Χάντμπολ

Αλλαγές στο ευρωπαϊκό χάντμπολ

Ολοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα το έκτακτο συνέδριο της EHF και η διάσκεψη των προέδρων των εθνικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και στις συγκεκριμένες συναντήσεις πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις.

Την Ελλάδα στο έκτακτο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ τη Δευτέρα εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής, ο οποίος είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της γερμανικής ομοσπονδίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, το οποίο θα συνδιοργανώσουν οι δύο χώρες τον Ιούνιο του 2023.

«Και σε αυτό το συνέδριο φάνηκε η διάθεση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αλλά και των εθνικών ομοσπονδιών για εξωστρέφεια, ανάπτυξη και ανάδειξη του αθλήματος. Η διεύρυνση του European League, αλλά και η αύξηση των ομάδων στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις», τόνισε ο κ. Γκαντής.

Για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων, ο κ. Γκαντής τόνισε ότι: «Ηδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Οι δύο ομοσπονδίες έχουν καθημερινή συνεργασία για τη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί σε Αθήνα, Μαγδεμβούργο, Ανόβερο και Βερολίνο. Σύντομα, θα ανακοινωθούν τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες στην Αθήνα, καθώς και τα προπονητήρια των ομάδων.

Είναι μία τεράστια σε όγκο διοργάνωση με 32 ομάδες και στην Αθήνα θα υπάρχει δράση έως και την προημιτελική φάση. Όπως φάνηκε και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Beach Handball που διοργανώσαμε το καλοκαίρι, υπάρχει η τεχνογνωσία, το στελεχιακό δυναμικό και η διάθεση για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που αναλάβαμε».

Επίσης, ο κ. Γκαντής συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χαράλαμπο Λόττα, ενόψει του μνημονίου συνεργασίας που θα υπογράψουν οι δύο συνομοσπονδίες.

Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρανάσος, ο οποίος παρουσίασε θέματα της Επιτροπής.

Μεταξύ των αποφάσεων ήταν οι εξής:

Αύξηση των ομάδων του European League από 24 σε 32. Από τη σεζόν 2023-24, το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό Κύπελλο θα διεξάγεται με 32 ομάδες. Οι 16 εξ αυτών θα είναι γνωστές από την αρχή και οι άλλες 16 θα προκύψουν μέσα από έναν προκριματικό γύρο.

Στα προκριματικά θα μπορούν να συμμετάσχουν και ομάδες που θα συμμετείχαν στο European Cup και θέλουν να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους στο European League.

Αύξηση των ομάδων στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από 16 σε 24. Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αγοριών Κ18 του 2024 και το Κ17 των κοριτσιών το 2025, προκρίνονται απευθείας οι οκτώ πρώτες χώρες της κατάταξης στις συγκεκριμένες ηλικίες, με βάση τα τρία προηγούμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως και η διοργανώτρια χώρα.

Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν μέσω προκριματικών που θα διεξαχθούν το 2024. Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αγοριών Κ20 του 2024 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κοριτσιών Κ19 του 2025, θα συμμετάσχουν η διοργανώτρια χώρα και οι 23 καλύτερες χώρες με βάση την παρουσία τους στις διοργανώσεις της EHF το 2022.

Παρουσίαση για τον «Κύκλο της χαντμπολικής ζωής». Ένα πρόγραμμα που μετατρέπει το χάντμπολ σε δια βίου άθλημα για όλες τις ηλικίες, από 3 ετών έως 65+, παρουσιάστηκε.

Αλλαγές στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Beach Handball. Πλέον, η κλήρωση των τελικών φάσεων για άνδρες και γυναίκες θα γίνεται όπως και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σάλας, με τις ομάδες να μπαίνουν σε γκρουπ δυναμικότητας, βάσει κατάταξης.

Δημιουργία του "Hall of Fame" του ευρωπαϊκού χάντμπολ. Το σχέδιο για την ανάδειξη του αθλητή και της αθλήτριας της χρονιάς, των κορυφαίων ανά θέση και των πρωτοεμφανιζόμενων σε άνδρες και γυναίκες, τέθηκε ήδη σε ισχύ για τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, στο "Hall of Fame" θα εισέρχονται και θρυλικοί αθλητές και αθλήτριες του παρελθόντος που θα επιλέγονται από επιτροπή ειδικών.

Συμφωνίες Master Plan μεταξύ της EHF με Κροατία και Σκωτία. Στη Σκωτία, το χάντμπολ θα καθιερωθεί ως το ομαδικό άθλημα σάλας στα δημοτικά σχολεία. Στην Κροατία, θα εισαχθεί το χάντμπολ στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία.

Έγκριση των διασυνοριακών πρωταθλημάτων. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενέκρινε τέσσερις διασυνοριακές διοργανώσεις.

1)Τη SEHA League με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων από Κροατία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

2) Τη Βαλτική Λίγκα με τη συμμετοχή 12 ομάδων από Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία.

3)Την ΒΕΝΕ League με τη συμμετοχή 12 ομάδων από Ολλανδία και Βέλγιο.

4) Τη MOL Liga με τη συμμετοχή 12 γυναικείων ομάδων από Τσεχία και Σλοβακία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x