Χρήστος Ρομπόλης

Κι όμως γίνεται: Παναθηναϊκός με την επίθεση, Ολυμπιακός με την άμυνα

Η δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας έφερε ελληνικούς θριάμβους με ανορθόδοξο τρόπο. Ή μήπως όχι;

Αν κάποιος έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός με παθητικό 87 πόντων και ο Ολυμπιακός με ενεργητικό 74 πόντων θα κερδίσουν Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, θα τον λέγαμε τουλάχιστον αδαή. Οι «αιώνιοι» έφτασαν σε υπερβατικές νίκες με τρόπο που είναι ανορθόδοξος για τη «φτιαξιά» τους. Ή μήπως όχι;

Μήπως αυτή είναι η λύση για τον Παναθηναϊκό;

Ο Παναθηναϊκός φυσικά και δεν έλυσε (ακόμη) το πρόβλημά του στη δημιουργία. Ασφαλώς βασίστηκε στη δυναμική του ΟΑΚΑ, αλλά και την τύχη (ή τις αυτοκαταστροφικές τάσεις των αντιπάλων) για να επιβληθεί της Φενέρμπαχτσε. Οι 87 πόντοι που δέχτηκε από μια ομάδα που έδειξε στην αρχή της σεζόν να ζορίζεται να σκοράρει πολύ δεν είναι παράσημο, αλλά ο στόχος επετεύχθη κόντρα σε όλα αυτά. Η παραγωγή 91 πόντων σε μια βραδιά με 6/28 τρίποντα ίσως να δείχνει και τον δρόμο στον Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός με την επίθεση, Ολυμπιακός με την άμυνα

Μπορεί να μη διαθέτει περισσότερο ταλέντο από τη συντριπτική πλειονότητα των ομάδων της διοργάνωσης, αλλά ίσως το αντίδοτο στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει απέναντι σε οργανωμένες άμυνες να είναι οι γρήγορες επιθέσεις. Αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στα γκαρντ του, λόγω χαρακτηριστικών και ιδιοσυγκρασίας. Γρήγορες επιθέσεις δεν είναι μόνο αυτές που εκδηλώνονται με fast break. Είναι αυτές που γίνονται προτού η αντίπαλη άμυνα να σεταριστεί ή που αξιοποιείται το πρώτο ρήγμα που δημιουργείται. Η λογική πως η ομάδα που υστερεί σε ταλέντο έχει περισσότερες πιθανότητες να «κλέψει» το ματς πηγαίνοντας σε λιγότερες κατοχές και χαμηλότερο σκορ είναι μάλλον αναχρονιστική. Ομάδες που ζορίζονται απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, επειδή υστερούν σε δημιουργία και μακρινό σουτ, είναι προτιμότερο να επιτίθενται προτού ο αντίπαλος «οχυρωθεί», ειδικά όταν διαθέτουν παίκτες ικανούς στο ένας εναντίον ενός, όπως ο Νέντοβιτς, ο Μέικον, ο Παπαπέτρου, ακόμη και ο Πέρι. Ειδικά αν το κάνουν αποφεύγοντας τα εύκολα λάθη (μόλις 12 είχε απέναντι στη Φενέρ).

Αμυντική μηχανή ο Ολυμπιακός

Οι 50 πόντοι από την ελλιπή και ριζικά ανανεωμένη Μπασκόνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν συγκυρία. Όμως επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν υπάρχει, οι 68 πόντοι παθητικό από ολάκερη Ρεάλ προσφέρουν στον Ολυμπιακό το πρώτο του μεγάλο αμυντικό παράσημο. Περισσότερο από αριθμούς, οι «ερυθρόλευκοι» πείθουν με την εικόνα τους στο πίσω μέρος του παρκέ (αλλά όχι μόνο). Απέναντι σε έναν αντίπαλο με πολλαπλάσιο ταλέντο, τεράστιο βάθος και σταθερές ετών, οι «ερυθρόλευκοι» τσάκιζαν κόκκαλα στα μετόπισθεν. Η αντιμετώπιση του πικ εν ρολ ήταν σχεδόν υποδειγματική, οι περιστροφές λειτούργησαν στην εντέλεια, υπήρχαν χέρια σε κάθε μπάλα και υψηλή ένταση, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να πασχίζει να δει καθαρά το καλάθι ή όταν το έβλεπε ήταν καταβεβλημένος και έριχνε άσφαιρα (η πλειοψηφία των 21 χαμένων τριπόντων ήταν υπό κακές προϋποθέσεις κα πίεση χρόνου ή αντιπάλου). Κι επειδή άμυνα χωρίς ριμπάουντ δεν νοείται, ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια έναν αντίπαλο με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος παρότι ο Φαλ δεν άντεξε παραπάνω από 20 λεπτά και ο Ζαν-Σαρλ μπήκε αργά στο ματς και έφυγε νωρίς.

Παναθηναϊκός με την επίθεση, Ολυμπιακός με την άμυνα

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει την ευτυχία να διαθέτει παίκτες κλάσης στην επίθεση, όπως ο Βεζένκοφ που ήταν άστοχος από μακριά αλλά εξέθεσε τις close out άμυνες της Ρεάλ πηγαίνοντας στο καλάθι, αλλά και ο Ντόρσεϊ που γύρισε τον διακόπτη μετά από σχεδόν 30 λεπτά «εξαφάνισης» στο ματς και ήταν clutch στο φινάλε. Όμως ίσως ακόμη μεγαλύτερο ευτύχημα είναι πως ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες ικανούς να κάνουν τη διαφορά με κάποιον τρόπο ακόμη κι αν είναι άφαντοι στην επίθεση. Ο Γουόκαπ και ο ΜακΚίσικ ήταν πολύτιμοι στο θρίαμβο επί της Ρεάλ παρά την πενιχρή επιθετική τους συνεισφορά, ενώ κι ο Λαρεντζάκης δεν χρειάστηκε περισσότερα από 12 λεπτά στο παρκέ για να είναι και πάλι τρομερά επιδραστικός στις δύο πλευρές του παρκέ.

Τα τρίποντα κάποια στιγμή θα μπουν (αν και μετά το 0/8 στο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός είχε το συμπαθητικό 8/19), αλλά η άμυνα δείχνει να είναι η βάση που μπορεί να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» ψηλά φέτος.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x