Γενικά

Ο Ρας Κουκ κατάφερε το απίθανο: Έτρεξε την Αφρική από άκρη σε άκρη σε ένα χρόνο!

Ο 27χρονος Βρετανός δρομέας έκανε πραγματικότητα την ιδέα να ξεκινήσει από το νοτιότερο άκρο της Νοτίου Αφρικής και να φτάσει μέχρι το βορειότερο στην Τυνησία.

«Φαντάσου να ξεκινούσες από τη Νότιο Αφρική και να έφτανες μέχρι την Τυνησία τρέχοντας…». Θα μπορούσε αυτή να ήταν μία αθώα σκέψη ενός μικρού παιδιού βλέποντας το χάρτη της Αφρικής. Αυτή είχε ο Ρας Κουκ, την έκανε πραγματικότητα και έμεινε στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο 27χρονος Βρετανός είναι ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε την Αφρική από το νοτιότερο άκρο της στο βορειότερο. Ξεκίνησε το ταξίδι των 16.000 χιλιομέτρων από το Cape Aghulas της Νοτίου Αφρικής στις 23 Απριλίου του 2023 και στις 7 του ίδιου μήνα ένα χρόνο αργότερα έφτασε στον προορισμό του. Στο Ras Angela της Τυνησίας είχε τοποθετηθεί η κορδέλα του τερματισμού και ο δρομέας από το Worthing του ανατολικού Sussex έγραψε τον επίλογο της μοναδικής αποστολής του.



«Ήταν πολύ καλό, είμαι λιγάκι κουρασμένος» είπε στους δημοσιογράφους ελάχιστα λεπτά μετά το ασύλληπτο κατόρθωμα του.

Σχεδόν ένα χρόνο και συγκεκριμένα 352 ημέρες μετά, ο «πιο σκληρός γεράκος» όπως αποκαλεί τον εαυτό του ολοκλήρωσε το τεράστιο εγχείρημα. Πέρασε τρέχοντας μέσα από 16 χώρες, κάλυψε μία συνολική απόσταση 376 Μαραθώνιων δρόμων(!), μα πάνω από όλα επιβίωσε στο τρομακτικό σκηνικό της Αφρικής.



Εκείνος και η ομάδα του έπεσαν θύματα ληστείας στην Αγκόλα, με τους δράστες να παίρνουν κάμερες, τηλέφωνα και διαβατήρια υπό την απειλή όπλου. Στο Κονγκό, ο μεγάλος πρωταγωνιστής αποκόπηκε από όσους τους ακολουθούσαν, αφού χάθηκε για μέρες στη ζούγκλα. Οι υποστηρικτές του πλήρωσαν ένα σημαντικό ποσό για να τον απελευθερώσουν από ντόπιους που τον κρατούσαν όμηρο!

Τα εμπόδια υψηλά και συχνά, αφού πέρα από το κλίμα, τις ανεμοθύελλες και τη ζέστη που αντιμετώπισε, τον περασμένο Ιανουάριο ζήτησε βοήθεια μέσω social media για να πάρει τη visa που θα του εξασφάλιζε την είσοδο στην Αλγερία. Άλλος δρόμος μέχρι τον τερματισμό δεν υπήρχε και το «κύμα» στήριξης του Ρας Κουκ βρήκε αντίκρισμα. Η πρεσβεία της Αλγερίας του έδωσε το απαραίτητα έγγραφα για να μπει στη χώρα και πετύχει το στόχο του. Καταστάσεις που περισσότερο παραπέμπουν σε ταινία παρά στην πραγματικότητα!



Στα τελευταία χιλιόμετρα ο Κουκ κάλεσε τους υποστηρικτές τους να τρέξουν μαζί του. Το πρότζεκτ «Αφρική» όπως το ονόμασε είχε τεράστια απήχηση και επιτυχία, αφού συγκέντρωσε 600.000 λίρες Αγγλίας. Σκοπός η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου που βοηθά παιδιά με ειδικές ανάγκες ή άστεγους.

Η τεράστια διαδρομή που διήνυσε δεν είναι η μοναδική. Στα 22 χρόνια του έτρεξε από την Ασία στην Αγγλία διανύοντας μια απόσταση 71 Μαραθωνίων και τώρα κατάφερε το ακατόρθωτο. Να τρέξει κάθετα την Αφρική και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x