Χάντμπολ

Έφτασε μια ανάσα από την θρυλική ανατροπή, αλλά έχασε τον ευρωπαϊκό τίτλο στα πέναλτι ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου της ιστορίας του, ωστόσο, ένα χαμένο πέναλτι στη ψυχοφθόρο διαδικασία (35-32) χάρισε τον τίτλο στη Βαλούρ.

Άγγιξε το θαύμα και την ολική ανατροπή κόντρα στην πανίσχυρη Βαλούρ, ωστόσο ο Ολυμπιακός λύγισε στα πέναλτι, χάνοντας τον τίτλο του EHF European Cup!

Με σύμμαχο το «καυτό» ΣΕΦ και τους σχεδόν 7.000 φίλους της ομάδας στο πλευρό τους, οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν από την αρχή κιόλας του αγώνα επί των Ισλανδών, διατηρώντας στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα διαφορές κοντά στα 5-6 τέρματα. Ωστόσο, στο φινάλε της κανονικής περιόδου, ένα γκολ των φιλοξενούμενων στα 9'', αλλά και το δοκάρι στο φάουλ του Σάββα σε νεκρό χρόνο, έστειλε το ματς στην παράταση με σκορ 31-27, καθώς ισοφαρίστηκε η διαφορά του πρώτου αγώνα (30-26).

Εκεί, στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, η Βαλούρ ευστόχησε και στις πέντε εκτελέσεις της, με τον Σάββα Σάββα - που ήταν εκ των κορυφαίων μαζί με τον κίπερ Κοτανίδη για τον Ολυμπιακό - να στέλνει την μπάλα στο ίδιο δοκάρι που είχε σημαδέψει και στο τέλος του αγώνα, με τους Ισλανδούς να κατακτούν τον τίτλο!

Το ματς:



Με το «καυτό» Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να δίνει από νωρίς τον ρυθμό, ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με… σπασμένα τα φρένα, ξεκινώντας εκρηκτικά τον δεύτερο τελικό τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Με τους Σλίβκοβιτς, Μοντόρο, Πασσιά και Σάββα να σκοράρουν από ένα γκολ ο κάθε ένας, αλλά και την άμυνα να δουλεύει «ρολόι» με τρία κλεψίματα, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 4-1 στα 5,5 πρώτα λεπτά. Ο Γιόνσον μείωσε προσωρινά για τη Βαλούρ, με τους Σάββα και Παπαβασίλη να απαντούν με δύο γρήγορα γκολ στον αιφνιδιασμό για το 6-2 στο 8λεπτο!

Ολυμπιακός-Βαλούρ


Έχοντας πάρει το μομέντουμ από νωρίς, οι γηπεδούχοι συνέχισαν να παίζουν σε πολύ υψηλό τέμπο, με την σκληρή άμυνα να αποφέρει αποτελέσματα και να μεταφράζεται και σε γκολ στην άλλη πλευρά του τάραφλεξ. Και ενώ ο Γιόνσον μείωσε σε 6-3, ο Σάββας Σάββας με δύο προσωπικά γκολ ανέβασε τη διαφορά στο +4 και το 8-4 στο 14', την ώρα όπου ο κίπερ των «ερυθρόλευκων», Κωνσταντίνος Κοτανίδης, είχε κατεβάσει «ρολά» με 6 αποκρούσεις σε 9 σουτ των Ισλανδών! Στη συνέχεια, Πόρνταρσον και Σλίσκοβιτς «αντάλλαξαν» χτυπήματα (9-5), με τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται τη 2λεπτη αποβολή του Πέτερσον και με τέρμα του Παπαβασίλη από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη - αφού η Βαλούρ έπαιζε χωρίς - κίπερ, έστειλε για πρώτη φορά τη διαφορά σε σκορ... τίτλου για το 10-5 στο 19,5'.

Ολυμπιακός-Βαλούρ

Μια διαφορά που διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και το 22' (12-7), προτού οι Ισλανδοί αντιδράσουν και με τέρματα του Όσκαρσον και Γκούσταφσον μειώσουν σε 12-9. Το δύσκολο σε εκείνο το σημείο για τον Ολυμπιακό ωστόσο ήταν η δίλεπτη αποβολή του Πασσιά για φλόπινγκ. Διάστημα το οποίο ωστόσο πέρασε αναίμακτα για τους Πειραιώτες, καθώς σε αυτό το δίλεπτο τα τέρματα ήταν 1-1 από τα γκολ των Μοντόρο και Γκούσταφσον (13-10), με τον Σάββα στη συνέχεια να πετυχαίνει το 5ο του γκολ (14-10) στο ματς με τρομερή κίνηση στο 26'. Πασσιάς και Γκούσταφσον μετά από μια «κοκορομαχία» χρεώθηκαν από μία δίλεπτη αποβολή, διάστημα στο οποίο η ομάδα του Ζέλικο Μπάμπιτς κυριάρχησε και με επιμέρους σκορ 2-1, έκλεισε το πρώτο ημίχρονο μπροστά με +5 για το 16-11!

Ολυμπιακός-Βαλούρ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με δύο χαμένες επιθέσεις του Ολυμπιακού και ένα τέρμα της Βαλούρ από τον Μάγκνουσον για το 16-12. Η δίλεπτη αποβολή του Τζούλιοσον όμως στη συνέχεια, επέτρεψε στους Πειραιώτες να βρουν δύο γρήγορα γκολ με τον δεξιό εξτρέμ, Βίντα, πηγαίνοντας για πρώτη φορά στο +6 και το 18-12 στο 28'. Οι Ισλανδοί απάντησαν άμεσα και με τρία μαζεμένα τέρματα του Μάγκνουσον, ο οποίος ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιώρου, η Βαλούρ μείωσε σε 19-15 στο 36'.

Ολυμπιακός-Βαλούρ

Οι Πειραιώτες είχαν μία ακόμα ευκαιρία ωστόσο να ανεβάσουν εκ νέου τη διαφορά, μετά το σκληρό φάουλ του Πέτερσον και τη δίλεπτη αποβολή που τον χρέωσαν οι διαιτητές. Μια συνθήκη που την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Ολυμπιακός που με τους Βίντα και Ντομπρή να σκοράρουν για το 21-15, και ενώ στο μεσοδιάστημα ο Κοτανίδης έβγαλε το πέναλτι του Όσκαρσον! Στο 38', οι φιλοξενούμενοι χρεώθηκαν με μία ακόμα δίλεπτη αποβολή, την οποία και εκμεταλλεύτηκαν εκ νέου οι «ερυθρόλευκοι» και χάρη στα τέρματα των Σλίσκοβιτς, εκτόξευσαν τη διαφορά στο +7 (22-15) στο 39', βάζοντας «φωτιά» στο φαληρικό γήπεδο!

Ολυμπιακός-Βαλούρ

Ο Σλίσκοβιτς ωστόσο χρεώθηκε στη συνέχεια με δίλεπτη αποβολή, την οποία ευτυχώς δεν την «πλήρωσε» ο Ολυμπιακός, αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα η Βαλούρ βρήκε μόλις ένα τέρμα με τον Όσκαρσον στο 41,5'. Με τον κορυφαίο σκόρερ των γηπεδούχων, Σάββα Σάββα, να παίρνει μπρος στο δεύτερο μέρος και να πετυχαίνει δύο μαζεμένα γκολ στο ανοικτό γήπεδο, οι Πειραιώτες έφτασαν στο +8 (24-16), προτού οι Μάγκνουσον, Φίνσον και Πέτερσον απαντήσουν στα «καπάκια» για το 24-19 στο 45'. Παρά το μίνι σερί των Ισλανδών, ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε, αντιθέτως, βρήκε τον δρόμο προς το αντίπαλο τέρμα με τους Παπαβασίλη και Ντόμπρη για το 26-20 στο 47'.

Ολυμπιακός-Βαλούρ

Η Βαλούρ ωστόσο συνέχισε να βρίσκει λύσεις στην επίθεση, έχοντας ανεβάσει την απόδοσή της, κατεβάζοντας μετά από ώρα τη διαφορά στα τέσσερα τέρματα (26-22), πριν ο Ντόμπρης με ένα παλικαρίσιο τέρμα δώσει επιθετική «πνοή» στον Ολυμπιακό για το +5 (27-22) στο 50'. Γκούσταφσον και Σλίσκοβιτς αντάλλαξαν από ένα τέρμα (28-23) στο επόμενο δίλεπτο, με τον Ισλανδό να μειώνει στη συνέχεια στους 4, κάνοντας το ματς θρίλερ. Σε εκείνο το σημείο ωστόσο, βγήκε μπροστά ο κορυφαίος της ελληνικής ομάδας απόψε, Σάββας, ο οποίος με δύο τρομερά τέρματα έστειλε τη διαφορά στο +6 (30-24) στο 56', φτάνοντας τα 14 προσωπικά γκολ! Παίζοντας ένα από τα... τελευταία χαρτιά της, η Βαλούρ κατάφερε και σε ένα δίλεπτο κράτησε στο μηδέν τον Ολυμπιακό, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου τελικού για το 30-26 στο 59'.

Με το ματς να έχει εξελιχθεί σε θρίλερ, ο Νίκος Πασσιάς πέτυχε ένα απίθανο τέρμα 49 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε για το 31-26, με τη Βαλούρ να απαντά στο τελευταίο της σουτ για το 31-27, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Σε νεκρό χρόνο, ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ, με τον Σάββα Σάββα να το εκτελεί, περνώντας την μπάλα από το τείχος, ωστόσο, η μοίρα και η τύχη δεν του έκανε το χατίρι, με το δοκάρι να του στερεί το νικητήριο buzzer beater!

Ολυμπιακός-Βαλούρ

Κάπως έτσι, το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου η Βαλούρ ευστόχησε και στις πέντε προσπάθειές της, με τον Σάββα Σάββα να σημαδεύει το δοκάρι στην 5η και τελευταία εκτέλεση του Ολυμπιακού, χαρίζοντας τον τίτλο στη Βαλούρ.


Τα πεντάλεπτα: 3-1, 6-3, 8-4, 10-6, 13-10, 16-11 (ημ.), 18-14, 22-15, 24-18, 27-22, 29-24, 31-27, 35-32 πεν.

Δείτε εδώ την στατιστική του αγώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x