Χρήστος Ρομπόλης

Ολυμπιακός σημαίνει αντίδραση και επίθεση!

Ο Ολυμπιακός έβγαλε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και ξεδίπλωσε επιτέλους της επιθετικές αρετές που έχει ως σύνολο παίρνοντας πίσω το «κλεμμένο». Όμως η δουλειά δεν τελείωσε ακόμη.

Τις ομάδες που είναι φτιαγμένες για μεγάλα πράγματα δεν τις ξεχωρίζεις όταν όλα τους πηγαίνουν ρολόι, αλλά στις αναποδιές. Εκεί που όταν όλα μοιάζουν να «στραβώνουν», εκεί που μπαίνει η αμφιβολία και η αμφισβήτηση, εκείνες συσπειρώνονται, αντιδρούν και κερδίζουν.

Ο Ολυμπιακός πιστοποίησε πως είναι τέτοια ΚΑΙ στο Μονακό. Όπως είχε κάνει στο Μιλάνο λίγες μέρες μετά το κάζο στο πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, όπως είχε κάνει στο τέταρτο δεκάλεπτο του τελικού Κυπέλλου απέναντι στους «πράσινους» και όπως τόσες και τόσες φορές στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, γιατί κάποια πράγματα με έναν ανεξήγητο τρόπο μοιάζουν να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκλεισε ερμητικά τα αυτιά τόσο στην αλαζονική βεβαιότητα όσων έλεγαν «σιγά μη χάσουμε τρία σερί ματς από τη Μονακό», όσο και στη ακόμη κι απαξιωτική στάση ορισμένων φίλων του που πρόλαβαν να τον θεωρήσουν αποκλεισμένο. Ο Ολυμπιακός απάντησε όχι με λόγια, αλλά με… μπάσκετ.

Έκανε όχι κάνα σπουδαίο, αλλά σίγουρα το πιο ισορροπημένο παιχνίδι του στη σειρά και απέδειξε, πρώτα στον ίδιο τον εαυτό του, πως ακόμη κι αν η άμυνα είναι η βάση αυτής της ομάδας, ακόμη κι αν ο αντίπαλος έχει (σε αριθμούς) την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, αν δεν έπαιζε ο ίδιος όπως γνωρίζει στην επίθεση, δεν θα είχε τύχη.

Ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα κατάφερε ό,τι δεν έκανε στα δύο πρώτα ματς της σειράς στο μπροστινό κομμάτι του παρκέ. Αρχικά τροφοδότησε τον Φαλ που πήρε περισσότερες μπάλες από ό,τι στα δύο πρώτα ματς μαζί και εν συνεχεία φρόντισε να δημιουργήσει αποστάσεις και προϋποθέσεις καλύτερων επιθέσεων. Όχι μόνο «ακουμπώντας» την μπάλα στον ψηλό, αλλά με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας που ήρθε να αντικαταστήσει το over-dribbling κυρίως του δεύτερου αγώνα, όπως φυσικά και με βελτιωμένα ποσοστά ευστοχίας από μακριά (41,7% αντί του 31,5% που είχε στο ΣΕΦ). Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός είχε σε τρεις περιόδους στο Μονακό σε πόντους (71) και ασίστ (15) τους μέσους όρους που είχε σε ολόκληρα τα δύο πρώτα ματς της σειράς. Κι όλα αυτά με εντυπωσιακό πλουραλισμό στον τρόπο που επιτίθετο (με σουτ, με ντράιβ, με πικ εν ρολ, με fast break, ακόμη και με ποστάρισμα), όσο και στους σκόρερ του.

Η άμυνα χωρίς να πιάσει τα ανεπανάληπτα στάνταρ του πρώτου αγώνα (με τη βοήθεια και του πολιτισμικού ΣΕΦ που προκάλεσε το φλεγόμενο ΣΕΦ στους αντιπάλους) έκανε τη δουλειά της. Η καλή προσαρμογή στην άμυνα υποχρέωσε τη Μονακό να εγκαταλείψει το ομαδικό παιχνίδι που έφερε τούμπα το Game 2 και να καταφύγει και πάλι στο δίκοπο μαχαίρι των ατομικών προσπαθειών, πρωτίστως με τους Τζέιμς και Μπέικον. Οι δυο τους πήραν πάνω από τις μισές επιθέσεις, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε να αντιπαρατάξει πολλαπλάσιες απειλές.



Ασφαλώς δεν ήταν όλα τέλεια στο παιχνίδι των Πειραιωτών, που μπορούν να παίξουν ακόμη πολύ καλύτερα. Τα πολλά αβίαστα λάθη (15) και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ (11) πρόσφεραν στη Μονακό έξτρα κατοχές που ευτυχώς δεν στοίχισαν. Οι «ερυθρόλευκοι» στο τελευταίο δεκάλεπτο εγκατέλειψαν τις αρχές τους, σταμάτησαν να γυρίζουν την μπάλα (0 ασίστ-3 λάθη) και φλέρταραν με μια καθίζηση που θα μπορούσε όχι απλώς να τους στοιχίσει το ματς, αλλά και να τους προκαλέσει… ψυχολογικά από το οποία ακόμη και μια τόσο μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα θα ήταν δύσκολο να συνέλθει μέσα σε δύο μέρες.

Οι προσωπικότητες στο τέλος έσωσαν την παρτίδα. Την ώρα που άλλα χέρια θα έτρεμαν και μάτια θα θόλωναν, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 8/8 βολές στα τελευταία 76 δευτερόλεπτα. Πρωτίστως ο Σλούκας και ακολούθως ο Βεζένκοφ, ο Γουόκαπ κι ο Παπανικολάου κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό και το break στο break ήρθε.

Ασφαλώς η δουλειά δεν έχει τελειώσει… Ο Ολυμπιακός χρειάζεται μία ακόμη νίκη και καλό θα ήταν να μην ξαπλώσει στο μαξιλαράκι του Game 5 στο ΣΕΦ, αλλά να σκοτώσει τις ελπίδες της Μονακό από το βράδυ της Παρασκευής. Τώρα που η ψυχολογία των αντιπάλων είναι εύθραυστη και θέλει απλώς ένα… σκούντηγμα για να καταρρεύσει, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x