Στίβος

Ομολογία για χορήγηση απαγορευμένων ουσιών στην Οκαγκμπάρε

Η Νιγηριανή σπρίντερ, Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε, είναι μεταξύ των αθλητών που πήραν απαγορευμένα φάρμακα, σύμφωνα με ομολογία/καταγγελία γιατρού από το Τέξας.

Ενας γιατρός από το Τέξας, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, αφού ομολόγησε την ενοχή του για παροχή φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση σε αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηριανής σπρίντερ, Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε. Την είδηση έδωσαν στην δημοσιότητα, αξιωματούχοι των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον Ερικ Λίρα, ο οποίος παρουσιάζεται ως «κινησιολόγος και φυσιοπαθητικός» ιατρός, με έδρα το Ελ Πάσο του Τέξας και είναι ο πρώτος που κατηγορείται βάσει του «νόμου Rodchenkov», που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διώκουν υπόπτους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εάν εμπλέκονται σε διεθνές σύστημα ντόπινγκ.

Ο Λίρα, παραδέχθηκε ότι προμήθευε προϊόντα ντόπινγκ στην Οκαγκμπάρε, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Νιγηριανή, η οποία τιμωρήθηκε με 11ετή αποκλεισμό από την Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU), αποκλείσθηκε λίγο πριν τον ημιτελικό των 100 μέτρων γυναικών για ντόπινγκ με αυκητική ορμόνη, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η 34χρονη πρωταθλήτρια είχε τιμωρηθεί ξανά, επειδή βρέθηκε θετική στην ουσία ερυθροποιητίνη, νωρίτερα στην σεζόν.

«Αυτή η ποινή, είναι μια στιγμή ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί μια καμπή για τον διεθνή αθλητισμό», δήλωσε ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Ντέμιαν Ουίλιαμς και πρόσθεσε: «Ο Λίρα παρείχε απαγορευμένες ουσίες που προορίζονταν να βελτιώσουν την απόδοση των αθλητών, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν πλεονέκτημα μέσω της διαφθοράς. Τέτοιες προσπάθειες υπονόμευσης της ακεραιότητας του αθλητισμού, είναι αντίθετες με τον σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι να αναδείξουν την αθλητική αριστεία μέσω ενός ισότιμου παιχνιδιού Οι προσπάθειές του να διαστρεβλώσει αυτόν τον στόχο δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Η ποινή του Λίρα, θα καθορισθεί από δικαστή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Χωρίς αυτόν τον νόμο, όποιος εμφανιζόταν ως ιατρός αθλητών, πιθανότατα θα είχε γλιτώσει από τις συνέπειες της διανομής προϊόντων ντόπινγκ και της συνωμοσίας του για εξαπάτηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο», υπογράμμισε ο Τράβις Τάϊγκαρτ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών (USADA).

Ο σχετικός νόμος, φέρει το όνομα του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, του πρώην διευθυντή του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, από την αρχή των αποκαλύψεων για οργανωμένο ντόπινγκ στην Ρωσία, μεταξύ 2011 και 2015, και πρόσφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νόμος είχε επικριθεί από πολλούς διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), φοβούμενοι ότι θα ενθάρρυνε άλλες χώρες να δημιουργήσουν την δική τους δικαιοδοσία, για πολιτικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x