Γενικά

«Μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας»: Η ελληνική σημαία υψώνεται στη Λεωφόρο!

Σαν σήμερα υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία στη Λεωφόρο μετά την απελευθέρωση του 1940!

Στις 8 Οκτωβρίου του 1944, όπως υπενθυμίζει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ο διευθυντής του ιστορικού γηπέδου της Λεωφόρου, Αντώνης Βρεττός, σήκωσε στην ιστορική έδρα του «τριφυλλιού» τη σημαία της ελευθερίας, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες και δίνοντας κουράγιο στους δεκάδες συμπατριώτες μας, που βασανίζονταν στις φυλακές «Αβέρωφ».

Κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής (27 Απριλίου 1941-12 Οκτωβρίου 1944), το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για τους μεταξύ τους αγώνες, έχοντας, μάλιστα, λεηλατήσει και την τροπαιοθήκη.

Οι φυλακές «Αβέρωφ» βρίσκονταν απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, με τις κραυγές από τα βασανιστήρια, που υπέμεναν οι Έλληνες πατριώτες, να ακούγονται σε όλη την περιοχή.

Τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου του 1944, με το σκοτάδι στους δρόμους της Αθήνας να είναι βαθύ και μόνο τους Γερμανούς στρατιώτες να κυκλοφορούν στους δρόμους, ο Αντώνης Βρεττός, διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για πολλά χρόνια, έχοντας βιώσει ακόμα και την προσθήκη εξεδρών το 1932, έφυγε από το σπίτι του για να πάει στο δεύτερό του σπίτι, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Λεωφόρος: Σαν σήμερα η πρώτη ελληνική σημαία

Λίγο μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα ο Βρεττός άνοιγε την πόρτα του «κρυφού σχολείου», όπως ονόμαζαν το δωμάτιο, που τα μέλη και οι αθλητές του Παναθηναϊκού άκουγαν τα νέα του BBC. Από την προηγούμενη ημέρα, οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάζονταν στην Πελοπόννησο, όπως μετέδιδε ο ραδιοφωνικός σταθμός, είδηση η οποία «όπλισε» με αποφασιστικότητα έναν άνθρωπο, που έμελλε με την πράξη του που θα ακολουθούσε να μείνει στην ιστορία.

Ένας έτσι και αλλιώς γενναίος άνδρας, καθώς είχε σπουδαία δράση κατά την κατοχική περίοδο, οργανώνοντας και συμμετέχοντας στην αποστολή απελευθέρωσης του καταδικασθέντος σε θάνατο για σαμποτάζ σε βάρος των Γερμανών, Μιχάλη Παπάζογλου, που είχε ως αποτέλεσμα να του σώσει τη ζωή.

Λεωφόρος: Σαν σήμερα η πρώτη ελληνική σημαία

Έτσι, παίρνοντας μία κιμωλία, έγραψε σε έναν μαυροπίνακα έξω από την εξέδρα που βρισκόταν στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την εξής φράση: «Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία»!

Οι Γερμανοί φρουροί βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, η ανακοίνωση όμως υπήρχε εκεί, γεμίζοντας περηφάνια όποιον την διάβαζε. Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Στις επτά το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1944 ύψωσε την ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Η γαλανόλευκη υψωνόταν ξανά στον ουρανό της Αθήνας μετά από 3,5 χρόνια!

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, μέσω ενός ανθρώπου που ήταν κομμάτι του, μπορεί να υπερηφανεύεται για μία πράξη σπουδαιότερη από κάθε τρόπαιο που μπορεί να κατακτηθεί.

Ο Αντώνης Βρεττός θα κοινοποιήσει την κίνησή του στον τότε δήμαρχο Αθηναίων, Άγγελο Γεωργαντά, με μία επιστολή, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του ελληνικού λαού:

Λεωφόρος: Σαν σήμερα η πρώτη ελληνική σημαία

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, οι Γερμανοί αποχωρούσαν και η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x