Γενικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ παραμένει δύσπιστος για την Ρωσία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ δήλωσε πως παραμένει δύσπιστος σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο της WADA στην Λωζάνη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ουιτόλντ Μπάνκα, είπε πως έχει λάβει επιστολές από αρκετούς αθλητές οι οποίοι ανησυχούν σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως όλοι πρόκειται να περάσουν από εξέταση» ανέφερε ο Μπάνκα και εξήγησε πως ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA) καθώς και οι διάφορες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, συλλέγουν δείγματα από αθλητές εντός της Ρωσίας καθώς και από αυτούς που προπονούνται ή αγωνίζονται στο εξωτερικό ενώ ανέφερε ότι η ρώσικη υπηρεσία αντιντόπινγκ RUSADA διενεργεί τον απαραίτητο αριθμό δοκιμών και ότι όλα τα δείγματα μεταφέρονται σε εργαστήρια διαπιστευμένα από τον WADA εκτός της χώρας.

«Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών, ο WADA παραμένει βαθιά σκεπτικός και ανήσυχος όσον αφορά την Ρωσία», δήλωσε ο Μπάνκα.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλη απαραίτητη εκπαίδευση και οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί ενόψει Παρισιού», πρόσθεσε.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια εμπλέκεται σε σκάνδαλα ντόπινγκ που εξανάγκαζαν τους αθλητές της να μην αγωνίζονται υπό τα χρώματα τη σημαία και τα εθνικά τους χρώματα. Αν και οι Ρώσοι αναγνωρίζουν κάποιες αστοχίες στις διαδικασίες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, αρνούνται την ύπαρξη κάποιου ευρύτερου σχεδίου ντόπινγκ το οποίο χρηματοδοτείται από το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι είχε απαγορευτεί η διεθνής συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, εισβολή στην οποία εδάφη της Λευκορωσίας έχουν χρησιμοποιηθεί ως σταθμός στρατευμάτων και όπλων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αργότερα, εξέδωσε συστάσεις προς τις διεθνείς ομοσπονδίες ώστε να επιτρέψουν στους αθλητές των εν λόγω χωρών να επιστρέψουν. Οι ουδέτεροι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα αγωνιστούν χωρίς σημαίες, εμβλήματα ή τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. Τέλος, όσοι αθλητές στηρίζουν ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία ή έχουν συμβληθεί με τον ρωσικό ή λευκορωσικό στρατό, δεν θα επιλεγούν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x