Γενικά

Προ-Παραολυμπιακό τουρνουά πινγκ πονγκ: Κοντά στην πρόκριση στη νοκ άουτ φάση ο Χατζηκυριάκος

Δείχνει κι η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στα άτομα με αναπηρίες τη δική της δυναμική στο Παγκόσμιο Προ-Παραολυμπιακό τουρνουά με το πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

Στην εναρκτήρια μέρα στο Παγκόσμιο Προ-Παραολυμπιακό τουρνουά πινγκ πονγκ στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, ο Μάριος Χατζηκυριάκος πέτυχε μια νίκη και μια ήττα στην κλάση 6 των ορθίων κι είναι κοντά στην είσοδο στο ταμπλό και κατ’ επέκταση την περαιτέρω διεκδίκηση της πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Την Πέμπτη, επικράτησε στα πέντε σετ πολύ ισορροπημένης αναμέτρησης κι είναι φαβορί για να νικήσει και την Παρασκευή και να προκριθεί ως δεύτερος από το τέταρτο γκρουπ. Για τη συνέχεια, βεβαίως, το γεγονός ότι μόνο ο πρώτος από κάθε κλάση προκρίνεται στο Παρίσι αρκεί για να γίνει κατανοητό το… βουνό που έχουν μπροστά τους οι αθλητές.

Στην κλάση 3 των αθλητριών σε αμαξίδιο, η Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά έκανε καλή προσπάθεια στην πρεμιέρα της σε Προ-Παραολυμπιακό, αλλά γνώρισε την ήττα. Έτσι κι αλλιώς, τα πράγματα αυτομάτως είχαν γίνει πιο δύσκολα για εκείνη από πέρυσι όταν αξιολογήθηκε στη μεγαλύτερη κατηγορία, αλλά στο πρώτο γκρουπ συναντά κι εξαιρετικές αθλήτριες από την Ευρώπη και την Ασία. Οι ελπίδες της για την πρόκριση είναι μαθηματικές, αλλά φυσικά παλεύει πάντα για το καλύτερο.

Στην κλάση 6 των ανδρών, ο Χατζηκυριάκος τέθηκε επικεφαλής του γκρουπ ως τέταρτο φαβορί. Στο πρώτο του παιχνίδι είχε ζωηρές δυσκολίες με το «δοντάκι» του Αλεξάντερ Εσαούλοφ και κυρίως με το σερβίς του. Μετά το πρώτο σετ, βελτιώθηκε και πίεσε πολύ, όμως ηττήθηκε με 3-1 σετ (3-11, 6-11, 11-2, 9-11). Ο Εσαούλοφ είναι δηλωμένος στην Ταϊλάνδη ως ανεξάρτητος με βάση τα προβλεπόμενα για κατόχους ρωσικού ή λευκορωσικού διαβατηρίου.

ΤΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
Στη δεύτερη αγωνιστική, ο μετέχων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 πρωταθλητής μας είχε το κρίσιμο ματς με τον Γερμανό Μπένεντικτ Μίλερ που ερχόταν από τη δεύτερη σειρά των seeding. Η νίκη ήταν απαραίτητη και τελικά ήρθε με 3-2 σετ ύστερα από πολύ κόπο κι ιδρώτα. Στο καθοριστικό πέμπτο σετ καταγράφηκε απίστευτη διακύμανση. Στο αρχικό 1-2 ο Χατζηκυριάκος πήρε επτά πόντους στη σειρά κι έφτασε στο 8-2.

Ο πεισματάρης Γερμανός αντέδρασε κι ισοφάρισε με έξι συνεχόμενους πόντους σε 8-8. Στην πιο δύσκολη στιγμή, όμως, ο δευτεραθλητής Ευρώπης ομαδικού το 2019 δεν έχασε θετική σκέψη και ψυχραιμία και βρήκε λύσεις με το σερβίς και το backhand (στηρίχτηκε σε αυτό το σπιν).

Κι υπήρχε νωρίτερα άλλη μία αξιοσημείωτη στιγμή. Ότι στο ματς μπολ του τέταρτο σετ με 11-10 έκανε γύρισμα για δυνατό forehand ύστερα από μέτρια υποδοχή κι ο Μίλερ, που έδειχνε εξουδετερωμένος, απλά έβαλε τη ρακέτα σωστά και γύρισε την μπάλα. Ο Χατζηκυριάκος δεν πτοήθηκε, όμως, κι έπαιξε ήρεμα από την αρχή το πέμπτο σετ (11-8, 11-8, 7-11, 11-13, 11-8)
Μετά από δύο αγωνιστικές έχει 3 βαθμούς και την Παρασκευή στις 10:10 ώρα Ελλάδας αντιμετωπίζει τον Σάμουελ Γουίλιαμ Αλτσχούλερ. Ο Αμερικανός είναι τέταρτος στο γκρουπ με 2 βαθμούς. Έχασε σήμερα με 3-0 σετ πρώτα από τον Μίλερ και μετά από τον Εσαούλοφ. Οι δύο πρώτοι αθλητές από τα τέσσερα γκρουπ προκρίνονται στο ταμπλό.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΝΙΑ
Στην κλάση 3 των γυναικών σε αμαξίδιο υπάρχουν δύο γκρουπ. Η Μπουρνιά αγωνίζεται στο πρώτο, που είναι των τριών αθλητριών, ενώ το άλλο έχει τέσσερις αθλήτριες. Στον πρώτο αγώνα της η νεαρή «χάλκινη» πρωταθλήτρια κόσμου κι Ευρώπης συνάντησε το πρώτο φαβορί, την Τουρκάλα Χατιτσέ Ντουμάν. Μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα έγινε απόλυτα ανταγωνιστική, αλλά η επικεφαλής του ομίλου είχε τη μία μπάλα παραπάνω στα κρίσιμα σημεία (1-11, 7-11, 8-11).

Η ήττα με 3-0 σετ, σε συνδυασμό με το αρνητικό αποτέλεσμα που ήρθε αργότερα για την Ντουμάν από την Κινέζα Ζονγκχούι Γιανγ, «χλωμιάζουν» τα σχέδια για πρόκριση. Διότι η Ασιάτισσα επιβλήθηκε με 3-0 σετ, κάτι που σημαίνει ότι την Παρασκευή απέναντί της η Μπουρνιά θέλει νίκη και με ευρύ σκορ για να ευνοηθεί σε τριπλή ισοβαθμία.

Επικράτηση με 3-1 π.χ. την οδηγεί σε αρνητικό συντελεστή -1 από τα ματς μεταξύ των τριών αθλητών και στον αποκλεισμό. Σε ένα νέο 3-0 θα μετρήσουν οι συνολικοί πόντοι των αθλητριών για την πρόκριση στα ημιτελικά της κλάσης. Σε κάθε περίπτωση, η Μπουρνιά καλείται να παίξει όσο γίνεται πιο ελεύθερα και να κυνηγήσει το καλύτερο. Την Παρασκευή στις 09:00 Ελλάδας ο αγώνας με τη Ζανγκ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x