα και έφερνε βόλτα τρεις και τέσσερις αντιπάλους φτάνοντας σε νέο ρεκόρ πόντων με 41 σε μόλις 27:27 (ενώ το προηγούμενο, οι 40 με Σερβία στις 25/8, είχαν έρθει σε 40 λεπτά και σε ματς με παράταση).

Μηδενίζει το κοντέρ


Η Εθνική ομάδα κέρδισε το δικαίωμα να σκέφτεται από την Τρίτη το νοκ άουτ για τους «16» την Κυριακή και απλώς αναμένει την Πέμπτη να μάθει αντίπαλο. Τα προηγούμενα παθήματα διδάσκουν πως το αήττητο στον όμιλο του Μιλάνου δεν έχει καμία αξία στα χιαστί του Βερολίνου. Η ομάδα διαθέτει την ωριμότητα αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους για να φροντίσουν να υπενθυμίσουν πώς έχει η κατάσταση. Στις πέντε μέρες που μεσολαβούν υπάρχει η δυνατότητα επαναφόρτισης των μπαταριών για μια ομάδα που όταν παίζει στο «κόκκινο» δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Και νίκες σαν και αυτή επί των συμπαθών Ουκρανών, που δεν έρχονται σαν σε προπόνηση αλλά βάζουν προβληματισμούς και προσφέρουν διδάγματα, είναι χρήσιμες.

ΥΓ: Διαιτησία πάλι κάκιστη…

Εθνική ομάδα: Η πραγματική υπερδύναμη του Γιάννη

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x