Γενικά

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ατομικών πινγκ πονγκ: Ο Φαν Ζεντόνγκ και η Γουάνγκ Μανγιού νικητές στο απλό

Η ιστορική εβδομάδα για την επιτραπέζια αντισφαίριση με το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στο Χιούστον.

Το φινάλε στο «George R. Brown Convention Center» του Χιούστον στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ γράφτηκε με τέσσερις όμορφους τελικούς, που επεφύλαξαν συγκινήσεις και νέα ονόματα στη λίστα των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Στο απλό ανδρών, έφτασε στην κορυφή του κόσμου o 25χρονος Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ, που ήταν και πρώτο φαβορί των αγώνων. Στον τελικό με τον εκπληκτικό νεαρό Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ επιβλήθηκε με 4-0 σετ.

Η 23χρονη Κινέζα Γουάνγκ Μανγιού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό γυναικών. Στον τελικό, ξεπέρασε με 4-2 σετ τη συμπατριώτισσά της, Σουν Γινγκσά, με την οποία νωρίτερα είχαν κατακτήσει το τρόπαιο στο διπλό γυναικών.

Σε άλλη χώρα πήγε το χρυσό μετάλλιο μόνο στο διπλό ανδρών, όπου ολοκλήρωσαν την έκπληξη οι Σουηδοί Ματίας Φαλκ/Κρίστιαν Κάρλσον. Ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και χάρισαν στην Ευρώπη τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο μετά από 18,5 χρόνια.

Ο τελικός του απλού ανδρών προσέλαβε τεράστιο ενδιαφέρον για όλους τους φίλους του αθλήματος. Το κατάφερε ο 19χρονος Μέρεγκαρντ αυτό, πρώτα γιατί προχώρησε αναπάντεχα με έξι δύσκολες νίκες, παρότι βρισκόταν στο νούμερο 77 της παγκόσμιας κατάταξης κι έξω από τους 32 seeded αθλητές του αγωνίσματος, και δεύτερον γιατί θα μετρούσε πια το μπόι του με τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Κίνας, τον Φαν Ζεντόνγκ. Στο καθοριστικό ματς, όμως, το νούμερο 1 των αγώνων απέδωσε εξαιρετικά και πρόσθεσε τον παγκόσμιο τίτλο στην πλούσια συλλογή του.

Στα 25 του χρόνια και μετά τον χαμένο τελικό του 2017 ο Φαν Ζεντόνγκ πήρε αυτό που απόλυτα άξιζε με την πρόοδό του κι έγινε ο 12ος Κινέζος που σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στο απλό. Συνολικά, ήταν το 21ο χρυσό στο αγώνισμα για την Κίνα.

Άξιος θαυμασμού, φυσικά, και ο Μέρεγκαρντ με την εκπληκτική πορεία του. Το μέλλον του προμηνύεται λαμπρό. Μετά τον Ματίας Φαλκ το 2019, η Σουηδία ευτύχησε να έχει ξανά εκπρόσωπό της στον τελικό του απλού, ο Μέρεγκαρντ ήταν ο έβδομος στην ιστορία της χώρας και βάδισε στα χνάρια του προπονητή του, Στέλλαν Μπένγκτσον, που είχε πανηγυρίσει τον παγκόσμιο τίτλο το 1971 στην Ιαπωνία. Την τρίτη θέση πήραν ο Γερμανός Τίμο Μπολ και ο Κινέζος Λιανγκ Τζικούν.

Το απλό γυναικών ήταν κινεζική υπόθεση από την αρχή ως το τέλος, καθώς, μάλιστα, πήγαν στη χώρα και τα τέσσερα μετάλλια. Η Γουάνγκ Μανγιού και η Σουν Γινγκσά αποτέλεσαν νέο ζευγάρι στον τελικό του αγωνίσματος. Έδωσαν σπουδαία «παράσταση» μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους, χάρισαν σασπένς και θέαμα. Η Γουάνγκ έχασε το πρώτο σετ στην παράταση κι έγραψε το τελικό 4-2, επικρατώντας εκείνη στο έκτο σετ στην παράταση (11-13, 11-7, 6-11, 11-6, 11-8, 17-15).

Η Γουάνγκ έγινε η 16η παγκόσμια πρωταθλήτρια του απλού γυναικών από την Κίνα, ενώ γενικά η χώρα πανηγύρισε την 24η πρωτιά της στο αγώνισμα.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο για τη… δυναστεία της είναι ότι από το 1995 έως σήμερα οι φιναλίστ του τελικού στο απλό γυναικών είναι πάντα από την Κίνα! Την τρίτη θέση μοιράστηκαν η Τσεν Μενγκ και η Γουάνγκ Γιντί.

Στο διπλό ανδρών, ο Ματίας Φαλκ και ο Κρίστιαν Κάρλσον ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο και η Ευρώπη πανηγύρισε ξανά χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2003 στο Παρίσι. Νικώντας στον τελικό τους Κορεάτες Λιμ Γιονγκ Χουν/Γιανγκ Βουτζίν με 3-1 σετ ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο τέταρτο σετ, έχαναν 8-10 και το γύρισαν με τέσσερις πόντους στη σειρά για να φτάσουν σε ένα πραγματικό επίτευγμα (11-8, 15-13, 11-13, 12-10).

Ο Φαλκ και ο Κάρλσον χάρισαν στη Σουηδία τον έκτο παγκόσμιο τίτλο της στο διπλό ανδρών. Έφεραν χρυσό μετάλλιο στη χώρα για πρώτα φορά μετά από 24 χρόνια και την πρωτιά του Γιαν-Όβε Βάλντνερ στο απλό και τρόπαιο στο διπλό έπειτα από τριάντα χρόνια.

Ο Λιμ και ο Γιανγκ έζησαν μεγάλη επιτυχία, άσχετα από την ήττα στον τελικό, μάλιστα το ασημένιο μετάλλιο είναι η καλύτερη θέση για την Κορέα στο αγώνισμα ύστερα από οκτώ χάλκινα. Το χάλκινο μετάλλιο στο Χιούστον πήραν οι Κινέζοι Λιν Γκαογιουάν/Λιανγκ Τζικούν και οι Ιάπωνες Σουνσούκε Τογκάμι/Γιουκίγια Ούντα.

Στο διπλό γυναικών, τέλος, η Γουάνγκ Μανγιού και η Σουν Γινγκσά στέφθηκαν πρωταθλήτριες κόσμου για δεύτερη φορά στη σειρά. Στον τελικό, μάλιστα, κατέβαλαν ξανά τις Γιαπωνέζες Μίμα Ίτο και Χίνα Χαγιάτα, όπως είχαν κάνει και στη Βουδαπέστη το 2019! Οι Κινέζες επικράτησαν στα τρία σετ με 11-9, 11-7 και 11-8 και συνέχισαν μία τεράστια παράδοση.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι, επίσης, Κινέζες Τσεν Μενγκ/Κιαν Τιανγί και οι Λουξεμβούργιες Σάρα Ντε Νούτε/Νι Ξια Λιάν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x