sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Έτοιμος για (ακόμα ένα) step up μετά το μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ!

Ο Σάι Γκίλτζους-Αλεξάντερ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Καναδά στο φετινό Μουντομπάσκετ, προαναγγέλλοντάς μας ακόμα ένα step up το οποίο μπορεί να κάνει η, συνεχώς ανοδική, καριέρα του.

Ο Σάι Γκίλτζους-Αλεξάντερ ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο μπροστάρης της εθνικής ομάδας του Καναδά, στο δρόμο για την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ. Το πρώτο στην ιστορία της ομάδας από τη Βόρεια Αμερική, η οποία έκανε τρομερή πορεία, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο 25χρονος Κόμπο Γκαρντ αποτέλεσε τον απόλυτο X Factor για το σύνολο του Ζόρντι Φερνάντεθ, ανάμεσα σε μία πλειάδα εξαιρετικών παικτών, επτά εκ των οποίων αγωνίζονται στο NBA. Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία, αλλά και οι ΗΠΑ, στον μικρό τελικό, υπέκυψαν στην ανωτερότητα του σούπερ σταρ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ που βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά, αλλά και των συμπαικτών του.





Το τρομερό Μουντομπάσκετ του Γκίλτζους-Αλεξάντερ με αριθμούς
Σε 8 παιχνίδια κατέγραψε 32,1 λεπτά ανά αγώνα, σημειώνοντας 24,5 πόντους, κατά μέσο όρο, 6,4 ριμπάουντ, αλλά και ισάριθμες ασίστ, καθώς και 1,6 κλεψίματα. Ο βαθμός του, στο σύστημα αξιολόγησης, ήταν ο καλύτερος όλων με 30.4, έχοντας μάλιστα τα περισσότερα double double (3) μετά το Νίκολα Μιλουτίνοφ, που έφτασε τα 4.

Τα νούμερά του εξαιρετικά. Τόσο, σε σημείο να βρεθεί αρκετά ψηλά σε αρκετές ακόμα σχετικές λίστες. Τέταρτος σκόρερ ανά αγώνα στη διοργάνωση, παίζοντας τα περισσότερα λεπτά για την εθνική του ομάδα, αλλά λιγότερα από παίκτες όπως ο Ντόνσιτς (32,2) και ο Κλάρκσον (35,9) που βρέθηκαν στην πρώτη δυάδα των σκόρερ, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Μάρκανεν (24,8 πόντοι σε 26,7 λεπτά ανά παιχνίδι). Αποτέλεσε, εκτός αυτού, τον γκαρντ με τα περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ (5,1), κάτω μόνο από τον Γιούτα Γουατανάμπε των 6,2. Στο σκοράρισμα έδωσε ρεσιτάλ, μέσα από τα 6,75. 89% στις βολές με 7,8 προσπάθειες ανά παιχνίδι, καθώς και 63% στο δίποντο, με 6,6 προσπάθειες. Στοχεύθηκε αρκετές φορές, δεχόμενος συχνά φάουλ, κάτι που βοήθησε τα μέγιστα τον Καναδά, δείχνοντας πόσο έξυπνο μπορεί να γίνει το παιχνίδι του Γκίλτζους-Αλεξάντερ. Κι αν δεν φτάνει αυτό για να το αποδείξουμε, θα πρέπει να αναφερθεί ο πολύ καλός συντελεστής ασίστ-λαθών (6,4 ασίστ για 1,4 λάθη). Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται 20ος σε αυτό το κλειστό κλαμπ, αποτελεί το μοναδικό παίκτη, μαζί με τον Κάρλικ Τζόουνς που κατέγραψε 10,4 ασίστ, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τις 6 ανά παιχνίδι.





Η επόμενη μέρα στους Θάντερ και η προοπτική του step up
Αν οι μετοχές του Γκίλτζους-Αλεξάντερ βρίσκονταν αρχικά πολύ ψηλά, μετά από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι δεδομένο πως εκτοξεύθηκαν. Ήδη η αξία του στο NBA έχει φανεί από το γεγονός ότι ξεχωρίζει...σα τη μύγα μες στο γάλα για τους απογοητευτικούς, τα τελευταία χρόνια, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Ο χρόνος που παίρνει στο παρκέ συνεχώς αυξάνεται, παίζοντας 35,5 λεπτά ανά αγώνα, την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Την εμπιστοσύνη που του δείχνει όλο και περισσότερο ο προπονητής Μαρκ Νταϊνό τη ρευστοποίησε, αποτελώντας το βασικότερο πυλώνα των OKC, αλλά και τον τέταρτο σκόρερ, κατά μέσο όρο, ολόκληρης της κατηγορίας στη Regular Season, με 31,4 πόντους. Αυτό το κατάφερε μάλιστα σε 35,5 λεπτά, παίζοντας λιγότερο χρόνο σε σχέση με τους Ντάμιαν Λίλαρντ (32,2 πόντους σε 36,3 λεπτά) και Λούκα Ντόνσιτς (32,4 πόντους σε 36,2 λεπτά), που βρέθηκαν πίσω από τον Τζοέλ Εμπίντ (33,1 πόντους σε 34,6 λεπτά). Βασικός πυλώνας για τους OKC, είχε τις περισσότερες προσπάθειες σε ελεύθερες βολές (9,8) φτάνοντας σε ποσοστό ευστοχίας 91%. 9,5 σουτ μέσα από τα 6 και 75, κατά μέσο όρο, αγγίζοντας το 53%. Τρομερός και στα ανασταλτικά του καθήκοντα, με 1,6 κλεψίματα ανά αγώνα. 5,5 ασίστ για 2,8 λάθη, με πολύ καλό συντελεστή 2,7 στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς και 1 μπλοκ ανά ματς.



Ωστόσο, και παρά την προσπάθεια, ο αποκλεισμός για τους Θάντερ ήρθε στα play in από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Μετά από μία άπραγη διετία και τον αποκλεισμό από τους Χιούστον Ρόκετς στον πρώτο γύρο των play off το 2020, στη φούσκα του Ορλάντο, αυτό ήταν το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της ομάδας του Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Ο Καναδός κόμπο γκαρντ ανέβασε κατακόρυφα τη στατιστική του φέτος, ενώ κατάφερε να λάμψει σε ένα Μουντομπάσκετ υψηλών απαιτήσεων, οδηγώντας έναν εκ των underdogs (κακά τα ψέματα) στο πρώτο του μετάλλιο, εκ καταβολής της διοργάνωσης.

Αυτό μας δείχνει ότι η ώρα για (ακόμα ένα) step up στην καριέρα του έχει φτάσει, αλλά όχι στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Μιλάμε για επίτευξη στόχων. Το νέο του συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι και το 2027, με απολαβές που φτάνουν τα 180 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Γκίλτζους-Αλεξάντερ μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο παίκτη με συμβόλαιο 400 εκατομμυρίων, κάτι που έρχεται σε συνάρτηση με την πολυετή ανανέωση, την οποία υπέγραψε ο Μάρκ Νταϊνό. Η εμπιστοσύνη που υπάρχει στους δύο πιο βασικούς πυλώνες των Θάντερ είναι κάτι που μπορεί να δώσει την ώθηση στην ομάδα της Οκλαχόμα όχι μόνο να ξαναμπεί στα play off, αλλά και στην τροχιά που βρισκόταν η ομάδα στα μέσα των 10s, κατά την καλύτερη φάση της.

Η βελτίωση του Γκίλτζους-Αλεξάντερ στο σκοράρισμα κατά 6,7 πόντους ανά αγώνα, αλλά και σε αμυντικές υποχρεώσεις του, όπως τα κλεψίματα, δείχνουν την αγωνιστική του ωρίμανση ακόμα περισσότερο και μεγαλώνουν τις προσδοκίες.

Ενδεχόμενο plan b θα ήταν πολύ δύσκολο, αφού το να αποχωρήσει ο Καναδός από την Οκλαχόμα, με το πλάνο που υπάρχει, δεν είναι δύσκολο μόνο για αυτόν, αλλά και για τυχόν μνηστήρες. Ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" είναι, παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι βάσει εικόνας, ο 25χρονος κόμπο γκαρντ είναι ικανός να σταθεί με απόλυτη επιτυχία σε μία ομάδα που διεκδικεί κάτι παραπάνω, ακόμα και το πρωτάθλημα.

Το Μουντομπάσκετ ήταν απλά το αποκορύφωμα. Ώστε να επιβεβαιώσει ότι ο Σάι Γκίλτζους-Αλεξάντερ...δεν έχει ταβάνι και μπορεί να κοιτάζει συνεχώς ψηλότερα. Είτε δοκιμάζοντας την τύχη του σε κάποιο από τα μόνιμα φαβορί του NBA, είτε μετατρέποντας την ομάδα του σε απόλυτο φαβορί. Κάτι που, προς το παρόν, μοιάζει το ιδεατό για εκείνον.

Επιμέλεια: Θοδωρής Δημόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x