Γενικά

Ο αθλητισμός τρέχει να προλάβει το μέλλον

Nέα σπορ, θέματα ασφαλείας, σκάνδαλα και αμφισβήτηση «ταξιδεύουν» προς τους Ολυμπιακούς του ’24 και του ’28

Εξέλιξη τεχνολογίας, γεωπολιτικές αλλαγές και οικονομία έχουν ωθήσει το ολυμπιακό κίνημα σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Εισαγωγή νέων αθλημάτων, διαφοροποιήσεις στο ολυμπιακό πρόγραμμα, τεχνητή νοημοσύνη, esports κ.ά. μπήκαν στο… μικροσκόπιο των Αθανάτων στην 141η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου ο αθλητισμός να προλάβει το μέλλον. Ετσι, στο πρόγραμμα των Αγώνων του Λος Αντζελες (2028) θα προστεθούν άλλα πέντε αθλήματα ενώ, όπως όλα δείχνουν, και τα esports αναμένεται να βρουν και αυτά μία θέση στον αθλητισμό των «πέντε κύκλων».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βομβάη της Ινδίας, αποφασίστηκε στους Ολυμπιακούς του 2028 να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα μπέιζμπολ – σόφτμπολ, κρίκετ, λακρός, ποδόσφαιρο με σημαία και σκουός. Τα δύο τελευταία αθλήματα θα μπουν για πρώτη φορά στη μεγάλη αθλητική γιορτή. Το ποδόσφαιρο σημαίας μοιάζει με το αμερικανικό ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη σωματική επαφή. Το σκουός παίζεται από δύο ή τέσσερις παίκτες σε γήπεδο με τέσσερις τοίχους και μια μικρή μπάλα από καουτσούκ. Το λακρός συμμετείχε στις διοργανώσεις του 1904 και του 1908. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται από ιθαγενείς της Αμερικής.

Το κρίκετ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 1904 και του 1908, αλλά το 1908 δεν διεξήχθησαν αγώνες. Ετσι, επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ομάδες, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα. Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ μπήκαν για τελευταία φορά στο πρόγραμμα το 2008. Στη διοργάνωση του Λος Αντζελες θα διεξαχθούν ως ένα άθλημα, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Το 2028, η κωπηλασία θα αποκτήσει κι ένα «αδελφάκι», πρόκειται για την παράκτια κωπηλασία, που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες (μονά ανδρών και γυναικών και μεικτό διπλό).

Κι ενώ οι Αθάνατοι, στη Βομβάη της Ινδίας, ασχολήθηκαν με το απώτερο μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, το άμεσο μέλλον, δηλαδή η διοργάνωση του Παρισιού, δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι οικονομικές αρχές της Γαλλίας πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά και σε εταιρείες που σχετίζονται με την τελετή έναρξης. Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Οι διοργανωτές, βέβαια, ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων καθώς εκείνη τη χρονική περίοδο το θέμα της ασφάλειας θα έχει ενταχθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Την ικανότητα της Γαλλίας να διοργανώσει ασφαλείς Αγώνες αμφισβήτησε ο Σεργκέι Κόβαλτσιουκ, υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Λευκορωσίας. «Ανησυχούμε για την ασφάλεια των αθλητών μας που θα πάρουν μέρος, έστω και με ουδέτερη σημαία. Αποτελεί μεγάλο ερώτημα εάν η Γαλλία είναι ικανή να φιλοξενήσει αυτή τη διοργάνωση», δήλωσε.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πήραν πρόσκληση συμμετοχής από τη ΔΟΕ 203 χώρες. Μέσα σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι Ρωσία, Λευκορωσία και Γουατεμάλα. Βέβαια, θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής αθλητών και αθλητριών υπό το καθεστώς της ουδετερότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, για τη διοργάνωση της Γαλλίας έχουν, ήδη, πωληθεί επτά εκατομμύρια εισιτήρια.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x