F1

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια η πρώτη -και επιβλητική- νίκη του Σένα στη F1! (video)

Στις 21 Απριλίου του 1985, ο σπουδαίος Άιρτον Σένα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη Formula 1 με το μονοθέσιο της Lotus στο γκραν πρι του Εστορίλ.

Μια μέρα σαν σήμερα ξεκίνησε ο μύθος του Άιρτον Σένα…

Ήταν 21 Απριλίου του 1985, όταν ο Βραζιλιάνος πιλότος -στη δεύτερη σεζόν του στο πρωτάθλημα - απέδειξε τις οδηγικές του ικανότητες και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του στη F1!

Ο 25χρονος τότε Σένα έδωσε ένα απίστευτο ρεσιτάλ στην πίστα του Εστορίλ της Πορτογαλίας, όπου αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία έχοντας απόσταση ενός λεπτού και δύο δευτερολέπτων από τον δεύτερο Αλμπορέτο, ενώ «έριξε» έναν τουλάχιστον γύρο στους υπόλοιπους 8 οδηγούς που τερμάτισαν!

Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε από την pole position και πραγματοποίησε έναν αλάνθαστο αγώνα με το μονοθέσιο της Lotus, σε ένα γκραν πρι που διεξήχθη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού έβρεχε καταρρακτωδώς και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ολοκληρώθηκε στους 67 γύρους αντί για 70 που ήταν προγραμματισμένο, καθώς ξεπεράστηκε το όριο των 2 ωρών, ενώ οι 16 από τους 26 οδηγούς δεν κατάφεραν να τερματίσουν, μεταξύ αυτών και οι Αλέν Προστ, Νίκι Λάουντα, Νέλσον Πικέ και Κέκε Ρόσμπεργκ, που κατέκτησαν έναν τουλάχιστον τίτλο στην καριέρα τους.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: ο Σένα πανηγύρισε 40 ακόμα νίκες, ενώ κατέκτησε 3 τίτλους στη Formula 1 (1988, 1990, 1991) και χάρισε αμέτρητες συγκινήσεις στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού μέχρι τον τραγικό θάνατό του στην Ίμολα το 1994.

Για την ιστορία, ο Βραζιλιάνος κατέληξε 4ος και είδε πρώτος την καρό σημαία ακόμα μία φορά (σ.σ. στο αγαπημένο του Σπα) σε εκείνο το πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε στα χέρια του Αλέν Προστ.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του site της Formula 1 σε εκείνο το κατόρθωμα του Σένα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x