sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σάσα Βεζένκοφ: Μπορεί κανείς να σταματήσει τον MVP στο ντέρμπι;

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός καλείται να περιορίσει τη δράση του… συλλέκτη βραβείων MVP και «καυτού» μέσα στον Νοέμβριο, Σάσα Βεζένκοφ.

Σάσα Βεζένκοφ: Μπορεί κανείς να σταματήσει τον MVP;

Το φετινό καλοκαίρι ο Σάσα Βεζένκοφ δέχτηκε το πρώτο… χτύπημα της πόρτας από το ΝΒΑ και συγκεκριμένα από τους Κινγκς. Τα περσινά του πεπραγμένα με τον Ολυμπιακό σε Basket League και κυρίως στην Ευρωλίγκα κάθε άλλο παρά απαρατήρητα πέρασαν από την ομάδα του Σακραμέντο, που έχει τα δικαιώματά του στον «μαγικό κόσμο».

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν προχώρησαν και δεν κατέληξαν σε deal. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έβαλε στην… αναμονή την προοπτική να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και αποφάσισε να παραμείνει κάτοικος Πειραιά και για φέτος. Με άλλα λόγια, ο Βεζένκοφ επέλεξε να μην αγωνιστεί στους «βασιλιάδες» -τουλάχιστον για φέτος- αλλά η χρονιά που κάνει μέχρι στιγμής στα ερυθρόλευκα είναι… βασιλική. Οι αριθμοί του «ζαλίζουν» και όπως έλεγαν οι παλαιότεροι στατιστικολόγοι του μπάσκετ, μπορεί σε κάθε ματς να τινάξει το… tendex. Στην τωρινή εποχή είναι το ranking. Κι αν στην Basket League το επίπεδο δεν είναι και το υψηλότερο, ο 27χρονος κάνει… παπάδες και στο Top επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Η πρώτη ονειρική σεζόν στην καριέρα του Βεζένκοφ ήταν η περσινή. Νταμπλ με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα και συμμετοχή στο Final Four της Ευρωλίγκας. Μάλιστα, πήρε και το τιμητικό παράσημο με την επιλογή του στην κορυφαία πρώτη πεντάδα της διοργάνωσης. Φυσικά, αναδείχθηκε και MVP της Basket League για τη σεζόν 2020/21…

Το «φουριόζο» Ευρωμπάσκετ με τη Βουλγαρία


Από ‘κει και πέρα, η φετινή χρονιά ξεκίνησε πρόωρα για τον Σάσα Βεζένκοφ. Το καλοκαίρι, ο 27χρονος συμμετείχε με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας στο Ευρωμπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του μπορεί να μην κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων, με ρεκόρ 1-4, αλλά στα πέντε παιχνίδια που έπαιξε ο Βεζένκοφ πήγε με… φόρα από την περσινή σεζόν και ήταν από ηγετικός έως και… απολαυστικός. Ολοκλήρωσε το τουρνουά ως δέκατος σκόρερ του με συνολικά 134 πόντους ή διαφορετικά είχε τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων με 26,8 ανά ματς, καθώς μόνο ο Λάουρι Μάρκανεν (27,9π.) και Γιάννης Αντετοκούνμπο (29,3π.) τον προσπέρασαν σ’ αυτή την κατηγορία, με τον Φινλανδό να είχε επτά ματς και τον «Greek Freak» αντίστοιχα έξι παιχνίδια με την Ελλάδα.



«Γκαζωμένη» αρχή και με τον Ολυμπιακό


Αρχές Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 2 του μήνα, ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό έδωσαν το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της χρονιάς, στο πλαίσιο του τελικού του Σούπερ Καπ, στη Ρόδο. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 67-52 των «πράσινων», με τον Βεζένκοφ να μην τόσο παραγωγικός επιθετικά –όπως συνηθίζει- αλλά πολύ κομβικός στο ροζ φύλλο. Αγωνίστηκε για 28:46’’ και είχε 12 πόντους με 3/7 δίποντα και 2/7 τρίποντα, αλλά μαζί 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Πάμε τώρα να δούμε τι κάνει ο Σάσα Βεζένκοφ από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα με τον Ολυμπιακό. Στην ουσία, ο Βούλγαρος έχει ξεκινήσει ήδη τη… συλλογή βραβείων MVP. Αναφορικά με την Basket League χρειάστηκε να πάει στην 7η αγωνιστική για να κάνει… σεφτέ και ήρθε χάρη στην εξαιρετική παράσταση που έδωσε μέσα στην Πάτρα και στη νίκη (100-72) των «ερυθρόλευκων» επί του Προμηθέα.



Όμως, εκεί που πηγαίνει με… σπασμένα φρένα μέχρι στιγμής είναι στην Ευρωλίγκα. Έπειτα από έντεκα αγωνιστικές με την ομάδα του Πειραιά, ο Βεζένκοφ οδηγεί την κούρσα για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου, αφού είναι πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης με 26,6 βαθμούς κατά μέσο όρο! Παράλληλα, τη δεδομένη στιγμή και πρώτος ριμπάουντερ της με 8,2 ανά ματς, αλλά και δεύτερος σκόρερ με 19,9 πόντους, με τον Γουίλ Κλάιμπερν της Εφές να βρίσκεται στην κορυφή με 20,7 πόντους.

Ο «καυτός» Νοέμβριος


Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, με τους αριθμούς που έχει στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης, ο 27χρονος έχει σαρώσει ήδη τα βραβεία. Το τελευταίο του και πιο πρόσφατο ήταν εκείνο του MVP για όλο τον μήνα Νοέμβριο! Αρκετοί –και όχι άδικα- υποστηρίζουν ότι βάσει αριθμών θα έπρεπε να αναδειχθεί και πολυτιμότερος για τον μήνα Οκτώβριο, αλλά τελικά το βραβείο πήγε στον Μάικ Τζέιμς της Μονακό

Τι έκανε μέσα στον Νοέμβριο; Είχε 29,4 βαθμούς κατά μέσο όρο στην αξιολόγηση. Παράλληλα, μέτρησε 19 πόντους ανά αγώνα με 68,5% στα δίποντα και 91,3% στις βολές, ενώ ακόμη είχε 7,8 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ και 1,8 κλεψίματα στα πέντε παιχνίδια όπου οι «ερυθρόλευκοι» μέτρησαν τρεις νίκες. Το αποκορύφωμα για εκείνον ήταν το ματς της 17ης Νοεμβρίου στο Μόναχο, όπου στο «διπλό» του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπάγερν ο Βεζένκοφ σημείωσε νέο προσωπικό ρεκόρ στο ranking με 43 βαθμούς!



Τέλος, στις έντεκα πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας ο Βεζένκοφ έχει αναδειχθεί στις τέσσερις από αυτές πολυτιμότερος και συγκεκριμένα της 2ης, της 4ης, της 8ης και τελευταία της 10ης… Ενόψει του «αιώνιου» ντέρμπι, λοιπόν, στο ΣΕΦ ο Ντέγιαν Ράντονιτς, οι συνεργάτες και οι παίκτες του καλούνται να καταστρώσουν ένα δυνατό πλάνο, προκειμένου να σταματήσουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τη δράση ενός από τους πιο «καυτούς» παίκτες στην Ευρώπη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x