Γενικά

Ο Καπράλος νέος πρόεδρος της ΕΟΕ

Ο Σπύρος Καπράλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, με τη συμμετοχή 29 ομοσπονδιών, ο κ. Καπράλος πήρε 18 ψήφους, έναντι 11 του δεύτερου υποψήφιου, Μίνωα Κυριακού. Δεν ψήφισε, τελικά, η ομοσπονδία της πυγμαχίας, αλλά ψήφισαν κανονικά αυτές του μπάντμιντον και του κέρλινγκ.

Ο Σπύρος Καπράλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, με τη συμμετοχή 29 ομοσπονδιών, ο κ. Καπράλος πήρε 18 ψήφους, έναντι 11 του δεύτερου υποψήφιου, Μίνωα Κυριακού. Δεν ψήφισε, τελικά, η ομοσπονδία της πυγμαχίας, αλλά ψήφισαν κανονικά αυτές του μπάντμιντον και του κέρλινγκ.

Οσον αφορά την οριστική απόφαση για να μην ψηφίσει η ΕΟΠ και, αντίθετα, να ψηφίσουν οι άλλες δύο ομοσπονδίες, η ολομέλεια της ΕΟΕ συνεδριασε για δυόμιση ώρες, ώστε να αποφασίσει οριστικά ποιες ομοσπονδίες έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιες όχι και, τελικά, επικράτησε η απόφαση των προηγούμενων ημερών. Επίσης, δικαίωμα ψήφου είχαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου και το αρχαιότερο μέλος της ΕΟΕ, Νίκος Φιλάρετος.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών, ο Μίνως Κυριακού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της ΕΟΕ, ενώ τόνισε ότι άφησε ''προίκα'' εννέα εκατομμύρια ευρώ στην ΕΟΕ.

«Καλή τύχη και συγχαρητήρια στον κ. Καπράλο. Έζησα και τη νίκη και την ήττα. Φεύγω, ο ελληνικός αθλητισμός θα συνεχίσει να ζει, είτε με τον Κυριακού, είτε με οποιονδήποτε άλλο. Άφησα στην ΕΟΕ προίκα 9 εκ. ευρώ», ήταν τα λόγια του ''ισχυρού'' άνδρα του Πανελληνίου.

Αμέσως μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Σπύρος Καπράλος στάθηκε στο βήμα, για την πρώτη του ομιλία προς τους εκπροσώπους των εθνικών ομοσπονδιών. Αυτό που ζήτησε από όλες τις πλευρές είναι η συνεργασία «μακριά από κομματικές παρωπίδες και πολιτικές σκοπιμότητες», προανήγγειλε αναβάθμιση του ρόλου της ΔΟΑ, ενώ υπογράμμισε ότι στους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης είναι να υπάρξει «επιστημονική υποστήριξη στην προετοιμασία των αθλητών μας, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά κρούσματα ντόπινγκ, που τόσο ταλαιπώρησαν και ντρόπιασαν την ελληνική αθλητική κοινότητα».

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Καπράλου:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε πρόεδρο της ΕΟΕ. Τιμώντας την εμπιστοσύνη σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω, με όλες μου τις δυνάμεις, να ανταποκριθώ στο υψηλό αυτό αξίωμα του αθλητισμού. Παράλληλα, σας ζητώ να εργαστούμε όλοι μαζί, με σύμπνοια και ομοψυχία, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές του παρελθόντος, μακριά από κομματικές παρωπίδες και πολιτικές σκοπιμότητες, για να κάνουμε πραγματικότητα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που ονειρευόμαστε αλλά και που της αρμόζει.

Αγαπητοί φίλοι,

Η αποστολή μας είναι δύσκολη. Ο ελληνικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση. Θεωρώ, όμως, πως με μεθοδική και ομαδική δουλειά, θα οδηγηθούμε στα θετικά αποτελέσματα που όλοι αποζητούμε. Ζητώ από όλους να παράγουμε έργο με υπευθυνότητα και απόλυτη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών μας. Είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε. Μπροστά μας έχουμε μία τετραετία σκληρής δουλειάς, για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.

Οι άμεσοι στόχοι μας, στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, είναι:

1. Η σωστή προετοιμασία των αθλητών μας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Βανκούβερ, αλλά και στους Μεσογειακούς στην Πεσκάρα.

2. Η εξασφάλιση της επιστημονικής υποστήριξης στην προετοιμασία των αθλητών μας, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά κρούσματα ντόπινγκ, που τόσο ταλαιπώρησαν και ντρόπιασαν την ελληνική αθλητική κοινότητα. Θα δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και το σύνθημα "καθαρός αθλητισμός" θα γίνει σημαία μας.

3. Σε ό, τι αφορά την οικονομική υποστήριξη της προετοιμασίας των αθλητών, παράλληλα, με την επιχορήγηση του κράτους, θα πρέπει να αναζητήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα χορηγίες και δωρεές, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα απαιτούμενα μέσα στήριξης στην κοινή μας προσπάθεια.

Επιπλέον, θα πρέπει να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με το αθλητικό κίνημα, Ολυμπιονίκες αθλητές, προπονητές, επιστήμονες, όλοι οι ανιδιοτελείς αθλητικοί παράγοντες, που θα θελήσουν να προσφέρουν εθελοντικά για το καλύτερο «αύριο» του αθλητισμού, θα είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες στο έργο μας. Όλοι αυτοί, δηλαδή, που θα θέλουν να προσφέρουν και όχι να πάρουν από τον αθλητισμό. Και είμαι βέβαιος ότι είναι πολλοί.

Στο παιδαγωγικό κομμάτι, η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της ΔΟΑ στη διαπαιδαγώγηση της νεότερης γενιάς είναι σημαντικός στόχος μας, προκειμένου να έλθει η κοινωνία μας πιο κοντά στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

Έχουμε να δώσουμε μάχη κατά της βίας και της χυδαιολογίας, αυτών των θλιβερών φαινομένων των καιρών μας, μια μάχη που είχε ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Τζήκας. Αυτή τη μάχη μπορεί να την έχασε η γενιά μας, πρέπει, όμως, να την κερδίσει οπωσδήποτε η γενιά των παιδιών μας.

Συνοπτικά, σας ανέφερα τους στόχους που, από αύριο κιόλας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα. Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι δεν πρόκειται για "κούφιες εξαγγελίες" ενός νεοεκλεγμένου προέδρου. Είναι κοινές αλήθειες που απευθύνονται σε ανθρώπους που, χωρίς ιδιοτέλεια, υπηρετούν τον αθλητισμό και πιστεύουν στο παρόν και το μέλλον του. Είναι αλήθειες, που απευθύνονται σε όλους αυτούς που πιστεύουν στον υψηλό αθλητισμό, που με τόσο κόπο και τη συμμετοχή όλων, "χτίσαμε" το 2004.

Χρειάζεται όλοι μας να δουλέψουμε σκληρά με πρόγραμμα και όραμα, ώστε να δώσουμε στην κοινωνία μας ελπίδα και ιδανικά, που σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα έχει ανάγκη
».

Πέραν της ομίλίας του, ο κ. Καπράλος έκανε δηλώσεις και στους εκπροσώπους του Τύπου. «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκλογής του προέδρου. Είμαι πολύ συγκινημένος και πολύ χαρούμενος, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να υπηρετώ τον ελληνικό αθλητισμό από ένα άλλο πόστο. Νικητές και ηττημένοι, όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ανεβάσουμε το όνομα του αθλητισμού ξανά, εκεί που πρέπει, να φροντίσουμε στον αθλητικό τομέα να έχουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, με καθαρούς αθλητές και από την άλλη μεριά, να κοιτάζουμε και στον παιδαγωγικό τομέα. Να φροντίσουμε ώστε η ΕΟΕ να δώσει το σύνθημα για λιγότερη βία, λιγότερη χυδαιολογία στα γήπεδα και παράλληλα το θέμα της ελληνικής και Ολυμπιακής παιδείας, σε συνεργασία με τα υπουργεία, να γίνει πραγματικότητα. Η εκλογική διαδικασία τελείωσε. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά μας» δήλωσε, αρχικά, ο νέος πρόεδρος της ΕΟΕ.

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει τι παραλαμβάνει στην ΕΟΕ, δήλωσε ότι: «Δεν ξέρω τι παραλαμβάνω. Ο κ. Κυριακού προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις, στην τετραετία, να ανεβάσει το κύρος του ελληνικού αθλητισμού. Το στοίχημα είναι να έχουμε καλή ομάδα, καθαρούς αθλητές, καλά προετοιμασμένους αθλητές και επιστημονικά προετοιμασμένους. Και από την άλλη μεριά το κομμάτι της παιδείας, της Ολυμπιακής παιδείας, είναι κάτι που μας έχει λείψει εμάς αλλά θα φροντίσουμε για τις επόμενες γενιές».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ΕΟΕ και το ελληνικό Χρηματιστήριο όπου είναι πρόεδρος, απάντησε ότι: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στο Χρηματιστήριο βγάζω τα προς το ζην και εδώ πέρα, η ΕΟΕ και ο ελληνικός αθλητισμός, είναι η αγάπη και το μεράκι μου. Σηκώνουμε τα μανίκια για σκληρή δουλειά την επόμενη μέρα».

Στη θέση του Α' αντιπροέδρου της ΕΟΕ εκλέχθηκε ο Παύλος Κανελλάκης. Στην εκλογική διαδικασία, έλαβε 19 ψήφους υπέρ, επτά λευκά και δύο άκυρα, ενώ είχε αποσυρθεί από τη σχετική διαδικασία ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που είχε θέσει, επίσης, υποψηφιότητα.

Ο Σάκης Βασιλειάδης ανέλαβε τη θέση του β' αντιπροέδρου. Ο πρόεδρος της ΕΓΟ πήρε 19 ψήφους υπέρ και 9 λευκά, ενώ, λίγο νωρίτερα, είχε παραιτηθεί της εκλογικής διαδικασίας ο εκπρόσωπος του τριάθλου, Γιώργος Γερόλυμπος.

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα πήρε, εκ νέου, ο Μανώλης Κατσιαδάκης. Στη διπλή εκλογική διαδικασία, δεδομένου ότι στην πρώτη πήραν από 14 ψήφους έκαστος, ο εκπρόσωπος της ξιφασκίας έλαβε 15 ψήφους υπέρ, έναντι 12 του Στέλιου Αγγελούδη και ενός λευκού.

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας του Κάνοε Καγιάκ, Αντώνης Νικολόπουλος, εξελέγη ταμίας. Ο κ. Νικολόπουλος, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Κώστα Ουίλς από την εκλογική διαδικασία, έλαβε 20 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και δύο άκυρα.

Οσον αφορά τη ΔΟΑ, ο Σπύρος Καπράλος εξελέγη και εκεί πρόεδρος. Οι Θανάσης Κανελλόπουλος και Βαγγέλης Σουφλέρης εξελέγησαν στην εκτελεστική επιτροπή.

Αναλυτικά:

- Νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), εξελέγη ο Ισίδωρος Κούβελος,

- Στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΕ, εξελέγησαν ο εκπρόσωπος της ΕΠΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος (20 ψήφους) και ο εκπρόσωπος της ΕΟ Τζούντο, Βαγγέλης Σουφλέρης (19).

-Πρόεδρος της ΕΦΙΠ εξελέγη ο εκπρόσωπος της κωπηλασίας, Γιάννης Καρράς.

- Στην επιτροπή λαμπαδηδρομίας, εξελέγη ο Σπύρος Ζαννιάς, με 19 υπέρ και 7 λευκά και

- Στην Ολυμπιακή προετοιμασία, πρόεδρος εξελέγη ο εκπρόσωπος της ιστιοπλοϊας, Γιάννης Βασιλειάδης.

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΟΣ: «Πραγματικά, η ΕΟΕ "γυρίζει σελίδα" και μπαίνει σε μία νέα "τροχιά". Αυτό που χρειάζεται είναι να δουλέψουμε συλλογικά, για να φτάσει η Ολυμπιακή Επιτροπή στη θέση που της αρμόζει. Είμαστε μία νέα διοίκηση, νέοι άνθρωποι, με όραμα και φιλοδοξίες να ανεβάσουμε τον ελληνικό αθλητισμό εκεί που πρέπει».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Στόχος μας είναι να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω, καθώς ο αθλητισμός στη χώρα μας έχει "τελματώσει". Με δουλειά και πολύ προσπάθεια, θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες και, βέβαια, οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου το 2012».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ: «Υπάρχει "αλλαγή σελίδας". Δεν υπάρχει μόνο αλλαγή στην προεδρία, αλλά βλέπουμε μια ευρύτερη ανανέωση στην ΕΟΕ. Μετά τη φυσιολογική ένταση της ημέρας, στόχος είναι να ηρεμήσουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί, για το καλό του ελληνικού αθλητισμού».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x