Στην αποκάλυψη πως μετά το καλοκαίρι το προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά φεύγει από τον αθλητισμό, προχώρησε ο Πάνος Μπιτσαξής. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα το ντόπινγκ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού είπε ότι το καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, στις οποίες προπονούνται οι περισσότεροι αθλητές των ολυμπιακών ομάδων σε όλα τα αθλήματα, θα δοθούν στην πολιτεία για να τις αξιοποιήσει, πιθανότατα σε σύνδεση με το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Άγνωστο τι θα γίνει με την Εθνική ποδοσφαίρου!
Ο κ. Μπιτσαξής παρέστη μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο και τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, σε συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των αθλητικών ομοσπονδιών και των φορέων του αθλητισμού για το αντιντόπινγκ, μετά τη ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα.
Η είδηση που προέκυψε, είναι ότι το προσεχές καλοκαίρι, πιθανόν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όλα τα αθλήματα που φιλοξενούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, θα μετακομίσουν υποχρεωτικά προς άλλες κατευθύνσεις! Το κομμάτι αυτό, θα παραχωρηθεί στην πολιτεία και από εκεί προφανώς σε κάποια εταιρία που θα το εκμεταλλευτεί για επενδύσεις, σε συνδυασμό και με το «φιλέτο» του παλιού αεροδρομίου.
Ως γνωστόν, στον Άγιο Κοσμά βρίσκονται τα προπονητήρια και η έδρα αρκετών Ολυμπιακών αθλημάτων, ενώ εκεί βρίσκεται και το προπονητήριο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία βρέθηκε εκεί πριν από χρόνια, μετά κόπων και βασάνων. Το αν θα αναγκαστεί και πάλι να «ζητιανεύει» για ένα χώρο ώστε να προπονηθεί, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, εξάλλου, τον ρόλο του Αγίου Κοσμά μπορεί να αναλάβει το Ιππικό Κέντρο του Μαρκόπουλου, φυσικά με τις ανάλογες επεμβάσεις και κατασκευές ώστε να μεταφερθούν όσα περισσότερα αθλήματα είναι εφικτό.
Κατά τ’ άλλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσαν αυτή την ειδική εκδήλωση στην έδρα της ΕΟΕ, για την ενημέρωση των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των φορέων του Αθλητισμού για το αντιντόπινγκ, μετά τη ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, η Διευθύντρια του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου, ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ Ιωάννης Βασιλειάδης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών και μέλη της αθλητικής οικογένειας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος ανέλυσε τι προηγήθηκε της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου:
«Πριν από μερικούς μήνες, όταν ακούστηκε ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Κώδικα της WADA, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. Κινδύνου ότι, αν δεν συμμορφωνόμασταν, ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή της Ελλάδας από του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η θέση μας ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του 2004 και του 2008 σχετικά με το doping και η χώρα μας είχε ήδη διασυρθεί αρκετά.
“Έχετε κρούσματα σε τόσα πολλά αθλήματα, έχετε τις γνωστές περιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και 2008, έχετε αθωωτικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων μετά από μεγάλο χρονικά διάστημα, για περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τώρα δεν συμμορφώνεστε με τον Κώδικα της WADA. Τι να υποθέσουμε για την Ελλάδα και το doping;”.
Αυτές ήταν οι συχνές, αιχμηρές παρατηρήσεις των στελεχών της ΔΟΕ και του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος, που άφηναν καθαρά υπόνοιες για συγκάλυψη του θέματος τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η άμεση δραστηριοποίηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξή, όταν του τηλεφώνησα από το Sochi της Ρωσίας, έφερε σήμερα το έμπρακτο αποτέλεσμα, που διαλύει πολλά από τα παραπάνω σύννεφα».
Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών είπε:
«Στο νομοσχέδιο που φέραμε, υπάρχουν οι θεσμοί, οι διαδικασίες και οι τιμωρίες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία θέματα, δηλαδή τη διαφθορά, τη βία και το ντόπινγκ. Πρέπει να πω ότι πέρασε από τα περισσότερα κόμματα κι έτσι έγινε το πρώτο βήμα. Ωστόσο πρέπει πλέον αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν αλλά και να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξει η μορφή του αθλητισμού στη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην πηγαίνουν οικογένειες στα γήπεδα, να διώχνουμε τον κόσμο από τα γήπεδα. Είναι καιρός κάτι να αλλάξει και να διαχειριστούμε σωστά αυτά που μας έδωσαν οι παππούδες και να πηγαίνουμε παντού στον κόσμο με το κεφάλι ψηλά».
Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου παρουσίασε την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 3956/17-02-2012(ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με το νόμο 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
Ακολούθως, ο Σπύρος Καπράλος ανέφερε τις ενέργειες της ΕΟΕ στο θέμα του αντιντόπινγκ, μέχρι το Λονδίνο:
«Στείλαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Ομοσπονδίες τον κανονισμό ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά και τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο καιρό πριν, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου.
Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλες τις Ομοσπονδίες και ζητήσαμε να ενημερώσουν τους αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς να στείλουν στο ΕΣΚΑΝ τα whereabouts για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ακόμη και για τους αθλητές που διεκδικούν πρόκριση στους Αγώνες του Λονδίνου.
Έχουμε ζητήσει όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα το καλοκαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα να έχουν περάσει τουλάχιστον από ένα έλεγχο ντόπινγκ το λιγότερο πριν μπουν στο αεροπλάνο για τους Ολυμπιακούς».
Τέλος, ο γ.γ.Α. Πάνος Μπιτσαξής ανακοίνωσε τα παρακάτω:
-Πρώτον, η ΓΓΑ με τη συνεργασία των Ενώσεων Αθλητικού Δικαίου, θα εκδώσει ένα τόμο, μέσα στον οποίο θα υπάρχουν όλα τα βασικά κείμενα, τα οποία συνθέτουν το νομοθετικό οπλοστάσιο για το αντιντόπινγκ και συγκεκριμένα, τη σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ και τα διεθνή πρότυπα που τον συνοδεύουν, μαζί με την καινούργια νομοθεσία, ώστε να είναι ευχερής στη χρήση, σε όλους τους εφαρμοστές του Δικαίου, τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τους ίδιους τους αθλητές.
-Δεύτερον, στις 2 Απριλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η ηγεσία της WADA, οπότε και θα συζητηθεί το νέο νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο διαθέτουμε και θα δείξουμε τις προόδους, που έχουν γίνει στην πολιτική αντιντόπινγκ.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






