Χρήστος Ρομπόλης

Πρωταπριλιάτικες αλήθειες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Πέντε αλήθειες για τον Ολυμπιακό και πέντε για τον Παναθηναϊκό, ανήμερα της Πρωταπριλιάς, από το χθεσινό ντέρμπι και όχι μόνο.

Το χθεσινό ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μάλλον δεν μας έκανε σοφότερους. Ήρθε όμως να ενισχύσει κάποιες πεποιθήσεις, κάποιες αλήθειες που… καλό είναι να λέγονται, ακόμη και την Πρωταπριλιά.

Για τον Ολυμπιακό:


-Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο MVP της Ευρωλίγκας, αλλά ο Τόμας Γουόκαπ είναι ο MVP του Ολυμπιακού. Έχουμε δει τους «ερυθρόλευκους» να αντιπαρέρχονται μέσα στη σεζόν απουσίες σαν αυτές του Βούλγαρου διεθνή, του Σλούκα ή του Φαλ, αλλά όσα προσφέρει ο Τεξανός «Ρόμποκοπ» και ο τρόπος που επιδρά αμυντικά και επιθετικά στην υπόλοιπη ομάδα δύσκολα θα μπορούσε να αναπληρωθεί. Με όλο τον σεβασμό στους προηγούμενους, η σημασία της συγκεκριμένης μεταγραφής πλησιάζει εκείνα των Πάσπαλι ή Σπανούλη κι ας ακούγεται «ιερόσυλο».

Πρωταπριλιάτικες αλήθειες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

απουσία του Κάνααν όχι απλώς δεν έβλαψε καθόλου τον Ολυμπιακό, αλλά ίσως και να τον ευεργέτησε. Σύμφωνοι, ο Αμερικανός γκαρντ είχε καλές παρουσίες στα τελευταία ντέρμπι, συγκριτικά τουλάχιστον με την εν γένει παρουσία του και ίσως αν έπαιζε η ομάδα του να ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από το τρίποντο (3/17). Όμως εν τη απουσία του ο Ολυμπιακός είχε περισσότερο μέγεθος και πρόσφερε πολύ λιγότερα «σημάδια» στην άμυνά του στον αντίπαλο.

-Ο Σλούκας διανύει περίοδο κάμψης, απόρροια και των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν από το καλοκαίρι μέχρι και πρόσφατα. Δεν έχει την ίδια σβελτάδα και έκρηξη, ούτε στη δημιουργία ούτε στην εκτέλεση. Μπορεί ο ίδιος να ήθελε μεγαλύτερο ρόλο και χρόνο στην ομάδα, αλλά με την τωρινή εικόνα του, την κάμψη της προσφοράς του σε σκορ και ασίστ και δεδομένου ότι αμυντικά υστερεί από τα υπόλοιπα γκαρντ του Ολυμπιακού, ορθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει περιορίσει τα λεπτά του. Όμως δεδομένα ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον καλό Σλούκα, των πρώτων 3-4 μηνών της σεζόν ή τον περσινό, για να φτάσει εκεί που πραγματικά μπορεί.

Πρωταπριλιάτικες αλήθειες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

-Ο Κάνααν, ο Πίτερς και Μπολομπόι έχουν προσφέρει λιγότερα από όσα προσδοκούσε ο Ολυμπιακός και αναλογικά με τα συμβόλαιά τους. Όμως αυτό καμουφλάρεται πλήρως από την εξαιρετική πορεία της ομάδας, αλλά και από παίκτες που αποδίδουν πολύ πάνω από τις προσδοκίες και τα συμβόλαιά τους, όπως οι ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης, Μπλακ, Γουόκαπ και Φαλ. Το ότι οι «ερυθρόλευκοι» αποδίδουν τόσο καλά παίρνοντας λίγα από τρεις ακριβοπληρωμένους ξένους, δημιουργεί έδαφος για να παρουσιαστεί η ομάδα ακόμη καλύτερη τη νέα σεζόν, με παίκτες που θα «κουμπώσουν» καλύτερα.

-Ο πρώτος και κατά γενική ομολογία καλύτερος της κανονικής περιόδου δεν πρέπει να διαλέγει αντίπαλο, αλλά οι άλλοι να προσπαθούν να τον αποφεύγουν. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι για τον Ολυμπιακό θα ήταν πολύ προτιμότερο να παίξει με Μπασκόνια ή Ζαλγκίρις παρά με Παρτιζάν, Φενέρμπαχτσε ή Εφές.

Για τον Παναθηναϊκό:


-Ο Χρήστος Σερέλης είπε μετά την ήττα από την ΑΕΚ, ενοχλημένος από την εμφάνιση, πως θα πορευτεί με αυτούς που «σκίζονται» για την ομάδα. Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό είναι, ωστόσο, πως οι περισσότεροι από αυτούς που «σκίζονται» δεν έχουν επαρκή ποιότητα για το κορυφαίο επίπεδο και οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν επαρκή ποιότητα για το κορυφαίο επίπεδο… δεν «σκίζονται».

Πρωταπριλιάτικες αλήθειες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

-Ο Παναθηναϊκός δεν θα πρέπει να αισθάνεται καλά απλώς επειδή πάλεψε απέναντι στον Ολυμπιακό. Σίγουρα, πλέον θυμίζει κάτι από ομάδα σε σχέση με την εποχή Ράντονιτς, αλλά όταν δέχεσαι 81 πόντους σε παιχνίδι που ο αντίπαλος έχει 3/17 τρίποντα και 10 χαμένες βολές, ίσως το τελικό -8 να ξεγελά κιόλας. Πόσω μάλλον όταν πλέον ο αιώνιος αντίπαλος μετρά 13 σερί νίκες, έστω κι αν κάποιες φετινές έχουν έρθει πιο δύσκολα από ό,τι μαρτυρά η πραγματική διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

-Από την άλλη, βέβαια, δεν έχουμε δει ακόμη το πραγματικό ταβάνι αυτού του Παναθηναϊκού. Ο Χρήστος Σερέλης δεν δούλεψε ούτε μισή μέρα με πλήρες ρόστερ, αφού τα προβλήματα τραυματισμών δεν έχουν σταματημό. Με την ολοκλήρωση της «αγγαρείας» στην Ευρωλίγκα και την παύση του «μπες-βγες» παικτών που έχουν/δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ο υπηρεσιακός προπονητής θα έχει στη διάθεσή του πρακτικά ένα δίμηνο για να προετοιμάσει ένα συγκεκριμένο γκρουπ παικτών για τους τελικούς.

Πάρις Λι είναι ο πιο συγκινητικός, με διαφορά από τον δεύτερο, από τους ξένους του Παναθηναϊκού. Όσο εξαιρετικός αμυντικός όμως και να είναι στην πίεση στην μπάλα, δεν παύει να έχει ένα μόνιμο σημάδι πάνω από το κεφάλι του παίζοντας απέναντι σε μια ομάδα που διαβάζει τόσο καλά το παιχνίδι όπως ο Ολυμπιακός. Μετρήστε πόσες φορές οι «ερυθρόλευκοι» χτύπησαν τα μις ματς στα οποία εμπλεκόταν ο Αμερικανός γκαρντ χθες και θα καταλάβετε… Αντίστοιχα, τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός με τον Γουόκαπ, ούτε το αντιμετώπισε ποτέ ο Παναθηναϊκός επί… Διαμαντίδη. Αυτό, πάντως, δεν αναιρεί ότι αξίζει να έχει θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν, ως αναπληρωματικός γκαρντ ειδικών αποστολών ή ακόμη και ως… έβδομος ξένος.

Πρωταπριλιάτικες αλήθειες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Λευτέρης Μαντζούκας μπορεί να εξελιχθεί στο μοναδικό κέρδος του Παναθηναϊκού στη σεζόν. Ένα από τα σοβαρότερα λάθη του Ντέγιαν Ράντονιτς και του σχεδιασμού, ήταν ότι ο μικρός είχε εξαφανιστεί για τη μισή και πλέον σεζόν από το rotation παρότι υπήρχε μόνο ο… ελαφρύς Γουίλιαμς στο «4» και ο προηγούμενος προπονητής προτιμούσε να παίζει ακόμη και με τον Γ. Καλαϊτζάκη ως πάουερ φόργουορντ. Ο Μαντζούκας πλέον έχει ρόλο, χρόνο, κερδίζει αυτοπεποίθηση και προσφέρει περισσότερα από τον Γουίλιαμς, που αν επιστρέψει στο 100% και ο Αγραβάνης, θα πρέπει να δει τον χρόνο του να περιορίζεται στο ελάχιστο. Αν δουλέψει όπως πρέπει το καλοκαίρι, βάζοντας κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι του επιθετικά, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο παίκτη κορμού για τον Παναθηναϊκό.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x