Γενικά

Οι αλλαγές σε κανονισμούς του παγκόσμιου ranking list πινγκ πονγκ και οι θέσεις των Ελλήνων αθλητών

Αλλαγές στους Κανονισμούς Παγκόσμιας Κατάταξης που ενέκρινε η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στα τέλη Απριλίου τέθηκαν σε ισχύ από 1η Μαΐου και φέρνουν μεταβολές για τους αθλητές.

H ITTF εξέδωσε τους πίνακες της 18ης εβδομάδας για το 2022, εκεί εισήχθη η πρόταση που διατυπώθηκε από την Ομάδα Εργασίας Παγκόσμιας Κατάταξης (WRWG) και επηρεάζει σημαντικά και την ελληνική πλευρά. Το βασικό είναι ότι το κομμάτι «αρχικοί πόντοι», που εμφανίστηκε το 2020 για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του Covid-19 στους αθλητές, αφαιρέθηκε εντελώς.

Έτσι μειώθηκαν γενικώς πολλοί πόντοι, μαζεύτηκε κατά πολύ το σύνολο των αθλητών που εμφανίζονται βαθμολογούμενοι κι έχασαν πολλές θέσεις και οι πρώτοι Έλληνες της κατάταξης σε άνδρες και γυναίκες. Ο Παναγιώτης Γκιώνης, για παράδειγμα, εμφανίζεται στο νούμερο 124 από το 63 της 17ης εβδομάδας, ενώ η Κατερίνα Τόλιου είναι στο 178 από το 144.

Οι αλλαγές κανονισμών βοήθησαν άλλους διεθνείς μας ν’ ανέβουν πολλές θέσεις, η παρουσία μας στους πίνακες έγινε πιο μικρή, όμως πριν δούμε πόσο διαφοροποιήθηκε η κατάσταση για τα ελληνικά χρώματα να επισημάνουμε τις βασικές αλλαγές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της ITTF.

«Βασικά, η κατάταξη ενός παίκτη στην ITTF αποτελείται από το άθροισμα των πόντων των οκτώ καλύτερων αποτελεσμάτων, που επιτεύχθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Μια αντικειμενική μέθοδος που αποτυπώνει την αξία και χρησιμοποιείται για τις συμμετοχές και τα seeding σε εκδηλώσεις της ITTF και του WTT. Ωστόσο, εισήχθησαν ορισμένα ειδικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του Covid-19.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε με τις ακόλουθες συστάσεις:

# Ολική αφαίρεση των «αρχικών πόντων»
Το 2020, εφαρμόστηκε μια μεταβατική φάση για την προσαρμογή τoυ ranking list στη νέα δομή των εκδηλώσεων WTT. Έτσι εισήχθησαν οι «αρχικοί πόντοι», προσθέτοντας έναν σταθερό αριθμό πόντων στα οκτώ καλύτερα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν. Η αρχική τιμή ήταν το 80 τοις εκατό των συνολικών πόντων ενός παίκτη τον Δεκέμβριο του 2020.

Λόγω του Covid-19 και της δυσκολίας να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, οι «αρχικοί πόντοι» διατηρήθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώθηκαν με πιο αργό ρυθμό. Από τον Ιανουάριο του 2022 είχαν μειωθεί στο 20%.

Ο συνολικός αριθμός των αθλητικών γεγονότων το 2021 και το 2022 έδωσε στους παίκτες την ευκαιρία να κερδίσουν βαθμούς κατάταξης. Η κατάργηση των «αρχικών πόντων» επιτρέπει στους παίκτες, που είχαν καλή απόδοση στα πρόσφατα τουρνουά, να ανέβουν στις λίστες και να αποκτήσουν είσοδο σε αγώνες υψηλότερης βαθμίδας.

# Επέκταση της ισχύος όλων των πόντων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων του 2021 για τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών
Λαμβάνοντας υπόψη τις εναπομείνασες προκλήσεις για ταξίδια και αγώνες, καθώς και τον περιορισμένο αριθμό διοργανώσεων κορυφαίας βαθμίδας, αποφασίστηκε ότι παρατείνεται η ισχύς στους πόντους, που απονέμονται σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας του 2021 και λήγει το νωρίτερο το 2023 – την πρώτη εβδομάδα. Η τελική διάρκεια σχετικά με αυτούς τους πόντους θα καθοριστεί με ψήφισμα της WRWG πριν από την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023.

# Περιορισμός του αριθμού των διοργανώσεων νέων, που μετράει στα senior ranking
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οι νέοι παίκτες έχουν αγωνιστεί σε περισσότερα αγωνίσματα από ό,τι οι παίκτες της μεγάλης κατηγορίας φέτος και πέρυσι, μόνο τέσσερις αγώνες νέων θα υπολογίζονται για έναν παίκτη νεαρής ηλικίας στην κατάταξη senior. Αυτό θα επανεξεταστεί από το WRWG την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 ή πριν από αυτήν».

Η γενική αίσθηση μεταξύ των παικτών, των φιλάθλων και των εαυτών μας ήταν ότι η κατάταξη δεν ήταν πραγματικά αντιπροσωπευτική του τρέχοντος αγωνιστικού επιπέδου των παικτών. Ορισμένοι παίκτες που σημειώνουν ταχεία πρόοδο τον τελευταίο χρόνο δεν είδαν τις επιδόσεις τους να αντικατοπτρίζονται με ακρίβεια στην κατάταξη.

Επομένως, ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε αυτούς τους «αρχικούς βαθμούς». Με τη συγκεκριμένη αλλαγή, οι εμφανίσεις στα πολλά επερχόμενα γεγονότα θα έχουν τη σημασία που τους αξίζει στην κατάταξη και θα δημιουργήσουν μερικές ενδιαφέρουσες κινήσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Η νέα παγκόσμια κατάταξη στη μεγάλη κατηγορία, λοιπόν, άλλαξε πολύ την κατάσταση και για τους Έλληνες πρωταθλητές. Καθώς αφαιρέθηκαν πόντοι από παλιότερους διεθνείς αγώνες βγήκαν εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες από τους πίνακες κι, έτσι, κι από τη χώρα μας εμφανίζονται πια μόνο τρεις διεθνείς μας στον πίνακα των ανδρών και έξι σε εκείνο των γυναικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η κατάταξη της 17ης εβδομάδας περιλάμβανε 1.799 αθλητές και 1.312 αθλήτριες και αυτή της 18ης εβδομάδας με τις αλλαγές έχει μόνο 624 άνδρες και 515 γυναίκες.

Στον πίνακα των ανδρών, ο Παναγιώτης Γκιώνης βρέθηκε 61 θέσεις κάτω. Είναι τώρα στο νούμερο 124 με 90 βαθμούς όταν την περασμένη βδομάδα είχε 1.102…
Ο Γιάννης Σγουρόπουλος πήγε 11 θέσεις χαμηλότερα και με 63 βαθμούς εμφανίζεται στο Νο 164, ενώ ο Γιώργος Σταματούρος είχε άνοδο στην κατάταξη. Μπορεί να έχει μόνο 6 βαθμούς, αλλά μετακινήθηκε 134 θέσεις ψηλότερα, φτάνοντας στο Νο 426.

Στον πίνακα των αθλητριών, συναντάμε περισσότερες Ελληνίδες, επειδή κατέγραψαν πιο πολλές συμμετοχές σε περίοδο κορωνοϊού σε διεθνείς αξιολογημένες διοργανώσεις. Άλλες έχασαν πολλές θέσεις κι άλλες κέρδισαν.

Η πρώτη αθλήτριά μας, η Κατερίνα Τόλιου, είναι τη 18η βδομάδα στο νούμερο 178. Υποχώρησε 34 θέσεις κι εμφανίζει μόνο 55 βαθμούς όταν τη 17η βδομάδα του r.l. είχε 584…

Η Κωνσταντίνα Παρίδη, που μέχρι πρότινος ήταν η δεύτερη Ελληνίδα στον πίνακα αξιολόγησης, έπεσε 168 θέσεις και με 2 μόλις βαθμούς βρίσκεται αυτή τη βδομάδα στο Νο 443.

Εντυπωσιακά διαφοροποιημένες προς τα πάνω είναι οι θέσεις των υπόλοιπων αθλητριών. Η Ελισάβετ Τέρπου μετακινήθηκε στο Νο 312 με 12 βαθμούς (ψηλότερα 117 θέσεις), η Μαλαματένια Παπαδημητρίου στο Νο 376 με 8 βαθμούς (ψηλότερα 225 θέσεις), η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα στο Νο 473 με 2 βαθμούς (743 θέσεις πιο πάνω) και η Αλίκη Κιούφη στο Νο 474, επίσης, με 2 βαθμούς (και κέρδος 743 θέσεις).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x