Γενικά

Κατάργηση προνομίων

Κατάργηση των προνομίων για αθλητές και νεαρούς πρωταθλητές, προκειμένου να μην υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για ντόπινγκ, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας του αθλητισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να θεσμοθετηθεί η κατάργηση της πλειονότητας των προνομίων που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι πρωταθλητές, καθώς και η εισαγωγή των νέων πρωταθλητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. «Θέλουμε πολιτισμό αξιών και όχι ουσιών. Είναι καλύτερο το προβλέπειν από το θεραπεύειν» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης

Κατάργηση των προνομίων για αθλητές και νεαρούς πρωταθλητές, προκειμένου να μην υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για ντόπινγκ, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας του αθλητισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να θεσμοθετηθεί κατάργηση της πλειονότητας των προνομίων που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι πρωταθλητές, όπως οι διορισμοί στο Δημόσιο (λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις, δημόσιο), κάτι που θα ισχύει μόνο για τους κατόχους μεταλλίων σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς και Παγκόσμια-Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Επίσης θα καταργηθεί και η αυτόματη εισαγωγή των νέων πρωταθλητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θα υπάρξει μοριοδότηση, αλλά πλέον θα απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός από τους μαθητές).

Τα μέτρα περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ειδικής επιτροπής για το ντόπινγκ, που παραδόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Επίσης, το αδίκημα για όσους εμπλέκονται σε υπόθεση ντόπινγκ μετατρέπεται στο εξής από πλημμέλημα σε κακούργημα.

«Θέλουμε πολιτισμό αξιών και όχι ουσιών. Είναι καλύτερο το προβλέπειν από το θεραπεύειν» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο Νόμου, μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. «Δεν κοιτάμε πίσω. Μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Το θέμα του ντόπινγκ είναι εθνικό. Όσοι καταδικάζονται για ντόπινγκ δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους. Είμαι βέβαιος, ότι η ελληνική κοινωνία θα αγκαλιάσει αυτή τη θεσμική παρέμβασή μας. Θέλουμε υγιή, καθαρό αθλητισμό», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα όσα τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης: «Θέλουμε διακρίσεις του ελληνικού αθλητισμού σε υγιείς και σταθερές βάσεις. Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να στραφούν προς τον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον αθλητισμό απ΄ ότι τον διαβρώνει ή τον υπονομεύει. Πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για τον σχολικό και μαζικό αθλητισμό. Κάνουμε μεγάλο αγώνα κατά του ντόπινγκ. Πρέπει να βάλουμε την αθλητική επιστήμη στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των προνομίων των πρωταθλητών, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε: «Είναι λεπτό θέμα. Πρέπει να βοηθάμε τον αθλητισμό, αλλά και να κυνηγάμε οποιαδήποτε παράμετρο σε βάρος του. Έχουν γίνει παγκόσμια πρωταθλήματα με ... δύο χώρες. Σε μια παγκόσμια διοργάνωση θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον είκοσι χώρες». Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Εξορθολογισμός των προνομίων. Τα προνόμια που προβλέπει ο νόμος για τους Ελληνες πρωταθλητές είναι υπερβολικά και αφορούν πολλούς αποδέκτες, όπως τους 8 πρώτους στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τους πρώτους των μαθητικών-σχολικών αγώνων. Θα πρέπει να περιοριστεί η έννοια της αθλητικής διάκρισης από 1η έως 3η θέση σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς αγώνες και μόνο σε αθλήματα που περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να περιορίζεται μόνο στα ΤΕΦΑΑ, αλλά με συνδυασμό της αθλητικής και της ακαδημαϊκής επίδοσης (μοριοδότηση) και όχι απ' ευθείας, λόγω της διάκρισης και μόνο.

Θα πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια για αθλητές διακριθέντες σε μαθητικά - σχολικά πρωταθλήματα.

Διορισμός διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και όχι απ΄ ευθείας αλλά με μοριοδότηση.

ΕΟΦ: Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Προτείνεται η αξιοποίηση των δομών του Οργανισμού και η παροχή υπηρεσιών προς όλες τις Ομοσπονδίες.

Ενημέρωση και εκπαίδευση αθλητών, προπονητών, γιατρών, διοικητικών στελεχών και φυσιοθεραπευτών.

Εκπαίδευση στο σχολείο. Προτείνεται η εισαγωγή προγραμμάτων προαγωγής υγείας με παράλληλη εκπαίδευση στις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του ντόπινγκ, αλλά και στην μεθοδολογία αποφυγής.

Ανοιχτή γραμμή. Δημιουργείται στο ΕΣΚΑΝ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ ανοιχτή γραμμή που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο μα επικοινωνεί με ειδικούς για να πάρει πληροφορίες, σχετικά με τις ουσίες που απαγορεύονται στον αθλητισμό.

Αθλητική επιστήμη: Προτείνεται η ανάπτυξη δικτύου πανεπιστημιακών ινστιτούτων αθλητικής επιστήμης, το οποίο σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες θα προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οσον αφορά στα προτεινόμενα μέτρα για την καταστολή είναι τα εξής:

Διεύρυνση των ελέγχων, διασφάλιση των διαδικασιών και ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ. Ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των ποινών είναι απαραίτητο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ενισχυθούν, ώστε να ενταθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι. Μεταξύ άλλων, το δώμα των δειγματοληπτών πρέπει να διευρυνθεί και να υπαχθεί αποκλειστικά στο ΕΣΚΑΝ.

Θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων. Χρειάζεται η αυστηροποίηση των ήδη προβλεπόμενων κυρώσεων. Η κατοχή απαγορευμένων ουσιών από αθλητή χωρίς επίσημη έγκριση θα πρέπει να αποτελεί πλημμέλημα. Η κατ΄ επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων σε αθλητή θα πρέπει να θεωρείται κακούργημα.

Διοικητικές κυρώσεις. Σε περιπτώσεις, όπου διαπιστώνεται ομαδικό ντόπινγκ, θα πρέπει να θεσπιστεί αντικειμενική ευθύνη για τα μέλη του Δ.Σ της αρμόδιας Ομοσπονδίας, Ενώσεως ή αθλητικού σωματείου, στο οποίο θα επιβάλλεται μέχρι και έκπτωση από το αξίωμά τους.

Θέματα διαδικτύου. Είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θα ρυθμίζει την εμπλοκή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τομέα του αντιντόπινγκ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x