Γενικά

Η Δώρα Γκουντούρα είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο!

Η Δώρα Γκουντούρα θα εκπροσωπήσει την ελληνική ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μιλάει στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 για το όνειρο της κατάκτησης μιας θέσης στο βάθρο του Τόκιο.

Για την πορεία που της εξασφάλισε μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μίλησε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 η Δώρα Γκουντούρα.

Η 24χρονη ξιφομάχος της ΑΕΚ, που ανήκει στο χορηγικό πρόγραμμα της bwin, «Στηρίζουμε τη νέα γενιά Ολυμπιονικών», χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο μιας θέσης στο βάθρο της κορυφαίας διοργάνωσης και μίλησε για όσα συνέβησαν πριν και μετά την πρόκριση.

Τα πρώτα συναισθήματα μετά την εξασφάλιση του πολύτιμου εισιτηρίου, τις δυσκολίες της προετοιμασίας εν μέσω πανδημίας και όλους όσοι στέκονται στο πλευρό της σε αυτήν την προσπάθεια

Αναλυτικά όσα είπε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και την Εύα Ζαχαριουδάκη:


Για το πώς κύλησαν οι μέρες μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Οι μέρες κύλησαν αρκετά ευχάριστα. Ηρεμήσαμε όλοι πάρα πολύ μετά την πρόκριση. Χαλαρώσαμε. Υπήρχαν κάποιες υποχρεώσεις, οπότε πήρα λίγες μέρες να ξεκουραστώ και η πρώτη εβδομάδα κύλησε πολύ χαλαρά. Μόλις διευθετήθηκαν επιστρέψαμε στο πρόγραμμά μας γιατί μπορεί να πήραμε την πρόκριση, αλλά έχουμε να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για το ποιους θα ήθελε να ευχαριστήσει για αυτή την επιτυχία: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τα δικά μου άτομα. Την οικογένειά μου και τον προπονητή μου, τον Θανάση Δελενίκα που είναι οι αφανείς ήρωες, που βλέπουν την καθημερινότητα, βοηθούν και στηρίζουν. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη στοιχηματική εταιρία bwin που πίστεψε σε μένα, όταν ακόμα ήταν αμφίβολο το αν μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση. Νομίζω είδε σε μένα το πείσμα και τι σπίθα για το τι θέλω να κάνω. Αν μπορώ να πω ότι πορώθηκαν μαζί μου, θα το πω. Πέρα από τη bwin θα ήθελα να ευχαριστήσω την ουγγρική εταιρία που μου παρέχει τον εξοπλισμό PBT και την εταιρία Pro Game που συνεργαζόμαστε το τελευταίο διάστημα».

Για τη στιγμή που πίστεψε ότι θα πάρει την πρόκριση: «Είχαμε να παίξουμε στο εξωτερικό έναν χρόνο. Όλοι είχαμε μια ανασφάλεια για το πώς θα παίξουμε μετά από έναν χρόνο που δεν είχαμε αγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν μπήκα στο στάδιο και ανέβηκα στην πίστα είπα στον εαυτό μου ότι τώρα είμαστε εδώ για να τα δώσουμε όλα για την πρόκριση, μη σκεφτείς τίποτα άλλο, παίξε όπως ξέρεις να παίζεις τόσο καιρό. Εκεί ήταν η στιγμή που είπα "το έχουμε"».

Για τα πρώτα συναισθήματα μετά την πρόκριση και αν το συνειδητοποίησε αμέσως: «Ναι, συνειδητοποίησα ότι κλείδωσε η πρόκριση αλλά είχαμε ακόμα να παίξω κι άλλον αγώνα. Η πρόκριση κρίνεται από την παγκόσμια κατάταξη, μαζεύουμε πόντους από δέκα τουρνουά που γίνονται μέσα στον χρόνο. Ήμουν κοντά σε βαθμούς με μια Ρουμάνα αθλήτρια για τη δεύτερη θέση από Ευρώπη. Έπαιζε εκείνη πρώτη και αποκλείστηκε, δεν μάζεψε τους βαθμούς που χρειαζόταν. Είχε κλειδώσει η πρόκρισή μου, αλλά έπρεπε να μπω να παίξω. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, αλλά προσπάθησα να το κατευνάσω γιατί δεν είχαν τελειώσει ακόμα οι αγώνες για μένα. Ήθελα να πάρω και το μετάλλιο σε εκείνους τους αγώνες. Κέρδισα τον επόμενο αγώνα και έχασα τον μεθεπόμενο. Εκείνο που είπα στον εαυτό μου ήταν "όχι ακόμα, δώσε λίγο παράταση και θα χαρούμε μετά όλοι μαζί».

Για το ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε μετά την πρόκριση: «Πέρα από τον προπονητή μου που ήταν εκεί μαζί μου, πήρα την οικογένειά μου. Αν και στους αγώνες δεν μιλάω συνήθως με δικούς μου ανθρώπους ανάμεσα στους αγώνες γιατί θέλω να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη, αυτή τη φορά δεν μπορούσα να μην το κάνω. Ήξερα πόσο αγχωμένοι περίμεναν να τους πάρω. Έπειτα από την οικογένειά μου και τους φίλους μου μίλησα, φυσικά, και με την bwin για να τους ανακοινώσω ότι κλειδώσαμε την πρόκριση».



Για το πόσο εφικτός είναι ο στόχος του μεταλλίου: «Όλα είναι εφικτά. Είναι μια μέρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το σημαντικό είναι ότι θα βρεθούμε εκεί. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή και θέλω να απολαύσω όλη τη διαδρομή. Από κει και πέρα, θα παλέψω για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως κάνω σε κάθε αγώνα ανεξάρτητα από το τι τίτλο έχει κάθε φορά».

Για το αν την επηρέασε η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων: «Σίγουρα μας επηρέασε και στο ψυχολογικό κομμάτι, που ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε. Ήταν μια κατάσταση που μας είχε συνέχεια στην αμφιβολία για το τι θα συμβεί, μην αρρωστήσουμε, μην πάθουν κάτι οι δικοί μας άνθρωποι... Αλλά και στο πρακτικό κομμάτι. Ειδικά στην πρώτη καραντίνα δεν είχαμε χώρο για να κάνουμε προπόνηση, έπρεπε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους, όπως σε ταράτσες και δάση. Στη δεύτερη καραντίνα μας άνοιξαν το ΟΑΚΑ και μπορέσαμε να κάνουμε προπονήσεις. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό ένα από τα χαρακτηριστικά που έχεις είναι να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις. Δεν είναι κάτι που δεν το κάνουμε τόσα χρόνια. Άλλες δυσκολίες προκύπτουν και προσαρμοζόμαστε. Κι αυτό ήταν μια δυσκολία ακόμα που πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε».

Για το πώς προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το αν χαλαρώνει: «Χαλαρώνω, είναι απαραίτητο. Δεν είμαστε ρομπότ. Η καθημερινότητά μου είναι αρκετά δύσκολη, γιατί περνάω όλη μου τη μέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο κάνοντας προπονήσεις. Δεν παραπονιέμαι, είναι κάτι που το ήθελα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν αν γυρνούσα και δεν είχα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βρίσκω τρόπους να χαλαρώνω πέρα από την ξεκούραση, να βλέπω τους φίλους μου, να κάνω περιπάτους... Βέβαια, αυτό είναι αρκετά περιορισμένο, λόγω της κατάστασης. Δυστυχώς, δεν τους βλέπω όσο συχνά θέλω και με τον τρόπο που θα ήθελα, αλλά όσο μπορώ το επιδιώκω.

Για το αν έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία της το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλούς ξιφομάχους στο ανώτερο επίπεδο: «Είναι ένα αρκετά μεγάλο εμπόδιο, διότι η ξιφασκία, αν και ατομικό άθλημα, στην προπόνηση δουλεύουμε ομαδικά. Χρειαζόμαστε άτομα που να είναι εξίσου καλοί ή ακόμα και καλύτεροι για να σε βελτιώνουν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το επίπεδο δεν είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συχνά για προετοιμασία στο εξωτερικό, κάτι που είναι αρκετά δαπανηρό και το άθλημα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, για να μας παρέχει συνέχεια τους απαραίτητους πόρους. Παρόλα αυτά ευελπιστώ με την ξιφασκία που ακούγεται τώρα, να βελτιωθεί η κατάσταση».

Για το αν υπάρχει στην ξιφασκία πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα: «Ναι, υπάρχει. Το προπονητικό μας κέντρο είναι στο ΟΑΚΑ, στην αίθουσα ξιφασκία, αλλά προφανώς οι εγκαταστάσεις επιδέχονται βελτίωσης και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και στις πίστες μας. Το πιο δύσκολο για τους αθλητές νομίζω ότι είναι η θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, δεν έχουμε πολύ καλή θέρμανση τον χειμώνα, δεν έχουμε τα αποδυτήρια που θα χρειαζόμασταν, αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτά είναι αμελητέα μπροστά στο τι μπορούμε να κάνουμε. Απλά αυτά θα έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά μας».

Ακούστε όσα είπε:


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x